A ja wypowiem się tak.
Bieganie, pływanie, rower jak najbardziej! Do tego jeśli chce zgubić brzuch to proponuję A6W, jeśli by bardzo ciężko szło(w tym wieku też miałem mało motywacji:P) to ułóż mu wersję lite. Może tak małymi ciężarkami ćwiczyć bicepsy itp, ale sztange i obciążenie niech sobie odpuści. Do tego jeśli chodzi o żywienie. Niech nie zlicza kalorii itp:P, ale niech uważa co je. Niech nie jada różnego rodzaju chipsów, batoników, fast-foodów, a jak już to w umiarkowanych ilościach :D Za to wiecej warzyw, owoców. Niech zaczyna jak najlepiej:P Ja zacząłem kiepsko, nie jadałem śniadań, jadłem fast-foody a teraz bardzo ciężko jest mi to nadrobić :D Więc zachęcam do ćwiczenia od małego. Aaaaaa, i zamiast tych ciężarków(mogą się pojawić przeciwnicy nawet tych o wadze 2,5 kilo:P) niech robi pompki i ogólny trening domatora!!
www.kulturystyka.pl/atlas
To tam na dole masz różne ćwiczenia.
A więc krótkie podsumowanie:
1. Prawidłowe odżywianie,
2. Lekki trening/Aeoroby/Trening ogólnorozwojowy(każdy nazywa jak chce, więc niepotrzebne skreślić) - bieganie, pływanie, rowerek itp.,
3. Trening domatora, teraz lub za jakiś czas.
POZDRO
P.S. Wypowiadam się, ponieważ jak wspomniałem w młodości sam popełniałem wiele błędów, a nikt mi nie powiedział co się powinno robić, dlatego teraz staram się pomagać by "dobrze zaczeli"