Szacuny
4
Napisanych postów
457
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
3635
otoz nie zaleca sie spozywania blonnika w ilsoci wiekszej niz 50g dziennie, ale tak naprawde ciezko sie w tej ilsoci zmniejszyc przyzalozneniach diety. same 100g platkow owsianych maja prawie 10 g blonnika. ryz brazowy podobnie. z samych weglowodanow yjdzie z 40g blonnika dziennie, a do tego dochodza warzywa polecane w sporych ilsociach oraz owoce.
w 100g amrchewk iejst 3,5g blonnika, w 100g jabłka 2g. nazbiera sie tego sporo. blonnik jest w kazdym warzywie.
Szacuny
14
Napisanych postów
4533
Wiek
30 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
34420
Zastąp 1 czy 2 posiłki wersjami low carb(np.mięso+warzywo+oliwa) i problem rozwiązany-przy okazji będziesz mógł dostarczyc zdrowych tłuszczów.
A jeśli nie chcesz schodzić z węglami to możesz np ryż brązowy zastapić ryżem parboiled-te same wartosci,jedynie właśnie błonnika mniej przez brak okrywy.
Zmieniony przez - Szprota94 w dniu 2011-04-22 22:26:00
Szacuny
14
Napisanych postów
4533
Wiek
30 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
34420
Właśnie,że ma wartości,bo parboiled to ryż brązowy,poddany krótkiemuprocesowi gotowania na parze(przez co składniki z otoczki wnikają do jego wnętrza) a potem pozbawiony okrywy
Szacuny
11149
Napisanych postów
51567
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Jak wyżej zostało napisane, ryż paraboliczny nie różni się składem od ryżu brązowego, za wyjątkiem zawartości błonnika, która jest utracona ze względu na brak osłonki zewnętrznej ziarna. Porównajcie sobie barwę ziarna ryżu białego i parabolicznego, zobaczycie jak znacząco zmieniają ją zawarte w nich składniki odżywcze.
Ilość zalecanego błonnika w diecie wynosi 20-40 g/dobę. Zaliczane są do niego polisacharydy skrobiowe, skrobia oporna oraz ligniny. Faktycznie, błonnik pełniący funkcję wymiennika jonowego ogranicza wchłanianie różnych związków. Zbyt duże dawki mogą powodować wzdęcia, biegunki, prowadzić do niedożywienia ze względu na hamowanie absorpcji składników mineralnych (zwłaszcza narażonymi są Ca, Fe, Zn). Jednakże, jeżeli spożycie większych ilości tego składnika nie powoduje wyżej wymienionych dolegliwości, oraz dieta dostarcza odpowiednio dużo składników mineralnych, nie doprowadzając do niedoborów - myślę, że nie ma się o co martwić. W niektórych obszarach Azji, spożywa się nawet ponad 50g błonnika dziennie. Ciekawą pracę można przeczytać w artykule: Gonlachanvit S. (2010). Are rice and spicy diet good for functional gastrointestinal disorders? J Neurogastroenterol Motil. 16: 131-138.
Zawartość błonnika w diecie można regulować prowadząc odpowiedni dobór produktów. Oczywiście, wybierając te z mniejszą jego zawartością (np. produkty bardziej przetworzone od mniej przetworzonych).