SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ile zjadam cukru?

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 654

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 0 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 5

Chociaż już od dłuższego czasu wiadomo, że nadmierne spożycie cukru jest szkodliwe, to jego konsumpcja niestety nie spada, a wręcz – patrząc na skalę światową – rośnie. Mowa tutaj nie tylko o cukrze dodawanym przez nas do posiłków, ale przede wszystkim tym obecnym w żywności wysoko przetworzonej. To nie są optymistyczne statystyki, zwłaszcza, że jak głoszą prognozy – zjawisko będzie przybierać na sile!


Zły, zły cukier

Cukier, czyli sacharoza sam w sobie nie jest czynnikiem toksycznym. W końcu składnik ten występuje naturalnie choćby w owocach, które uważane są za zdrowe. Problem polega na tym, że o ile w produktach pochodzenia naturalnego, sacharozie (czy jej częściom składowym – glukozie i fruktozie) towarzyszą inne substancje, takie jak błonnik, witaminy czy flawonoidy, to w produktach wysoko przetworzonych sytuacja ta nie ma miejsca. Znaczenie też ma koncentracja i możliwość spożycia. Żeby dostarczyć 100g cukru z truskawek trzeba byłoby zjeść ich niemal dwa kilogramy, a taką samą ilość tego składnika przyjąć możemy z zaledwie jednego litra coli. Kwestia dawki ma tutaj przecież kluczowe znaczenie.


Świat chce słodzić więcej

Dwa lata temu świat obiegły słowa Clovisa Junqueiry, szefa Ecom Agroindustrial Corp (EAC), który podczas konferencji poświęconej światowemu rynkowi cukru, stwierdził, że w najbliższej dekadzie roczne tempo wzrostu spożycia cukru na świecie będzie szybsze od tempa wzrostu populacji ludzi na ziemi. Dziś widać, że jego słowa potwierdzają się, a konsumpcja cukru rośnie – pomimo licznych kampanii medialnych, zachęcających do zmniejszenia spożycia tego składnika i pomimo mody na „bycie fit”. Co więcej, za wzrost konsumpcji cukru odpowiadają… małe dzieci, a raczej ich rodzice, którzy nie szczędzą swoim pociechom produktów nafaszerowanych sacharozą i syropem glukozowo-fruktozowym. To jest zatrważające zjawisko.


Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4737/ile-zjadam-cukru 
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BPL-G Fizjoterapeuta
Ekspert
Szacuny 2111 Napisanych postów 49893 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 492546
Często ludzie nawet nie wiedzą ile cukru przyjmują i choćby świadomość że zwykły sok z kartonu jest zdrowy a tam praktycznie sam cukier w środku.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
krzykacz Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 21772 Napisanych postów 71319 Wiek 41 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 575898
Sprawa jest bardzo prosta, cukier oddziałuje na ten sam ośrodek przyjemności na który działa też kokaina. Więc schemat jest taki, pakuje się masę cukru wszędzie gdzie się da (obecnie cukier występuje w produktach w których nigdy nie występował) tylko po to aby uzależnić człowieka od niego. Człowiek nieświadomie robi to co nakazuje mu wybrać mózg, czyli coś niezdrowego co ma wysoką zawartość cukru niż niskocukrowy owoc posługując się już przykładem owoców z tego art.

doping & zdrowie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Zerwanie miesnia kolo lopatki

Następny temat

Witaminy z grupy B- jakie kupię bez recepty?

WHEY premium