[...] i witaminy C. Fasolka Zawiera dużo białka i witamin z grupy B. Białko jest niezbędne do budowy tkanki mięśniowej, zaś witaminy B regulują pracę układu nerwowego. Fasolka jak i inne rośliny strączkowe stabilizuje poziom cukru we krwi, co sprawia, że po jej zjedzeniu długo utrzymuje się uczucie sytości. Kapusta kiszona Zawiera bakterie kwasu [...]
[...] przedłuża ich życie, opóźniając pojawienie się poważnych powikłań. 1. Objawy i następstwa niewydolności i marskości wątroby: encefalopatia wątrobowa zarówno ostra jak i przewlekła nadciśnienie wrotne wodobrzusze żylaki przełyku i żołądka zaburzenia krzepnięcia niedokrwistość cholestaza Choroby często towarzyszące choroba wrzodowa [...]
[...] rośnie zainteresowanie składnikami odżywczymi przyjmowanymi w formie preparatów farmaceutycznych. Witaminy i składniki mineralne łykane w pastylkach robią zawrotną karierę jako środki dobre na wszystko: przeciwdziałają chorobom serca, nowotworom, są eliksirem młodości, poprawiają cerę itd. Sprzyja temu agresywna reklama i dostępność [...]
[...] dużo magnezu. Fasolka Zawiera dużo białka i witamin z grupy B. Białko jest niezbędne do budowy tkanki mięśniowej, zaś witaminy B regulują pracę układu nerwowego. Fasolka jak i inne rośliny strączkowe stabilizuje poziom cukru we krwi, co sprawia, że po jej zjedzeniu długo utrzymuje się uczucie sytości. Kapusta kiszona Zawiera bakterie kwasu [...]
[...] ciąg do poszczególnych punktów mam nadzieję że teraz będzie lepiej. Dalszy ciąg do punktów: Ad.1 Tłuszcz- przyjaciel czy wróg? Nie wolno nam zapominać o tym, że podobnie jak białka, węglowodany i masę innych składników tak i tłuszcze niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż biorą aktywny udział w procesach wzrostu i [...]
[...] do 20g. ŻELAZO Niezbędne jest do budowy krwinek czerwonych- hemoglobiny, barwnika mięśni- mioglobiny, do wytwarzania niektórych enzymów, do transportu tlenu w organizmie, jak też do oddychania komórkowego. Organizm gromadzi jego zapasy w wątrobie, nerkach, śledzionie i szpiku. Dzienne zapotrzebowanie to 15mg żelaza. Dobrym jego źródłem są [...]
[...] i pomarańczowych warzywach. Sałatki z nich możesz też przyprawiać sosami z oliwy czy jogurtu. Niełuskany ryż + woda Wypij szklankę wody, kiedy jesz posiłki bogate we włókna, jak razowy chleb czy niełuskany ryż. Napęcznieją w żołądku, nasycisz się od razu i zmniejszysz przyswajanie tłuszczów i cukrów. Mleko + cytrusy Porcja świeżo wyciśniętego [...]
[...] co zwracać uwagę, by uzyskać efekty i sobie nie zaszkodzić? Badania podstawowe Fundamentalnymi, a zarazem najważniejszymi badaniami, które należałoby wykonać podejmując się jakiejkolwiek diety są: Morfologia krwi – w zasadzie jest to najbardziej podstawowe badanie, które warto wykonywać rutynowo, gdyż pokazuje nam ogólny stan naszego zdrowia [...]
[...] się z 30 saszetek zawierających po 10 tabletek. 1.Duża jasno niebieska kapsułka: siarczan wanadu z dodatkami. Siarczan wanadu jest najbardziej znaną i powszechną formą w jakiej występuje wanad. Napotkać go możemy w pieprzu, koprze, rzodkwi, jajkach, oleju roślinnym, kaszy gryczanej czy owsie. Wanad jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju [...]
witam,szukalem wuszukiwarki ale nie znalazlem tematu o occie jablkowym,jakis czas temu Sylvester Stallone oznajmij iz sekretem jego formy jest włączenie do codziennej diety octu jablkowego,a oto troche danych na temat samego octu jablkowego: OCET JABŁKOWY WARTO WIEDZIEĆ: OCET JABŁKOWY TO ŹRÓDŁO WITAMIN: A, B1, B2, B6, C, E, P, BETA-KAROTENU ORAZ [...]
Mineralna, ale jaka? Co najmniej połowa wypijanych codziennie płynów powinna być dostarczana w postaci wody, i to dobrej. Co to znaczy dobra woda? Jak wybrać odpowiednią dla siebie? Co wynika z informacji podanych na etykiecie? Potocznie, lecz nieprecyzyjnie, o naturalnych wodach ze źródeł podziemnych mówi się "mineralne". Ale nie każda woda [...]
nie wiem czy było.mi sie wydało dosc ciekawe wiec wklejam "Wegetarianizm jest stary jak sama ludzkość. Jeśli były całe epoki i trendy, gdzie odżywiano się przede wszystkim mięsem, to istniały również całe obszary naszego globu, gdzie spożywano głównie owoce i płody ziemi, a mięsa nie jadano w ogóle lub stanowiło ono rzadki luksus. Natomiast w [...]
[...] i minerały zapobiegamy ewentualnym chorobom zwierząt hodowlanych. Jakiś czas po ukończeniu weterynarii pracowałem w Afryce i leczyłem różne zwierzęta, również te wielkie, jak słonie, żyrafy i nosorożce. Po dwóch latach pracy otrzymałem telegram z St. Luise z zapytaniem, czy nie zechciałbym pracować na stanowisku weterynarza w tamtejszym zoo. [...]
Dwa artykuly - pierwszy jak w temacie, drugi pt. "Nieżywi lekarze nie kłamią", felieton zachecajacy do suplementacji witaminami i mineralami - mi sie fajnie czytalo Różnice między witaminami naturalnymi a syntetycznymi Owoce i warzywa dostarczają składników odżywczych, które wpływają na zmniejszenie ryzyka zachorowań i codziennie uzupełniają [...]
Wielu z nas stara się spożywać odpowiednią ilość węgli, białek i tłuszczy. Zapominamy jednak o tym jak dużą rolę odgrywają minerały. Tymczasem one regulują procesy metaboliczne na poziomie komórkowym. U osób, które ograniczają różnorodność pokarmów oraz zmniejszają ogólną kaloryczność diety, może wystąpić ryzyko niedoboru wielu mikro i [...]
[...] odwagi a najczęściej pijemy w towarzystwie znajomych przy okazji spotkań. Mało kto zdaje sobie sprawę co tak naprawdę dzieje się z naszym organizmem po wypiciu alkoholu jak reagują organy wewnętrzne i czym przedawkowanie może się skończyć. Co należy wiedzieć przede wszystkim o alkoholu? Alkohole jest ogólną nazwą dla związków [...]
[...] z powodu zwiększonego wydalania chromu z moczem. Cynk: Cynk jest jednym z minerałów śladowych, którego ilość w organizmie ocenia się na 1,5g do 2,2g, a który występuje jako składnik około 70 enzymów biorących udział w różnorodnych przemianach ustrojowych. Cynk jest niezbędny w syntezie białka oraz kwasów nukleinowych, kieruje kurczliwością [...]
Wielu ćwiczących wie jak wielka role odgrywają witaminy i minerały w codziennej diecie. W niniejszym artykule chciałbym wam przybliżyć nieco role witamin w diecie. WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w [...]
napisałem ten post choć wiem że jest ich tu pare ale żaden(przynajmniej ja nieznalazłem)nie jest tak dokładnie opisany jak ten WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931 a od 1947 witaminę A [...]
[...] funkcjonowania układu nerwowego. Jakie jest zapotrzebowanie na magnez? Zużycie magnezu wynosi 350 mg dziennie, ale oczywiście jest to zależne od wielu innych czynników, jak: aktywność fizyczna, wiek, wzrost, stan zdrowia itp. Zanim jednak zaczniemy suplementować ten minerał, warto przejrzeć swoją dietę i postawić na zróżnicowane, [...]