Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
Historia czekolady sięga prawdopodobnie już czasów Majów, którzy jako pierwsi zaczęli uprawiać kakao (kakaowiec właściwy) i spożywać w formie napoju nazywanego „pokarmem bogów”. Pierwszym Europejczykiem, który spotkał ziarna kakaowca, był Krzysztof Kolumb. Odkrycie Nowego Świata wraz z jego nieznanymi dotąd zasobami i bogactwami zapoczątkowało w [...]
[...] ma też negatywne aspekty. Zawiera on bardzo dużo soli i przypraw, które zawierają między innymi glutaminian sodu. Niektóre badania sugerują, że wysokie spożycie dodatków fosforanowych w diecie może przyczynić się do utraty masy kostnej. Oczywiście musielibyśmy spożywać tego kurczaka naprawdę dużo, ale jeśli obawiasz się szkodliwych dodatków, [...]
W piękny lipcowy dzień mało kto myśli o przeziębieniu. Inaczej jednak sytuacja przedstawia się jesienią i zimą. Wtedy każdy, kto chce zachować pełnię sprawności intelektualnej (szkoła/praca) i cieszyć się możliwością wykonywania zaplanowanych treningów, stara się zrobić wszystko, aby uniknąć przeziębienia oraz grypy.
[...] o herbacie z liści malin? Korzyści zdrowotne herbaty z liści malin Liście malin dostarczają witamin z grupy B, witaminę C oraz szereg minerałów, w tym potas, magnez, cynk, fosfor i żelazo. Zawierają też polifenole, takie jak garbniki i flawonoidy, które działają w organizmie jak przeciwutleniacze i pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem. [...]
Zapewne nikogo już nie zaskakuje fakt, że wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa, rośnie również liczba problemów zdrowotnych, wynikających z niewłaściwego sposobu odżywiania. Ogromny wpływ na to ma zarówno ilość spożywanego pożywienia, jak i jego jakość oraz sam wybór produktów… A teraz to, co najważniejsze - wnioski Suplementacja kminkiem [...]
[...] Północnej, jak i mieszkańcy Chin. Co „siedzi” w karczochu? Karczoch charakteryzuje się niską ilością tłuszczu, ale wysoką zawartością minerałów (głównie jest to sód, potas i fosfor), witamin (głównie C), polifenoli, flawonów i błonnika oraz cenionego prebiotyku (pożywki dla „dobrych” bakterii w naszym układzie trawiennym) - inuliny. Wśród [...]
[...] nerki nie są w stanie wydalić. Eliminuje się w ten sposób także jony wodorowe, produkty katabolizmu białek (toksyczne i obojętne), szczególnie zawierające azot, siarkę i fosfor. Hemodializę wykonuje się w ostrej i przewlekłej niewydolności nerek, zatruciach, zaburzeniach elektrolitowych, niewydolności serca i wątroby. I takim oto pacjentom [...]
[...] aminy biogenne, teobromina to tylko niektóre substancje biologicznie czynne, mogące korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Dodatkowo potas i magnez oraz fosfor i wapń, to składniki mineralne, które również znajdziemy w tym znanym od tysięcy lat afrodyzjaku. Owoce to bogactwo witamin, składników mineralnych oraz błonnika. [...]
Więc tak postanowiłem tu napisać o pierwiastkach , często pojawiają się tematy o niedoborze jakiegoś pierwiastka. A czasem lepiej dorzucić coś do diety niż męczyć się z tabletkami Pierwiastki wchodzące w skład organizmu dzielimy na : Makroelementy - funkcje budulcowe i regulacja pracy narządów , występujące w dużych ilościach. Mikroelementy - [...]
[...] suplementy witaminowo- minerał. i zapewniają one 100% zapotrzebowania na wszystkie witaminy i wiele minerałów, ale wszystkie mają małą zawartość: magnezu, wapnia, żelaza, fosforu. Na ogół magnez max. 50%, wapń 12,5%, żelazo 21%,(jedynie w maxivit jest 100% żelaza, ale tylko żelaza z wymienionych przeze mnie minerałów), Fosfor 8%(a w niektórych [...]
Czy cwiczenia siłowe mogą "wypłukiwać" wapń i fosfor jezeli nie dostarcza sie go z innych zrodeł ??? Od pol roku zacząłem miec szorstkie paznokcie na prawej stopie, wpisywałem w google grzybica paznokci, ale zdjecia ni jak zgadzały sie ze stanem moich paznokci. Pozatym nic mnie nie swedzi, nie boli, nie smierdzi. Dopiero gdy wpisałem dystrofia [...]
Witam!!! Mam pytanko. Od pewnego czasu spożywam mleko w proszku. Pisze na nim że jedna dawka to jest 20g pokrywa 35%dziennego zapotrzebowania na fosfor i 25% na wapń. Ja biorę tego 100-120 gram. Czy coś mi się może stać jeżeli przedawkuję te składniki, bo przecież niczego nie może być z dużo.
Poszukuję kompleksowych informacji o wymienionych w temacie minerałach przede wszystkim informacji w jakich produktach żywieniowych można owe minerały znaleźć, jaką odgrywają rolę przy nabieraniu tkanki mięśniowej, a jaką przy odchudzaniu.
witam, podejrzewam u siebie niedobór fosforu ,dieta-głodówka. jakie badanie mogę wykonać aby to stwierdzić? dodam że robiłam morfologie krwi i lekarz powiedział że nie doszło do żadnych uszkodzeń, ale ja nie wiem czy w morfologi jest również fosfor..
[...] B1 rozpuszczalna w wodzie, odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów, jest częścią składową koenzymu karboksylazy (pirofosforanu tiaminy). Wzmaga czynność acetylocholiny, hamuje esterazę cholinowa, działa synergicznie z tyroksyną i insuliną, pobudza wydzielanie hormonów gonadotropowych. [...]
[...] zawiera pełnowartościowe białko, mnóstwo witamin i minerałów. Zawiera w sobie spore ilości flawonoidów, wykazuje zatem działanie antyoksydacyjne. Jest bogata w magnez, fosfor, potas. Na jej bazie można robić zapiekanki, idealnie wkomponuje się do sałatek wszelkiego rodzaju, dodaje się ją też do koktajli, można też z niej zrobić zamiennik [...]
[...] Pstrąg jest rybą słodkowodna, można znaleźć pstrąga potokowego, źródlanego oraz tęczowego ten ostatni jest najczęściej spotykany w sklepach. Ryba ta zawiera sporo selenu, fosforu, wapnia, magnezu, żelaza. Ponadto witaminy z grupy B oraz A, D, i E. Zaznaczyć też trzeba, że pstrągi w każdej odmianie zawierają dużo więcej omega3 niż inne ryby z [...]