Pikantny placek z dyni z warzywnym gulaszem indyczym
Moja propozycja na posiłek potreningowy
Składniki
Placek:
+ dynia ( u mnie piżmowa i hakkaido) ok 450-500g
+ ziemniak 150g bądź mąką ziemniaczana
+ 2 jaja
+ szalotka
+ przyprawy: sól, pieprz, chili, papryka słodka, czosnek, imbir
+ mąką ( u mnie kukurydziana - bezglutenowiec
, ale może być pszenna, pełnoziarnista itp) ok. 20g
Gulasz:
+ udziec z indyka (dla wielbicieli kurzych cycków - kura też będzie ok)
+ papryka czerwona, żółta
+ marchew
+ cebula/por
+ 1-2 ząbki czosnku
+ 2 pomidory
+ 1 -2 łyżki koncentratu
+ przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, imbir, papryka słodka, gałka muszkatołowa
Jak zrobić
Zaczynamy od przygotowania gulaszu, dlatego, że udziec potrzebuje trochę czasu, żeby zmięknąć. Kroimy mięso w duże kawałki, paprykę w paski, marchewkę obieramy i traktujemy ją obieraczką do warzyw.
Nie zapominamy o porze, jednak tutaj występuje jako zamiennik dla cebuli (dla wrażliwych żołądków
). Podsmażamy por, czosnek i mięso, aż zmieni barwę, następnie zmniejszamy płomień, dodajemy pokrojone pomidory (bądź z puszki), paprykę i marchewkę i wszystko dusimy na małym ogniu. Przyprawiamy. NIE ŻAŁUJEMY curry i kurkumy. Kiedy mięso będzie miękkie, możemy zagęścić całość dodająć koncentrat pomidorowy.
W czasie kiedy gulasz się powoli gotuje zabieramy się za dynię. Dynia choć wydaje się niedostępna jest łatwa w obsłudze, wystarczy obieraczka do warzyw. Pestki i miąższ odkładamy ( pestki można wyszuszyć i przechowwyać długi czas), zbrodnią jest wyrzucać
.
Dynię ścieramy na tarce razem z ziemniakiem i szalotką. Dodajemy jaja, mąke i przyprywy. Całość mieszamy. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka dodajemy więcej mąki, jeśli nie jest spójna należy dodać kolejne jajko.
Smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni (używam pędzla żeby lekko natłuścić patelnię - odrobina oleju kokosowego wystarcza).
Placek nadziewamy gulaszem, zwijamy i podajemy z łyżką jogurtu naturalnego (śmietana będzie lepszą opcją
)
Kaloryczność przedstawia się następująco (dwie porcje):
Polecam i życzę smacznego
Zmieniony przez - lilith w dniu 2014-10-25 19:37:26