Właściciele oraz moderatorzy SFD.pl są zdecydowanymi przeciwnikami stosowania dopingu farmakologicznego w sporcie.
Stosowanie dopingu jest nieuczciwym i niemoralnym zachowaniem. Doping jest sztucznym, nienaturalnym sposobem
podnoszenia wydolności organizmu. Stosowanie dopingu jest zawsze niebezpieczne oraz niesie ryzyko utraty zdrowia
a nawet życia. Czym bardziej amatorskie podejście do tego zagadnienia tym większe potencjalne ryzyko.
Absolutnie nigdy nie należy stosować jakichkolwiek farmaceutyków bez konsultacji z właściwym lekarzem prowadzącym.
Dział doping służy wyłącznie wymianie informacji, a informacje zawarte w nim nigdy nie mają charakteru
instruktażowego i absolutnie jako takie nie mogą być traktowane. Wypowiedzi moderatorów jak i innych użytkowników
działu nie są wytycznymi co do sposobów i metod stosowania farmaceutyków; chyba, że dana osoba jest znana jako
lekarz właściwej specjalizacji, a jej dane zostały przez nią uczciwie podane w profilu i zweryfikowane przez
właścicieli forum. Mimo to właściciele serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za ich doradztwo w tym zakresie (obecnie brak takich osób).
Nakłanianie do stosowania dopingu jest przestępstwem i jest postrzegane przez właścicieli portalu jako skrajnie naganne,
konsekwencją czego jest wykluczenie z grona użytkowników serwisu. Wszelkie ujawnione próby kupna lub sprzedaży
farmaceutyków za pośrednictwem forum będą z całkowitą konsekwencją eliminowane a osoby uczestniczące w procederze i
ich dane będą ujawnione organom ścigania. Uprzejmie prosimy o natychmiastowe reakcje i kontakt w przypadku napotkania na
naszym forum powyższych zjawisk i sytuacji. Pomoże nam to w zachowaniu bezpieczeństwa użytkowników oraz legalności funkcjonowania forum.
Szacuny
2
Napisanych postów
702
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
7425
ostanimi czasy za kazdym razem keidy kąłde sie spac lub zdzemnac w głowie moze w okolicy skroni(niepotrafie dokałdnie okreslic miejsca) ulaja mi beczki jakbym miał burze w głowie Dosłownie mi grzmi w głowie moze to smieszne co pisze ale mi neiewesoło z tym Podczas"grzmienia" ostro zamyka mi oczy ze az sciska i leca mi łzy czasem jest to tak nasilone ze nioportafie otworzyc oczu Zauwazyłęm ze podczas wbijania soku dzieje sie to samo mam schize i neiwiem co to jest od czewgo i co robioc!
Szacuny
2
Napisanych postów
702
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
7425
To wzmożone ciśnienie wewnątrz czaszki jest odpowiedzialne za uruchomienie szeregu innych procesów patofizjologicznych, które jeśli nie zostaną powstrzymane, nieuchronnie doprowadzą do śmierci naszego pacjenta. Pierwotną przyczyną zawsze w takim przypadku jest przyrost objętości składowych zawartości czaszki. Ogólnie rzecz ujmując są trzy takie składowe: mózg, płyn mózgowo-rdzeniowy i krew. Ponieważ jama czaszki jest praktycznie zamkniętą puszką, nie licząc jedynego dużego otworu - potylicznego ( zresztą też w większej części przekroju wypełnionego litymi strukturami), każdy przyrost objętości struktur przestrzeni wewnątrzczaszkowej powoduje wzrost ciśnienia. Zasada ta jest fundamentalną dla zrozumienia patofizjologii wewnątrzczaszkowych procesów uciskowych i została nazwana doktryną Monro i Kelly (chociaż nie docenili oni roli płynu mózgowo-rdzeniowego, ale można im darować, bo jeden działał w XVIII, a drugi na początku XIX wieku, zresztą inni to wkrótce naprawili).