Szacuny
30
Napisanych postów
667
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
7267
Mam dość trudny przypadek związany z żołądkiem (jak sądze) tzn :
w ostatnich kilku latach miałem takie okresy ze np 2 lata cwiczylem systematycznie, trzymałem diete - żyłem krotko mowiąc bardzo zdrowo, potem rok czasu nic nie robilem powiedzmy , kompletnie nie trzymałem diety - jadłem co popadło , potem znowu rok cwiczyłem trzymałem itd
I generalnie sprawa jest taka : jak nie ćwiczę i nie trzymam diety, tylko jem co popadnie i kiedy mam ochotę to jest wszystko ok , natomiast gdy tylko zaczynam cwiczyć i trzymac diete (5 posilkow dziennie w odstepach co 3 godziny , dobrej jakosci białko z kurczaka/wołowiny/ryb , ryż brązowy/kasza gryczana/makaron z mąki durum, warzywa , olej lniany) to zaczynam mieć sensacje żołądkowe : bardzo dużo gazów i strasznie częste , wzdęcia brzucha , biegunka itp ...
Nie wiem co jest grane może mi ktoś coś poradzić ? Robiłem gastroskopie i wykazała tylko dwie płaskie nadżerki czyli nic specjalnego , robiłem kolonoskopie - wszystko ok.
Dodam, że mam 186cm wzrostu i 88kg wagi - cwicze 3 razy w tyg trening siłowy + aeroby a co do diety staram się jeść zdrowo ale nie licze dokładnego zapotrzebowania na białka tłuszcze węgle kcal co do ziarenka tylko jem mniej wiecej tak :
2). 50g makaronu + 200g wołowina + łyżka oleju lnianego
3). 50g kasza gryczana + tuńczyk/łosoś/inna ryba
4). 100g ryż brązowy + pierś z kurczaka
po godzinie TRENING (suplementy bcaa,carbo, porcja hydrolizatu)
5). na posiłek potreningowy np jajecznica z 4 jajek + 2 listki szynki + 1-2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
jeśli dzien bez treningu to kostka twarogu półtłustego
aha i ważna rzecz - jeśli dłużej NIE JEM np 4-5h i czuje głód to tak samo zaraz jakies burczenia w żołądku , gazy , wzdęcia
Proszę poradźcie mi coś - to jest bardzo uciążliwe w zyciu codziennym :(
"...Gdy się rodzisz - wszyscy wokół Ciebie się śmieją - a Ty płaczesz .
Żyj tak , abyś w dniu swojej śmierdzi był jedyną osobą która się śmieje - a cała reszta płakała..."
Szacuny
30
Napisanych postów
667
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
7267
powtórze pytanie - czy carbo po treningowe i białko muszą byc wliczone do bilansu czy nie ? Czy dzien treningowy i beztreningowy ma byc taki sam?
Żyj tak , abyś w dniu swojej śmierdzi był jedyną osobą która się śmieje - a cała reszta płakała..."
Szacuny
30
Napisanych postów
667
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
7267
aha zapomnialem dodac że po śniadaniu czuje się fantastycznie - zazwyczaj sensacje zaczynają sie po 3cim posiłku
Szacuny
30
Napisanych postów
667
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
7267
naprawdę bardzo Was proszę o pomoc , nie wiem co z tym zrobic...
Szacuny
14
Napisanych postów
4533
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
34420
Mało masz tych kalorii... i coś dużo białka(nadmiar białka też może być przyczyną gazów)
Nikt tu jednoznacznie Ci nie odpowie,co powoduje u Ciebie te rewolucje,ale możesz trochę pokombinować:
1. Odstawić owsiane i cynamon(zastąpić np.ryżem parboiled- wiem,że mniej smaczne,ale pozwoli się przekonać czy to może owsiane są przyczyną.Zamiast cynamonu możesz dorzucić dla smaku kilka gram słodkiej odżywki białkowej/słodzik)
2. Zastąpić kaszę gryczaną-ryżem
3.Zastąpić tuńczyka-filetem rybnym
Najlepiej wprowadź te zmiany po kolei-jeśli w którymś momencie rewolucje ustąpią,to będziesz wiedzieć,co było przyczyną ;)
Szacuny
30
Napisanych postów
667
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
7267
tzn za dużo białka ? białka tak jak liczę mam tutaj 180g w ciągu dnia , a przyjąłem sobie 2g na kg ciała czyli 88x2 daje 178 to chyba nie za duzo nie ? po owsiance czuje się wspaniale ...dopiero przy 3-4tym posilku wszystko sie zaczyna ... zazwyczaj po kurczaku+ryżu brązowym lub kaszy ...
Szacuny
14
Napisanych postów
4533
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
34420
Może być za dużo białka w stosunku do reszty kalorii-tzn. żeby przyswoić 1g białka potrzeba ok.24kcal.
Pamiętaj,że jedzenie przebywa w żołądku do 36h,więc owsiane także mogą być winowajcą. Ale jeśli mówisz,że raczej po kaszy/brązowym to zamień kaszę i brązowy na ryż parboiled i obserwuj efekty
Szacuny
1
Napisanych postów
72
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
1220
jw problemem może być kasza zwłaszcza gryczana i brązowy ryż - trochę ciężko się trawią a ty nie masz organizmu przystosowanego do wsuwania takich rzeczy co 3 godziny,bco przebywania jedzenia 36 h w żołądku to chyba u osób w śpiączce :)
Szacuny
30
Napisanych postów
667
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
7267
Hmmm rozumiem , ale tak jak mówie z drugiej strony nie liczę każdej kalorii i każdego ziarenka ryżu - tylko staram się tak mniej wiecej dobrze odzywiać . Jestem na diecie raczej redukcyjnej z treningiem ogólnorozwojowym - to zbyt mało kalorii ? To tak na oko prosze powiedzcie mi ile osoba 186cm/88kg wagi powinna mniej wiecej przyjmowac kcal na diecie redukcyjnej ?
Szacuny
30
Napisanych postów
667
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
7267
z tego co liczyłem moje zapotrzebowanie wyszło na poziomie 2.550 kcal na dobę ...