[...] (...) If you take glutamine as a supplement some will become MSG.(...) po polsku "jeżeli jesz suplement glutaminę to cześć stanie się MSG" MSG - MONOSODIUM GLUTAMATE, glutaminian sodu poszukałem o tym czymś dalej i ..... źródło: jestem bardzo przeciętny z anglika dlatego mogę nie przetłumaczyć ważniejszych fragmentów tak jak jest [...]
[...] oznacza jedynie szereg optyczny (nasz organizm jest zdolny przyswajać jedynie L-aminokwasy). Glutamina (w skrócie Gln lub Q, kodowana przez kodony RNA CAA i CAG), powstaje z glutaminianu przy udziale jonu amonowego. Reakcja katalizowana jest przez syntetazę glutaminową i wymaga jonów Mg2+ oraz ATP jako źródła energii. Jako że przemiana ta [...]
[...] żywych z kwasu glutaminowego nie jest ona aminokwasem egzogennym i nie musi być obecna w pożywieniu. Ze względu na to, że spożywanie kwasu glutaminowego i jego soli (np: glutaminianu sodu) w nadmiernych ilościach jest szkodliwe, istnieją niepotwierdzone opinie, że to samo dotyczy też samej glutaminy. Opinie te nie znajdują jednak żadnego [...]
[...] nowość firmy, ciekawe smaki zupek, dobry dodatek do posiłku, coś na wzór gorących kubków, jednak skład inny no i nie są takie słone jak te sklepowe, gdzie dominuje glutaminian sodu. Chociaż szczerze powiedziawszy ja nie przepadam za zupami, więc na mnie szczególnego wrażenia nie zrobiły, ale smak był przyjemny. Na zdjęciach puste [...]
[...] Serwatka – 7% Białko kukurydziane i sojowe – 6 % -Produkty pochodzenia zwierzęcego; Np. mięso, mleko Jako przyprawa do potraw może występować glutaminian sodu. * Jakie są formy L-Glutaminy? 1.„czysta” L-Glutamina – 100%, syntetyczna postać tego aminokwasu. Wada – ulega [...]
[...] występuje w prawie wszystkich białkach. szczególnie duże ilości zawiera gliadyna (31%), kazeina (24%), białko serwatkowe (7%), białko z kukurydzy i z soi (6%). Kwaśny glutaminian sodowy często stosowany jest jako przyprawa. Działania antyoksydacyjne u sportowców Obce substancje, które przenikają do organizmu, są wchłaniane przez [...]