SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Oliwa rafinowana vs nierafinowana

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 111

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 9
Witam, jakiś czas temu mój trener stwierdził, żę mogę smażyć na oliwie jednak ma być to extra virgin nierafinowana. Czytałam w wielu źródłach że taka oliwa jest dobra tylko na zimno, on jednak twierdzi, że w oliwie tej są polifenole i witamina E które wspierają procesy przeciwko utlenianiu. Czy to jest prawda?


Zmieniony przez - ciocia1 w dniu 2020-03-17 18:37:31
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Ranking TOP10 spalaczy tłuszczu

Chcesz wspomóc walkę z niechcianym tłuszczem? Zastanawiasz się jaki produkt wybrać?

Zobacz ranking
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 7066 Napisanych postów 76928 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 643481
Smażąc w warunkach domowych, śmiało możemy używać jako medium smażalniczego oliwy z oliwek, również tej Extra Virgin (zawiera ona bowiem antyoksydanty chroniące lipidy przed utlenieniem). Obiegowe plotki mówiące, że podczas podgrzewania tego tłuszczu powstają szkodliwe substancje są mocno na wyrost i nie mają rzetelnego uzasadnienia. Oliwa z oliwek na tle innych tłuszczów wypada całkiem korzystnie jeśli chodzi o zdatność do obróbki termicznej.Oczywiście najlepiej używać do krótkotrwałego smażenia .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12504 Napisanych postów 121879 Wiek 35 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1404862
Jakieś krótkotrwałe smażenie można robić na takiej oliwie. Jak masz coś długo smażyć w wysokiej temp to lepiej użyś np masła klarowanego

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4077 Napisanych postów 64581 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 686528
Nie zrobi to specjalnej różnicy. W procesie prawidłowego smażenia bez względu na to jaka będzie to oliwa z oliwek nie powinno dojść do negatywnych zmian w jej składzie kwasów tłuszczowych. Możesz więc używać jednej oliwy z oliwek extra virgin, z pierwszego tłoczenia do spożywania na zimno, np. surówek, jak i smażenia. Warto również zwrócić uwagę na najlepsze tłuszcze używane do smażenia:

https://potreningu.pl/articles/4681/czy-na-oliwie-mozna-smazyc

https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Przejście na mase

FuckBaton