[...] np na pół roku na keto już zmniejsza takie ryzyko?Tak. "Niektóre badania dowodzą, że dieta ketogeniczna „głodzi” komórki rakowe. Jak to możliwe? - Dieta bogata w tak zwane produkty wysokoprzetworzone, prozapalne i ubogie w wartości odżywcze, może przyczyniać się do proliferacji komórek nowotworowych. - W diecie ketogenicznej zdrowe komórki [...]
Dla mnie osobiście syf = wysokoprzertworzone produkty ale do tego ubogie odżywczo. Bo równie dobrze masło orzechowe syfem można nazwać tudzież pieczywo lub keczup. Bo to też w jakimś stopniu przetworzone produkty. Tego się trzymam od samego początku. A jak ktoś sobie pieczywo nazywa syfem, nie je frytek , nie używa mleka ,keczup u czy innych [...]
[...] 9, więc jest to nawet lepszy odpowiednik oliwy z oliwek. Nie zdążyłem edytować poprzedniego posta, więc kończę. Olej z otrębów ryżowych to już 2,40zł/100% i dalej już mamy produkty z kosztem powyżej 3zł za 100%. Oczywiście pomijam tutaj np. chilli w proszku, które może i kosztuje 1,70zł/100%, tyle że musielibyśmy zjeść go 25 łyżeczek dziennie [...]
Nie pomyliło Ci się z tą lizyną? To produkty zbożowe są ponoć ubogie w lizynę,a nie właśnie twaróg. No chyba,że może inny nabiał choć to raczej z jednej krowy.
[...] g owoców / dzień, najlepiej podzielonych na 2 posiłki. Szczególnie wybieraj owoce o intensywnych barwach typu granat. Sięgaj po owoce właściwe dla danego sezonu. · Wybieraj produkty zbożowe pełnoziarniste, razowe zamiast tych z mąki oczyszczonej; wybieraj ryż brązowy i dziki, Często zjadaj nieoczyszczone kasze. Im bardziej oczyszczone ziarno, [...]
Zamierzasz uwzględniać w diecie ryby (zwłaszcza tłuste)? To ważny dodatek. Sięgasz akurat po produkty nabiałowe ubogie w wapń, co nie jest dobrym rozwiązaniem, szczególnie przy tendencji do odkładania tkanki tłuszczowej w okolicy pasa. Mozzarella to znacznie lepszy wybór niż ser biały chudy. Jako źródło węglowodanów dodaj owoce. Byłoby też [...]
[...] Mniejsza ilość zbóż (najczęściej jadany węglowodan) - mniejsza ilość cukru we krwi. Proste. A jednak dla osób, które chcą jadać pieczywo/zboża codziennie - trudne. Zboża (produkty żytnie, pszenne, ryżowe, jęczmienne, kukurydziane, owsiane, z prosa) jedzone w "normalnej" dawce na posiłek ZNACZNIE podnoszą po 1-2 godz. ilość glukozy we [...]
[...] się dużą przyswajalnością oraz wydalaniem (ewentualnych) nadwyżek wraz z moczem i kałem, co nie dopuszcza do hiperwitaminozy. Ciocia dobra rada W tej grupie znajdują się produkty, które nie są bezwzględnie potrzebne przeciętnemu adeptowi sportów walki, ale które mogą okazać się bardzo pomocne: 1.) Vitargo/ Vextargo/ Carbo . Czyli w skrócie [...]
[...] niektóre dane skłaniają do pewnej refleksji (o czym wspomniał już Łukasz): czy słuszne są zalecenia żywieniowe zgodnie z którymi podstawę naszej diety powinny stanowić produkty, do których spożycia - biorąc pod uwagę pewne uwarunkowania anatomiczne, fizjologiczne - nie jesteśmy zbyt dobrze przystosowani i które przez długi czas nie były [...]
jjaarreekk zamiast orzechów włoskich możesz dać olej lniany metodman po treningu raczej jedz produkty ubogie w tłuszcze. Co do witamin to oczywiście że możesz je podać do innych posiłków. Zmieniony przez - Mateo 1983 w dniu 2008-04-04 20:34:08
Nie ma czegoś takiego jak chlonac jedzenie. Co najwyżej możesz jeść produkty ubogie w błonnik I mało węgli to będziesz rzadziej się wyprozbial ale nie wiem z czym masz problem.
[...] jakimiś zawodami, ale na co dzień nie ma co szaleć. Węgle złożone są wystarczające moim zdaniem. Poza tym nikt tutaj nie demonizuje świeżych/mrożonych owoców. Najgorsze są produkty pozbawiające owoców błonnika czyli np. soki, ekstrakty, syropy glukozowo-fruktozowe. W ogóle owoce przemysłowo przetworzone nie mają praktycznie już żadnych wartości [...]
[...] i składników mineralnych) można spodziewać się optymalnych rezultatów. (Body IO FM 15 – Dr. Rhonda Patrick; Body IO FM 25 – Dr. Bruce Ames) Warto mieć na uwadze, że niektóre produkty uznawane w pewnych kręgach za "czyste" (m.in. biały ryż, ziemniaki i banany) charakteryzują się wyższym indeksem glikemicznym niż niektóre "śmieciowe" produkty, co [...]
Mam wrażenie, że wpisałeś produkty po omacku. Posiłki mają przede wszystkim smakować oraz nie powodować problemów trawiennych. Jesz samą paprykę z kaszą i kurczakiem? lub makaron z serem i kakao? ryż ze śmietaną i jabłkiem cz chleb z samym serem żółtym również w kontekście smakowitości nie powalają. Zaledwie 90g wołowiny nie opłacałoby się chyba [...]
[...] o niskim stopniu przetworzenia charakteryzują się dużo niższą kalorycznością. Co za tym idzie, zupełnie inną objętość będzie miał posiłek dostarczający 500kcal oparty o produkty takie jak brązowy ryż, chude mięso, świeże warzywa i oliwę z oliwek, a posiłek o podobnej kaloryczności oparty o białe pieczywo i smażone w głębokim tłuszczu frytki. [...]
[...] tłuszcz(wolne kwasy tłuszczowe). Natomiast nasz mózg będzie spalał cukier, nie musi tego robić, może z powodzeniem, nawet z lepszymi efektami(w większości przypadków) spalać produkty uboczne powstałe w metabolizmie tłuszczy, czyli ciała ketonowe. Wbrew powszechnej opinii, mózg może pracować bez dużych ilości cukru. Glukoza jest paliwem, którego [...]
[...] Stosunek ilości makro elementów do siebie powinien być ustalony w zależności od typu budowy ciała. Ogólne zasady nakazują pozostawić w diecie tylko ww złożone lub tłuszcze i produkty wysokobiałkowe. Nie można jednak popadac w skrajność jeżeli chodzi o podaż kalorii i zbytnio redukować ich liczbę. Ponadto pozywienie zbyt ubogie może spowodować [...]
Liczy się nie tylko wartość energetyczna, ale także wartość odżywcza danego produktu oraz stopień technologicznego przetworzenia,produkty wysoko przetworzone ubogie są w składniki odżywcze, takie jak witaminy i minerały. Żywiąc się głównie produktami mocno przetworzonymi, oczyszczonymi i bogatymi w cukier, szybko doprowadzilibyśmy do niedoborów [...]
[...] spożywania znacznych ilości owoców i warzyw, których włókno ułatwia funkcjonowanie przewodu po-karmowego, a przy tym dostarczają one niewiele kalorii. Diety bogate w produkty roślinne, rozsądnie połączone z pożywieniem komplementarnym (produkty mleczne, niezbyt tłuste mięsa), mają ponadto tę przewagę, że zapewniają organizmowi odpowiednią [...]
[...] wiecej witamin pochodzacych z tluszczy zwierzecych (witamina A, witamina D i Czynnik Price’a) niz przecietna dieta amerykanska. W kulturach tradycyjnych, niektóre produkty zwierzece jadane sa na surowo. Prymitywne i tradycyjne diety maja wysoka zawartosc enzymów pochodzacych z surowych produktów mleczarskich, surowego miesa, [...]