[...] dużej, silnej, anabolicznej masy mięśniowej czy zmniejszenie magazynowania tkanki tłuszczowej, hormon, który powinien Cię najbardziej interesować to insulina oraz sposób w jaki organizm sobie z nią radzi. Przyjrzyjmy się dokładniej temu potężnemu hormonowi oraz jego wpływowi na organizm. Za każdym razem, gdy organizm trawi węglowodany, są one [...]
CARAKTERYSTYKA TRADYCYJNYCH DIET Dieta zdrowych ludów prymitywnych i spoleczenstw nieprzemyslowych nie zawiera rafinowanej ani nienaturalnej zywnosci takiej jak rafinowany cukier lub olej kukurydziany, biala maka, puszkowane jedzenie, pasteryzowane, homogenizowane, oczyszczone lub niskotluszczowe mleko, rafinowane lub utwardzane oleje roslinne, [...]
[...] Przenikają one - według ówczesnych twierdzeń naukowców - szybko do krwi i prowadzą w ten sposób do szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi. Węglowodany złożone, takie jak np. pochodzące z chleba, ryżu, makaronu i ziemniaków prowadzą do powolniejszego wzrostu poziomu cukru we krwi, takie było ówczesne rozpoznanie. Indeks glikemiczny (IG) [...]
[...] Wschodzie około 10 000 lat temu i od tego czasu stanowią istotną część diety ludzi i zwierząt hodowlanych. Oba zboża należą do rodziny traw, która obejmuje uprawy, takie jak ryż, trzcina cukrowa i kukurydza. Ich ziarna ułożone są w pionowych rzędach, podobnie jak kłos kukurydzy. Składają się z łuski zawierającej błonnik, żelazo, wapń i [...]
[...] była margaryna. Dziś wiemy, że nie jest ona zdrowym substytutem masła, ponieważ zawiera tłuszcze trans, ale producenci, dodając sterole, i tak próbują ją reklamować jako zdrową i wartościową. Przeczytaj koniecznie: Jak żyć zdrowo? Czy wszystko, co robimy, wpływa na długość życia? Jak działają sterole roślinne? Sterole roślinne [...]
[...] kontekście, jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma [...]