[...] alkoholu etylowego i palenie tytoniu, m.in. przez indukowanie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. W licznych przeprowadzonych badaniach naukowych wykazano, że dieta zachodnia, charakteryzująca się zwiększonym spożyciem nabiału i produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG), wpływa na stężenia hormonów mających związek z [...]
[...] węglowodanów, wywołuje niedobór w/w ważnych dla zdrowia witamin. Ale nie mniej szkodliwy jest nadmiar nasyconych tłuszczów zwierzęcych (smalec, łój wołowy). Szkodzi dieta zbyt tłusta i pikantna Szczególnie należy unikać UTLENIONYCH tłuszczów powstających w trakcie długiego smażenia, czy utlenionego światłem słonecznym. Zjełczałe masło, [...]
[...] zwłaszcza brzuszna (tzw. wiscelarna) - Zespół metaboliczny (zespół powiązanych ze sobą czynników, prowadzący do cukrzycy II stopnia, miażdżycy i ich powikłań) - Ciąża - Zła dieta (przede wszystkim nadwyżka kalorii, duża ilość węglowodanów rafinowanych, tłuszczów trans i fruktozy) - Brak aktywności fizycznej - Niektóre leki - Niedobór witaminy D [...]
[...] wystąpienia choroby układu krwionośnego. Dieta wysokowęglowodanowa, rekomendowana przez instytucje rządowe sprzyja spadkowi poziomu HDL-C w krwi, podczas gdy dieta wysokotłuszczowa działa przeciwnie. Cholesterol HDL-C ma udowodnione działanie przeciwmiażdżycowe . Mimo zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia oraz Amerykańskiego [...]