Szacuny
4
Napisanych postów
374
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
9222
Czy firma olimp może sie wysilić na tyle żeby zacząć umieszczać informacje o wartości IG na swoich produktach ?
Niekoniecznie na wszystkich, ale np. na odzywkach białkowych ??
Często widzę wypowiedzi że ludzie starają sie ograniczać wartość IG swoich diet.
Wiadomo że każdy kij ma 2 końce ( no chyba że to proca ;) ) Wiadomo że nformacja o niskim IG przyciagnie potencjalnego klienta a o wysokim odstraszy, chociaż ten który ma w d.... Ig i tak bedzie jadł nawet te powyżej 100 :)
Szacuny
61
Napisanych postów
2157
Wiek
34 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
38624
czy IG nie dotyczy czasem tylko węglowodanów?
tzn. owszem, białka/tłuszcze mają wpływ na obniżanie/podwyższanie indeksu glikemicznego posiłku, ale w tego typu produktach, szczególnie czysto proteinowych jest ich mało.
pozdr.
Zmieniony przez - emilooos w dniu 2008-08-25 11:49:52
Szacuny
4
Napisanych postów
374
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
9222
Chodzi mi o to, że różne procesy (np. gotowanie) podnoszą wartość IG nawet dla produktów o małej zawartości węgli, a nie da sie ukryć ze odzywka białkowa to produkt dosyć wysoko przetworzony ;)
Wartość IG nie jest trudna do zbadania, wiec $ dużo nie trzeba wyrzucać żeby umieścić na produkcie wskazówkę dla klienta.
Obie strony na tym skorzystają.
No chyba że wyniki będą sie kręciły w okolicach 99999999999
Szacuny
251
Napisanych postów
41358
Wiek
52 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
126211
tak na szybko znalazlem tylko informacje ze bialko serwatkowe obniza GI w stosunku do bialego chleba (o ile pamietam nowy wzorzez 100 w GI) oraz w stosunku do pelnego posilku zaw. m.in. ziemniaki z miesem
naukowcy potwiedzili zwiekszony wyrzut insuliny po podaniu ~20g bialka serwatkowego
efekt nizszy poziom cukry we krwi
oraz owszem GI mierzy wplyw WEGLOWODANOW na wzrost poziomu cukry we krwi :)
Szacuny
251
Napisanych postów
41358
Wiek
52 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
126211
znalazlem rowniez GI mleka
i tak
pelne waha sie miedzy 11 a 40
w zaleznosci od kraju pochodzenia najnizsze Wlochy najwyzsze USA
chude z Kanady to GI 27-37
z ciekawostek 50g porcja bialka z chudego miesa "wyprodukowala" jedynie w organizmie 2g glukozy