GAINERY I WĘGLOWODANY Gainery, weight gain powders - produkty umożliwiające uzyskanie przyrostu masy ciała, bez zwiększenia tkanki tłuszczowej. Zawierają białka (proteiny), węglowodany, witaminy, minerały oraz inne składniki odżywcze niezbędne do uzyskania optymalnego przyrostu masy mięśniowej i siły. Podstawowym celem ćwiczeń siłowych i [...]
Okej pare informacji na temat innych substancji spozywczych poprawiajacych prace mozgu, skoro Bigger zaczoles wymieniac ;) Amid kwasu nikotynowego (niacyna, witamina B3) - odgrywa zasadniczą rolę w produkcji neuroprzekaźników mózgu oraz przy przetwarzaniu przez mózg węglowodanów na energię. W organizmie ludzkim może być syntetyzowana z tryptofanu. [...]
Nom artykuly Ciekawe tylko zainteresowania brak :/ wkleje jeszcze troche info z mojego innego postu.... Hmm a moze przeniesc go do Suplementacji ? Substancje spozywcze wspomagajace prace mozgu ----------------------------------------------- Amid kwasu nikotynowego (niacyna, witamina B3) - odgrywa zasadniczą rolę w produkcji neuroprzekaźników [...]
WITAMINY B2 B5 B12 Witamina B2 Inne nazwy: ryboflawina, laktoflawina, hepatoflawina, witamina G,owoflawina Witamina B2 rozpuszczalna w wodzie, jest koenzymem wielu enzymów flawonowych - dehydrogenaz, odgrywających ważną rolę w procesach oksydoredukcyjnych, głównie w przemianie węglowodanów. Wpływa na syntezę kwasów tłuszczowych z białek i [...]
Tłuszczowa Dieta zaleca spożywanie dużych ilości tłuszczu przy minimalnej ilości węglowodanów i białek. Według autora diety powodem tycia jest mieszanie tłuszczów z węglowodanami i białkami. Dlatego w przypadku ograniczenia spożycia tych produktów następuje zmiejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Dieta opracowana specjalnie dla gwiazd [...]
Przedstawiam wam inforomacje o skladnikach odzywczcych. Mam nadzieję iż skończą się prozaiczne pytania typu: "Co to aminokwasy? Ile białka na kg. masy ciała, a ile węglowodanów, Co to za składnik w odżywce którą kupilem"? Zapraszam do czytania:) -------------------------------------------------- AMINOKWASY Aminokwasy to związki organiczne z [...]
ŻYWIENIE W WIEKU PODESZŁYM - kilka waznych uwag 1. W wieku podeszłym następuje utrata wody przez starzejące się tkanki i wzrost stężenia koloidu . Poza procesem odwodnienia tkanek dochodzi do zwiększonego odkladania się soli wapnia i fosforu , oraz zw. organicznych - cholesterolu . Należy więc pamiętać o odpowiedniej ilości spożywanych [...]
INDEKS GLIKEMICZNY -KLUCZ DO SPOŻYCIA WĘGLOWODANóW. Twoje zapotrzebowanie na węglowodany białka i tłuszcz podczas aktywności fizycznej zależy przede wszystkim od intensywności i czasu trwania wysiłku. Generalnie - zużycie cukrów rośnie wraz ze wzrostem intensywności ćwiczenia, a spada wraz z wydłużeniem jego trwania. Całkowite zużycie węglowodanów [...]
Zadziwiająca arginina W ostatnich czasach naukowcy dużo miejsca w swoich badaniach poświęcali argininie. Ich badania doprowadziły do ujawnienia wielu intrygujących faktów dotyczących tego aminokwasu- faktów, które upoważniają mnie do określenia argininy mianem „niezwykłej”. Jednak zanim zacznę omawiać te odkrycia, pozwólcie , [...]
Pomyslalem jak wiele ludzi ma problemy z nadwaga wiec postanowilem zamiescic tu ten post.... Mysle ze odpowie na wieklszosc pytan zwiazanych z tematem Skąd się bierze u ludzi nadwaga? Odpowiedź jest prosta: jemy za dużo, a ćwiczymy za mało. Oznacz to, że wartość energetyczna codziennego pożywienia (kalorie) jest większa niż ilość energii [...]
Poniewaz na forum pojawia sie coraz to wiecej pytan o podawanie diet postanowilem napisac posta w ktorym wszystko by sie wyjasnilo Dieta dla osob starszych Właściwe odżywianie pozwala zachować dłużej sprawność fizyczną i umysłową. Proces starzenia się organizmu jest nieuchronny. Często możemy jednak sprawić, aby postępował on wolniej i dzięki [...]
Artykuł ten przeznaczony jest raczej dla osób które dopiero niedawno zainteresowały się odżywianiem i mają na jego temat niewielkie pojęcie Choć niewykluczone, że i Ty znajdziesz tu cos dla siebie;) W odpowiedziach do niektórych pytań pojawią się linki do dość obszernych artykułów. Proszę nie zniechęcać się ich długością, gdyż niestety nie [...]
ABC Diety 1. Bogate w błonnik węglowodany pomogą oszukać głód. Zawarte w płatkach, kaszach, w chlebie pełnoziarnistym, roślinach strączkowych sprawiają, że nie czujesz się stale głodna. Takiej roli nie odgrywa tłuszcz - dopóki go nie strawisz, nie czujesz się syta. Pokarmy zawierające węglowodany ( nie tylko produkty zbożowe, lecz również owoce), [...]
Jeść smacznie, niskokalorycznie i zdrowo. Któżby tego nie chciał. Niestety czasami to, co apetycznie wygląda na talerzu i na dodatek jest dietetyczne, nie zawsze bywa dobrym połączeniem dla naszego organizmu. Dlaczego tak jest? Cały sekret tkwi w składnikach odżywczych zawartych w pożywieniu. PRAWIDŁOWE POŁĄCZENIA Makaron + warzywa Warzywa mają [...]
>>>>>DIETA JOGURTOWA Dieta jogurtowa jest bogata w łatwo przyswajalne białko, wapń, fosfor i witaminy. Kupuj tylko jogurty zawierające żywe kultury bakterii, które ułatwiają i przyspieszają trawienie. W tej diecie, oprócz wymienionych niżej owoców, pieczywa i innych składników, należy jeść następujące rodzaje jogurtów: naturalny o [...]
Tradycyjna lecznicza surówka piękności kontra nietradycyjny "śmietnik" Dawno temu, w rejonach Szwajcarii, gdzie uprawiano owoce, tradycją było spożywanie, głównie na kolację, pewnego rodzaju owsianki owocowej. Składała się ona z owoców świeżych oraz suszonych - dostępnych w zależności od pory roku, różnego rodzaju kasz i ziaren zbóż takich jak [...]
Tradycyjna lecznicza surówka piękności kontra nietradycyjny "śmietnik" Dawno temu, w rejonach Szwajcarii, gdzie uprawiano owoce, tradycją było spożywanie, głównie na kolację, pewnego rodzaju owsianki owocowej. Składała się ona z owoców świeżych oraz suszonych - dostępnych w zależności od pory roku, różnego rodzaju kasz i ziaren zbóż takich jak [...]
CZYM JEST BŁONNIK I JEGO ROLA W ŻYWIENIU Błonnikiem (włóknikiem) pokarmowym (angielski fiber lub dietary fiber) nazywamy zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i [...]
Witam ponownie. Wiele było na forum postów poświęconych błonnikowi, ale nie znalazłem informacji kompleksowej, w której podanoby również szczegółowe tabele produktów zawierających błonnik. Dlatego sądzę, że tych kilka informacji o błonniku zebranych w jednym miejscu nikomu nie zaszkodzi Poniżej znajdują się niezbędne przy układaniu diety [...]
POZYTYWNY WPŁYW ŻYWIENIA NA NASTRÓJ Lis 16, 2004 Autor: Bożena Formella Poprawa samopoczucia, umożliwienie nasilenia aktywności psychofizycznej, czy walka z następstwami przewlekłego stresu, to częstsze oczekiwania coraz liczniejszych grup konsumentów. Zaspokojenie tych oczekiwań ułatwia m.in. odpowiednio skomponowana dieta. Żywność [...]