Znowu deser. Dziś zaprezentujemy wam Pancake's, czyli tzw. naleśniki amerykańskie.
Potrzebujemy:
- 4 białka
- 1 żółtko
- truskawki
- 200g ekologicznej mąki gryczanej
- 200ml mleko owsiane / niskotłuszczowe
- 10ml oleju
Przygotowanie:
1. Roztrzep 4 białka oraz jedno całe jajko w salaterce,
2. Zmiksuj na gładką masę wszystkie składniki (4 białka, 1 żółtko, 200g mąki, 200ml mleka oraz olej)
2. Rozgrzej patelnię, wlej odrobinę oliwy z oliwek, by naleśniki nie przywarły,
3. Gdy już patelnia się rozgrzeje, wlej na jej środek masę o średnicy ok. 10cm,
4. Gdy pojawią się bąbelki na naleśniku, przewróć na drugą stronę,
5. Powtarzaj powyższe czynności do skończenia masy.
Wartości:
45,3g białka, 144,8g węglowodanów, 15,6g tłuszczy
Wartości dla 1 Pancake'a
7,55g białka, 24g węglowodanów, 2,6g tłuszczy
Żródło: Olivier Lafay, Skuteczne odżywianie w treningu i sporcie.
Zmieniony przez - Skeba w dniu 2012-08-11 20:28:56