Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Czy ktos slyszal cos o stylu Wing Tsun (nie chodzi tu o odmiane kung-fu).Znajomy twierdzi ze jest taki stl,chyba z filipin.Bardzo brutalny.prosze o odpowiedzi i jakas charakterystyke o ile ow styl istnieje.Dzieki
Szacuny
9
Napisanych postów
1471
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
26792
ja tylko odosnie tego filmiku...przeciez ten koles ktory atakuje, zostawia rękę po ciosie, to co jest tam pokazane nijak sie ma do rzeczywistosci. on mu podaje ręke, a nie uderza. ale jedna technika jest bardziej realna, czasem ją zresztą wykonuje : kopniecie na kopnięcie - bardzo dobry pomysl
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Nie z filip a z poludniowych Chin. Czy brutalny? Hmm czy ja wiem. Jak ktos sie nie broni, to pewnie tak.
Generalnie to slaby styl. Kiedys byl czyms nowym i sensownym wobec bardziej tradycyjnego kung-fu, ale obecnie sam obrosl tradycja i skostnieniem. Jesli Cie interesuje chinska kultura, to sobie mozesz pocwiczyc.
Paweł Ziółkowski
Żiu-żitsu znaczy Miękka Sztuka, jesteśmy mięczakami którzy leją twardzieli.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Wing Tsun uczony na Filipinach jest jedną z gałęzi wywodzącego się z południowych Chin WT. Wcale nie odznacza się większą brutalnością. Na Filipinach nie naucza się żadnego innego stylu o nazwie WT, który nie byłby "odmianą" kung fu.
Boruta,
te "wywody" o "słabości, skostnieniu i obrastaniu" to również wiedza czerpana ze "świata sztuk walki". Gratuluję.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Nie ma zadnych roznic. Mozesz to nazywac Wing Chun, Wing Tsun, Ving Tsun, Ving Chun, czy jak Ci sie nie podoba, ale z punktu widzenia walki nie ma zadnych roznic. Podobniej jak np w wypadku Shotokan czy Shotokai.
Paweł Ziółkowski
Żiu-żitsu znaczy Miękka Sztuka, jesteśmy mięczakami którzy leją twardzieli.