Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

PROSZĘ O POMOC!!!

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 6612

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51935 Wiek 32 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
Jeszcze jedna rzecz. Jednemu z kolegow pojawily sie powazne wątpliwosci, czy od takiej ilosci tluszczu i bialka po prostu nie utyje. Wyjasnilam mu to, a teraz przytaczam Wam fragment mojej wypowiedzi, gdyby Wam sie pojawily jakie wąty, oto on:

"Zanim zastosowalam te diete, dokladnie sobie to przemyslalam i zbadalam temat. Wiesz, jestem z zainteresowan "biologiczno-chemiczna" i choc wydalo mi sie to abstrakcja, uwierzylam w chemie organizmu. To naprawde proste, popatrz sam: organizm przyswaja energie tylko w postaci glukozy, to, jak szybko pokarm zostanie przemieniony w te postac, zalezy od jego rodzaju i tak wiadomo, ze jesli zjadasz węgle, to nie ma klopotu z jego przemianą, bo to cukry, wiec wchlaniaja sie szybciutko, inaczej wyglada z bialkami i tluszczami- tu to wymaga czasu i energii. Wszystkie nadwyzki wegli są przeksztalcane w glikogen i magazynowane w wątrobie i miesniach, ale pewna ilosc glukozy jest stale obecna we krwii i stanowi zrodlo energii dla mozgu, miesni i reszty narzadow. Za utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy jest odpowiedzialny skomplikowany mechanizm hormonow o przeciwstawnych wlasciwosciach; nie wdając sie w szczegoly, ostatecznym regulatorem cukru we krwii jest trzustka. I tak, gdy poziom cukru podnosi sie nadmiernie (to znaczy gdy wpucniesz sobie kawalek tortu i poprawisz Big Mac'iem), to trzustka wydziela insuline, ktora czesc cukru przeznacza na biezące potrzeby, a reszte chomikuje w postaci glikogenu ( na czarną godzine:>), kiedy natomiast jest za niski (to nas interesuje najbardziej), trzustka wydziela glukagon a nadnercza adrenaline, dwa hormony, ktore przeksztalcaja glikogen z powrotem w glukoze. W tej diecie chodzi wlasnie o to, by nie dostarczac nadmiaru węgli, by organizm zasilal sie z wlasnych pokladow energetycznych, by glikogen ladowal Twoje baterie, by zasilal mozgownice i calą reszte. Jesli dostarczysz sobie energie z zewnatrz, nici z tego; proste, prawda? Wlasnie dlatego musisz dostarczac glownie bialka i tluszcze, a nie wegle. Naturalnie, nie da sie zupelnie tego uniknac, ale mozna to ograniczyc bez szkody dla zdrowia i z pozytkiem dla wlasnego wygladu. Nie mowie, ze wegle to przestepcy, cukry są niezbedne, ale trzeba to robic z umiarem, silnie je ograniczajac. W tej diecie i tak sobie dostarczasz weglowodanow. Zobacz na przyklad smietane- odwroc pudelko i przeczytaj, ile tam jest węglowodanow, a spokojnie mozesz ją sobie zajadac..."

Teraz widzicie, dlaczego i jak to dziala...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51935 Wiek 32 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
Polecam lekturę : https://www.sfd.pl/temat141676/ 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert

Selena anka85 nie dziękuje aby nie zapeszyc i za was też będe mocno trzymac kciuki!!!

Tak a propos FC to w piatek zlozylam wizyte informacyjna tej instytucji w moim miescie. Bardzo miła Pani wyjaśniła mi co nieco i dała plan zajęć. niestety z powodu wakacji większość zajęć się nei odbywa a szkoda..
Program który szczególnie mnie interesuję zwie się ABF. Jego celem jest spalanie tłuszczu z dolnych partii ciała. Ske w tym że owe zajęcia odbywaja się tylko raz na tydzien a to dla mnie stanowoczo za mało.. Za kilka dni mam spotkać się z tą instruktorka i obgadac sprawę. Bardzo bym chciała aby zajęła się mną indywdualnie tzn bym przychodziła ze 2 godziny przed planowanymi zajęciami i byśmy robiły ten program i to oc ona tam jeszcze wymyśli.. Wydaje mi się że kwestia finansowa będzie załatwiona jeśli wykupię Kartę Klubową (90zl),która upoważnia mnie to korzystania z FC kiedy tlko chcę.. chyba że ona cos tam wymodzi.. więc będę liczyc na jej dobra wolę!! Mam nadzieję że się uda!!

Rowerek stacjonarny posiadam. Nawet neidawno go trochę podreperowałam z myslą o korzystaniu. Tylko nie wiem jak ćwiczyć.. lekkie obciążenie i dłużej.. (podobno to prawidłowo) czy ciężej i krócej.. eh sama nie wiem

Anegla,przyznałabym Ci nawet 100 sgów ale niestety nei mam wpęłni aktywnego konta.. WTF? Ale pzresyłam mi 1000 buziaków!! Gdyby więcej takich ludzi chodziło po Ziemi to żadnych wojen by nei było..

Pozdrawiam Wszystkich!

Tyka bardzo fajny artykuł!

Karola
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Kurcze zdjęcie weszło tam gdzie nie powinno..
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 212 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 5332
Na ABF tłuszczu nie spalisz.Wzmocnisz i ukształtujesz dolne partie ciała(uda,pośladki,brzuch).Tłuszcz spalisz na trenigu aerobowym.Możesz go robić właśnie na rowerku-tempo umiarkowane,średnie obciążenie.Musisz utrzymać stałe tętno przez cały trening.Zresztą wpisz w wyszukiwarkę"aeroby"albo "trening aerobowy",lub"tlenowy",a wszystkiego się dowiesz.To temat wielokrotnie poruszany.Ciekawa jestem do jakiego klubu się wybrałaś.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Iri, laski mają racje, ja tez Ci mowilam, ze przede wszystkim aeroby. Rower, bieznia, sala cardio. Poki co, w Twoim stanie nie masz raczej ani wyboru, ani szans na nic innego, chyba ze zamierzasz zemdlec z wysilku i wyjsc stamtad zalamana brakiem kondycji i wytrzymalosci. Na domiar tego, jakas specjalna instrukcja nie jest Ci potrzebna, bo nie robisz rzezby, no Stara, por favor!!! Z rzezba musisz poczekac, bo i tak jej nie bedzie widac spod tego, co nagromadzilas pod skorą. Bierz sie za aeroby i to tak na serio i nie kombinuj na razie. Mysle, ze cztery razy w tygodniu Ci starczy, z przerwa np. w srode, ale jesli dasz rade wiecej, to wal smialo, pamietaj jednak, ze latwo doprowadzic sie do wyczerpania, oslabienia, tym bardziej, ze bedziesz na diecie. Przemysl to sobie, oke? I nie wszystko na raz, blagam!!!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Ja też się z wami zgadzam dziewczyny. Własnie chodzi o to żeby pomogła mi opracowac program kóry pomoże mi spalić ten tłuszczyk. Jeśli nie wyjdzie.. będę się "rowerkować" i dużo chodzić.. z bieżnia to obawiam się ze nie wypali.. Jutro zaczynam! Dam radę a co!

Pozdrawiam serdecznie!!!

Karola
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jeszcze jedna rzecz. Jednemu z kolegow pojawily sie powazne wątpliwosci, czy od takiej ilosci tluszczu i bialka po prostu nie utyje. Wyjasnilam mu to, a teraz przytaczam Wam fragment mojej wypowiedzi, gdyby Wam sie pojawily jakie wąty, oto on:

to chyb aja mialem te watpliwosci )

Niestety nie moge odwwdzieczyc sie za fatyge sogiem (brak abo...)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Pewnie, ze dasz rade, a co!!! Tyle ze pani instruktorka powie Ci, to samo, co my. Malutka, wpadlas w euforie, rozumiem to, ale...zwolnij, dobra? Latwo sie wypalic przy pierwszym niepowodzeniu, a potem rzucic wszystko w diably...Wyluzuj, po prostu troche wyluzuj.
Czekam na raport z FC, see ya...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Tak, Aston, to byles wlasnie Ty, ale to chyba dobrze, bo latwo popelnic blad, a koszty są, jak sam wiesz, niezwykle wysokie...
Przeczytalam posta Tyki, Tobie tez polecam, pomimo,ze stoi on w opozycji do mojej diety. Musisz to rozwazyc sam, kazdy musi to zrobic. Ja podjelam taka a nie inna decyzje, i wcale jej nie zaluje, bo gdyby nie dieta wysokobialkowa, to nadal wygladalabym jak walec, sorka...Kazdy jednak ma swoj rozum i prawo wyboru, w koncu zyjemy w demokratycznym kraju, nie ?
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta z HYDROXYRIMEM!?

Następny temat

jakie witaminy i zarcie na obozie zeglarskim?

Spalanie
Polecane artykuły