Szacuny
138
Napisanych postów
9203
Wiek
44 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
29034
moze to byc za malo warzyw
moga to byc platki owsiane
moze to byc za duzo bialka moze to byc za duzo wegli prostych
moze to byc wiele innych rzeczy, wiec jesli nic z powyzszych to zrob jak Keho mowi, eliminuj skladniki na jakis czas i patrz czy jest juz ok.
Szacuny
0
Napisanych postów
44
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
254
Gazy jelitowe są wynikiem fermentacji jelitowej.
Przedostają się z krwi do jelita, ale moga być też połykane wraz z pokarmem.(powietrze połykane wraz z pokarmem lub płyne, zwykle jest tylko jedną z przyczyn- dobrze jest jeść powoli, gdyz połykanie powietrza zwiększa mozliwość wystąpienia gazów)
Natomiat gazy produkowane w jelitach są wynikiem procesów trawinnych.
Zalecane jest jedzenie otrębów, węgla aktywowanego, a w powarzniejszych przypadkach(wykraczających poza normę)wskazane jest już przyjmowanie leków, które hamują łagodnie perystltykę jelit.
Gdzieś czytałam też niedawno, dlaczego groch, kapusta itp. szczególnie wzmagaja wydzielanie gazów(było to związane z jakimiś bakteriami symbiotycznymi), ale dokładnie nie pamiętam. :p
Jak znajdę artykuł to zacytuję
Szacuny
0
Napisanych postów
44
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
254
Cos znalazłam:
Jak powstaje nadmiar gazów w żołądku?
Do żołądka gazy dostają się najczęściej wskutek mimowolnego połykania małych porcji powietrza w czasie jedzenia posiłków lub picia napojów. Niestety możliwe jest także wydzielanie się gazów na wskutek fermentacji pokarmów ciężkostrawnych lub „wiatropędnych”, jeśli gruczoły wydzielnicze wydzielają za mało enzymów i soków żołądkowych. Gazy nie uchodzące na zewnątrz przemieszczają się w żołądku tam i z powrotem wywołując głośne "przelewania się" i "kruczenia".
Jak odczuwamy nadmiar gazów w jelitach?
Kłopotliwe i bólotwórcze są również gazy jelitowe. Po każdym posiłku docierają bowiem do jelita grubego resztki spożytych pokarmów, jakich jelito cienkie nie było w stanie strawić. W jelicie grubym znajduje się wielka liczba bakterii, których zadaniem jest trawienie tych resztek pokarmowych. Jednak ubocznym skutkiem trawienia przy ich pomocy są obficie wydzielające się gazy - wodór, metan, itp. Zwłaszcza gdy jemy zbyt dużo tzw. wiatropędnych pokarmów. Wówczas nadmiar gazów w jelitach powoduje nieprzyjemne uczucie wzdęcia i rozpierania w nadbrzuszu oraz odbijanie. Nie wszyscy wiedzą, że nadmiar gazów w jelicie grubym powoduje jego „rozdymanie” się, co połączone jest z dotkliwym bólem.
Wiatropędne są niektóre owoce i warzywa.
Wiatropędny jest błonnik z owoców i warzyw oraz węglowodany z fasoli i grochu (tzw. rafinozy i stachyozy). Toteż popularna dieta wegetariańska i spożywanie w nadmiernych ilościach powyższych pokarmów może nie służyć jelitom. Nie wszyscy jednak wiedzą, że większość owoców i warzyw ma niewiele błonnika, zaś te pokarmy, które mają go dużo - zawierają błonnik roślinny o wysokiej zdolności fermentacyjnej, czyli wiatropędnej.
Szacuny
23
Napisanych postów
1564
Wiek
37 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
11141
halaszka dobra robota ale niestety chyba im nie zapobiegne bo ja i tak zregóły jem w pośpiechu i wogóle, trudno ludzie muszą się nauczyć ze mną żyć %) hehe
Proponuję na start zarobek w wysokości ok 2000zł. 100% ONLINE, min. 18lat.
-Bez Polecania
-Bez Inwestycji
-Bez Sprzedaży
kontakt: [email protected]