[...] podbijać otrębami, ale też jakoś specjalnie nie ograniczać? 6. Unikać roślin krzyżowych (to chyba pada najczęściej): brokuły, kapusta, brukselka, jarmuż, rzodkiewka, rukola, gorczyca, chrzan, ale także truskawki, gruszki, szpinak, soję, tofu, fasolę, groch, kukurydzę, orzeszki ziemne, orzechy piniowe, pędy bambusa. Zawierają one związki [...]
[...] Jej nazwa związana jest z jej charakterystycznym gorzkim smakiem, który zawdzięcza synapinie - związkowi zawartemu w nasionach. Znane są różne gatunki gorczycy - gorczyca biała (Sinapsis alba), gorczyca czarna (Brassica nigra), oraz występująca w Indiach - gorczyca sarepska (Brassica juncea). Wszystkie trzy gatunki gorczycy to rośliny [...]
Rośliny przedłużają gatunek, wydając nasiona. Muszą zawierać to co najcenniejsze, by dać początek nowemu życiu w trudnych nawet warunkach klimatycznych. Składniki pokarmowe potrzebne do rozwoju roślin służą również nam. Wykorzystajmy zatem ich moc. Owies Nasze babcie karmiły nas owsianką, nie zdając sobie pewnie sprawy, że owies to jedna z [...]