[...] suszy się w normalnej temperaturze, przy czym korę i gałązki można wysuszyć w otwartym piekarniku ogrzanym do temp. 80o C. Bardzo cennym surowcem są niedojrzałe, świeże owoce, z których przyrządza się sok, intrakt, alkoholaturę zimną i alkoholmiód. Skład chemiczny. Surowce zawierają: naftochinon (dwuketonowa pochodna naftalenu) - juglon; [...]
[...] włoskiego - Herba et Fructus Foeniculi, FP I, II, III, IV i V lub ziele i owoc kopru ogrodowego - Herba et Fructus Anethi. Ziele zbiera się przed lub w czasie kwitnienia, a owoce w I fazie dojrzałości. Fructus Foeniculi (opak. 50 g) do nabycia w aptekach i w sklepach zielarskich. Skład chemiczny. Ziele zawiera wit. C - 200-400 mg/100 g, karoten [...]
[...] Folium, Herba et Fructus Levistici. Radix można kupić w aptekach i w sklepach zielarskich. Ziele zbiera się przed kwitnięciem rośliny, liście - stopniowo od wiosny do lata, owoce - w I fazie dojrzałości, korzeń - w drugim roku życia rośliny na wiosnę lub w jesieni. Surowce należy wysuszyć w temp. do 40o C. Skład chemiczny. W całej roślinie [...]
[...] wartość witaminową pożywienia dla sportowców można uzyskać jedynie przez podawanie w obfitości owoców i warzyw, głównie w stanie surowym. Z owoców krajowych najcenniejsze są owoce jagodowe takie jak: truskawki, poziomki, czarne jagody, agrest, porzeczki i inne które zawierają duże ilości witaminy C. Najbogatsze w witaminę C są warzywa kapustne [...]
[...] dużo (jak na owoc) cennego odżywczo białka, a obecne w nim kwasy tłuszczowe regulują stosunek tych nasyconych do nienasyconych. Banany zawierają też znacznie więcej niż inne owoce węglowodanów trawionych przez człowieka. Banany to skarbnica przeciwutleniaczy: beta-karotenu, witaminy E i witaminy C, które chronią nasz organizm przed atakiem [...]
[...] z warzywami. Bo tam naprawdę, żeby nie odczuwać żadnych reakcji to musiałbym odstawić wszystkie warzywa w postaci surowej (prócz pomidora i to bez skóry) i niemal wszystkie owoce. Natomiast rozgotowywanie ich mija się z celem, bo tracą cenne mikroelementy. W takim wypadku korzyść jest bliska zeru." Niekoniecznie tracą mikroelementy. W zasadzie [...]
[...] z warzywami. Bo tam naprawdę, żeby nie odczuwać żadnych reakcji to musiałbym odstawić wszystkie warzywa w postaci surowej (prócz pomidora i to bez skóry) i niemal wszystkie owoce. Natomiast rozgotowywanie ich mija się z celem, bo tracą cenne mikroelementy. W takim wypadku korzyść jest bliska zeru." Niekoniecznie tracą mikroelementy. W zasadzie [...]
[...] Spożywanie produktów nieprzetworzonych zawierających naturalne witaminy, sole mineralne, błonnik, Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Świeże i nieprzetworzone warzywa i owoce są najlepszym i niezastąpionym przez żadne preparaty źródłem witamin, soli mineralnych, błonnika jak również mniej poznanych związków takich jak: bioflawonoidy, [...]
[...] zestawiony jadłospis. Trzeba jednak w niewielkim stopniu wieczorem pilnować liczby kalorii, a także przestrzegać pewnych reguł. Od północy do 12.00 - wolno jeść tylko owoce i pić soki owocowe (wyciśnięte z owoców). Od godz. 12.00 do 16.00 - w południe wypijamy sok warzywny. Około 30 minut później można zacząć jeść sałatki warzywne, [...]
[...] produktów nieprzetworzonych zawierających naturalne witaminy, sole mineralne, błonnik, Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Świeże i nieprzetworzone warzywa i owoce są najlepszym i niezastąpionym przez żadne preparaty źródłem witamin, soli mineralnych, błonnika jak również mniej poznanych związków takich jak: bioflawonoidy, [...]
[...] spożywamy coraz więcej żywności przetworzonej i pozbawionej dobroczynnego błonnika. W jadłospisie uwzględnij grube kasze, ryż, ciemne razowe pieczywo, surowe warzywa i owoce, kilka łyżek otrąb pszennych, płatków owsianych, suszone śliwki i morele. Posiłki spożywaj o stałych porach dniach, aby mogły na nowo wytworzyć się odruchy nerwowe [...]
[...] zwolennikiem owsianych), rośliny strączkowe. >>> Chętnie o tym poczytam, albo tu albo innym temacie. :) Przede wszystkim patrząc z perspektywy wartości odżywczej, niektóre owoce zdecydowanie wybijają się ponad przeważnie mierne wartości. Również mam na względzie inne cechy, jak obecność unikalnych enzymów wspomagających trawienie. Grejpfrut [...]
[...] takowe w kapsułkach/drażetkach w sklepie bądź aptece. Jednak postanowił dostarczyć je z pożywienia. Doskonałym rozwiązaniem (zwłaszcza, że jest lato) są kiełki, warzywa , owoce. Kiełki – należą do najbardziej naturalnych produktów spożywczych, przy tym ich wszystkie „skarby” są niezwykle łatwo przyswajalne przez [...]
[...] i zwroc uwage na to ktore warzywa maja spore ilosci wapnia, magnezu, potasu, czyli tych najwazniejszych skladnikow mineralnych. Poczytaj tez gotowe tabele jak dane warzywa i owoce maja sie w stosunku do utrzymania prawodlowej rownowagi kwasowo-zasadowej, np indeks PRAL. W owocach to samo, glownie zwrcaja uwage na witamine C, blonnik. Zmieniony [...]
[...] Fosfor - ryby, sery żółte, podroby, strączkowe. Potas - strączkowe, ryby, niektóre warzywa jak cukinia, ziemniaki Cynk i Miedź - również się powtórzę: strączkowe, wątróbka, owoce morza, płatki drożdżowe, sery żółte. Manganu jest dużo w kaszach, strączkowych, zbożach. Raczej rzadko występują niedobory, bo wystarczy odrobinę ryżu zjeść. Żelazo i [...]
[...] zwłaszcza masowej. Tu podam ci parę cytatów moim zdaniem i nie tylko, dużych autorytetów na tym forum. Zawsze można się dowiedzieć czegoś nowego. stefano00 - a w jaki sposób owoce Twoim zdaniem przeszkadzają w redukcji? Jak dla mnie mają wiele zalet: - są sycące (jak na swoją kalorycznosć), - stanowią substytut słodyczy, - charakteryzują się [...]