Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Przejście z masy na trening hybrydowy kondycyjny

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 69

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Wiek 27 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 6
Cześć
Mam pytanie dot. przejścia z treningu siłowego, na taki, który pozwoli poprawić mi moją kondycje i włączyć większą ilość treningów biegowych i kolarskich, bez utraty masy mięśniowej.
Od około 5 miesięcy trenuje siłowo. Zaczęło się od chęci zrzucenia trochę tłuszczu, bo byłem typowym skinny fat’em, oraz poprawienia wyników na rowerze szosowym. Cel udaje się realizować. Zszedłem z 75kg przy 18-20% body fatu, do 73kg, a teraz wszedłem na 77kg w okresie listopad-luty-koniec kwietnia, przy tkance tłuszczowej ok. 15%+. Moja sylwetka zmieniła się na plus, jestem zadowolony z efektów, i chce dalej pracować nad ciałem i kondycją.

Ponieważ zaczyna się wiosna/lato, to chciałbym włączyć w mój plan treningowy bieganie i trening kolarski, aby wymarzonego roweru nie zastąpiła mi całkowicie siłownia. Teraz mija mi 10 tydzień masy, i pytanie jak to odpowiednio zrobić.

Obecnie trenuje 3x w tygodniu systemem FBW, a moja dieta to średnio 3100-3200 kcal, przy trzymaniu się podziału makroskładników:
- 50% węglowodanów (380-410g)
- 25%-28% białek (180-200g)
- 20%-25% tłuszczy (ok. 70-75g)

Pytania o to jak odpowiednio połączyć dietę, oraz treningi siłowe z kondycyjnymi? Nie chciałbym stracić wypracowanych mięśni, włączając większą ilość treningów kolarskich i biegowych, bo mój pułap tlenowy jest dosyć kiepski.

- Czy w przypadku wejścia na redukcję po 12-16 tygodniach masy, i zwiększenia ogólnej liczby treningów w tygodniu (dodanie biegowych/rowerowych) powinienem zmniejszać kalorie, czy zostawić taką samą liczbę kalorii, ponieważ zapotrzebowanie zwiększy się przez dodatkowe treningi cardio?

- Jak powinienem rozplanować treningi siłowe i cardio, aby budować kondycję w okresie wiosny/lata, aby nie tracić wypracowanych mięśni?

Dziękuje za odpowiedzi! :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6842 Napisanych postów 62863 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784582

Wszystko tak na prawdę zależy od tego ile możesz treningów siłowych w tygodniu i ile chcesz biegać i jeździć na rowerze.

W zależności od możliwości czasowych zrobiłbym 2-3 treningi siłowe nadal w formule fbw i do tego dołożyć w dni wolne od siłowni jazdę na rowerze i bieganie.
Przy czym tutaj trzeba uwzględnić czy to ma być luźne bieganie i jazda na rowerze dla zdrowia i ogólnej kondycji czy masz z tymi aktywnościami jakieś plany startowe czy coś w tym stylu bo musisz jakieś priorytety w tym planie uwzględnić.

Trening siłowy oparty na złożonych ćwiczeniach zabezpieczy Twoje mięśnie bo wiadome, że nieużywane zanikają. Natomiast całą resztę musisz zaplanować w zależności od ilości biegania/jazdy na rowerze i możliwości czasowych.

Dietę możesz zostawić w okolicach swojego zapotrzebowania kalorycznego, ale to i tak będzie tylko punkt wyjścia. Bo może się okazać, że będzie potrzebne podbicie kalorii w diecie bo aktywności fizycznej sporo Ci dojdzie jeśli planujesz biegać i jeździć na rowerze, ale to później już trzeba kontrolować i robić pomiary.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2025-04-25 11:13:35
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Porada

Następny temat

Plan treningowy. Nacisk na nogi.

Spalanie
Polecane artykuły