Trochę zabawy ale warto;)
Potrzebujemy:
1. buraki całe ugotowane i wydrążone - 300 g
2. mielona pierś z kurczaka - 150 g
3. cebula - 15 g
4. chili - 2 g
5. natka pietruszki - 10 g
6. kasz gryczana - 50 g
7. chili habenero - według uznania
8. mąka z płatek górskich - 50 g
Przygotowanie.
Z buraków robimy "miseczki". Pierś z kurczaka razem z cebulą i chili smażymy. Doprawiamy do smaku habanero( dużo ostrości:D).
Kasze gryczaną gotujemy, studzimy i mieszamy z posiekaną natką pietruszki.
Z płatków i wody zagniatamy ciasto( coś ale podpłomyk;) .
W wydrążonym buraku układamy warstwami:
- 1/3 wysokości kasza gryczana z pietruszką,
- 2/3 wysokości kurczak.
Przykrywamy czapeczką i wstawiamy do piekarnika. Temperatura 180 stopni. Czas około 30 minut.
Można podać razem z sosem czosnkowym:) ale nie trzeba:P
Wyszły mi dwa takie oto buraki:)
~B41 W46 T14

Potrzebujemy:
1. buraki całe ugotowane i wydrążone - 300 g
2. mielona pierś z kurczaka - 150 g
3. cebula - 15 g
4. chili - 2 g
5. natka pietruszki - 10 g
6. kasz gryczana - 50 g
7. chili habenero - według uznania
8. mąka z płatek górskich - 50 g
Przygotowanie.
Z buraków robimy "miseczki". Pierś z kurczaka razem z cebulą i chili smażymy. Doprawiamy do smaku habanero( dużo ostrości:D).
Kasze gryczaną gotujemy, studzimy i mieszamy z posiekaną natką pietruszki.
Z płatków i wody zagniatamy ciasto( coś ale podpłomyk;) .
W wydrążonym buraku układamy warstwami:
- 1/3 wysokości kasza gryczana z pietruszką,
- 2/3 wysokości kurczak.
Przykrywamy czapeczką i wstawiamy do piekarnika. Temperatura 180 stopni. Czas około 30 minut.
Można podać razem z sosem czosnkowym:) ale nie trzeba:P
Wyszły mi dwa takie oto buraki:)
~B41 W46 T14


