Witam, to mój pierwszy przepis wstawiony na sfd, ale swoich autorskich mam dosyć sporo. Nie potrafię ujechać kilku dni na takim samym posiłku, więc dużo improwizuje i mam duzo wynalazków. To jest arcydzieło dla fanów kuchni indyjskiej. Porcja jest na 400-600 gram kurczaka.
- 1 biała cebula
- 4 papryczki chilli (odmiana zależy od tego jak bardzo lubicie pieczenie w ustach i z tyłu)
- 5 lub 6 ząbków czosnku
- imbir świeży (ilościowo tyle co pół cebuli)
- 80g mrożonego szpinaku
- garść liści kolendry
- limonka
- sól
- łyżka oleju
Wszystkie warzywa kroimy i do blendera. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy łyżkę oleju, solimy do smaku. Ja nie sole ryżu, więc używam więcej do mięsa.
Kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy go z powstałą pastą i odstawiamy na minimum 40 minut. Po tym czasie patelnie rozgrzewamy na pełną pi**ę i dajemy kurczaka z cała pastą. Krótko smażymy (około 5 minut), potem dolewamy trochę wody, przykrywka i pyk cyk myk dusimy około 30 minut. Na koniec można zdjąć przykrywkę i zredukować jeśli jest taka konieczność
Zmieniony przez - Bartek22055 w dniu 2024-08-20 12:22:47
- 1 biała cebula
- 4 papryczki chilli (odmiana zależy od tego jak bardzo lubicie pieczenie w ustach i z tyłu)
- 5 lub 6 ząbków czosnku
- imbir świeży (ilościowo tyle co pół cebuli)
- 80g mrożonego szpinaku
- garść liści kolendry
- limonka
- sól
- łyżka oleju
Wszystkie warzywa kroimy i do blendera. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy łyżkę oleju, solimy do smaku. Ja nie sole ryżu, więc używam więcej do mięsa.
Kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy go z powstałą pastą i odstawiamy na minimum 40 minut. Po tym czasie patelnie rozgrzewamy na pełną pi**ę i dajemy kurczaka z cała pastą. Krótko smażymy (około 5 minut), potem dolewamy trochę wody, przykrywka i pyk cyk myk dusimy około 30 minut. Na koniec można zdjąć przykrywkę i zredukować jeśli jest taka konieczność
Zmieniony przez - Bartek22055 w dniu 2024-08-20 12:22:47
3