[...] wyznaczenie indeksu gliemicznego potrawy, składającej się z produktów o znanych IG, należy robić badania stężenia glukozy we krwi. Ich metoda polegała na sprawdzeniu, jak na wypadkowy IG wpływa różna zawartość białka i tłuszczu w testowych potrawach. Okazało się, że rzeczywisty wpływ tych składników pokarmowych na indeks glikemiczny mieszaniny [...]
[...] 60. Różne źródła podają różne wartości IG w zależności od warunków badań testowych. Spożywając posiłek zawierający różne produkty zawierające węglowodany należy obliczyć wypadkowy indeks glikemiczny posiłku. W tym celu należy zsumować węglowodany zawarte w poszczególnych produktach. Następnie obliczyć procentowy udział węglowodanów z tych [...]
[...] moge edytować. W każdym razie i tak można dać zamiast niego malto/fruktoze w razie potrzeby. Aha, i jeszcze wzór na obliczanie wypadkowego IG ze strony Montignac: Wzór na wypadkowy indeks glikemiczny posiłku jest następujący: IG (W) = (wa * ia + wb *ib) / (wa + wb) gdzie: IG (W) - wypadkowy indeks glikemiczny a, b - składniki posiłku ia - [...]
No wlasnie powiedzmy, ze mieszamy make biala z maka razowa jak wplywa to na IG mieszanki ? liczysz wypadkowa IG (W) = (wa * ia + wb *ib) / (wa + wb) gdzie: IG (W) - wypadkowy indeks glikemiczny a, b - składniki posiłku ia - indeks glikemiczny składnika a ib - indeks glikemiczny składnika b wa - zawartość (waga) czystych węglowodanów składnika a [...]
nic nie jest skomplikowane wiesz jak się oblicza w ogóle ig ? "Spożywając posiłek zawierający różne produkty zawierające węglowodany należy obliczyć wypadkowy indeks glikemiczny posiłku. W tym celu należy zsumować węglowodany zawarte w poszczególnych produktach. Następnie obliczyć procentowy udział węglowodanów z tych produktów w [...]