[...] katabolizmowi powysiłkowemu (jeśli zjemy je ok 20-60 minut po treningu). Typowe węglowodany proste to owoce, miód, pieczywo białe, biały ryż. 3. Spożywajcie produkty zawierające błonnik. Błonnik poprawia przyswajanie węglowodanów i aminokwasów przez organizm. Dobrym źródłem jego są płatki owsiane, warzywa strączkowe i otręby. 4. Dzielcie [...]
[...] przenosić. Polskie owoce i warzywa są równie smaczne i wartościowe. Jeśli ktoś chce, może też zastąpić czerwone wino. Pomaga ono w obniżaniu poziomu cholesterolu, ponieważ zawiera bioflawonoidy. Ale polskie czarne porzeczki mają ich prawie dwukrotnie więcej! Kulinarny kunszt dla zdrowia Często słyszy się opinię, że dieta śródziemnomorska ze [...]
[...] przekraczającej dwa kieliszki dziennie może wywołać uszkodzenie komórek wątroby i zwiększać ryzyko powstawania kamieni żółciowych. Maślanka Plusy: Jest niskokaloryczna, zawiera witaminy z grupy B (przyspieszają metabolizm) oraz kwas mlekowy (wspomaga oczyszczanie organizmu). Dlatego maślankę poleca się w dietach odchudzających. Minusy: [...]
[...] jednoskładnikowe (np. ananasowa, mleczna, kapuściana, ryżowa) Podstawową ich wadą jest ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych. Nie ma jednego produktu spożywczego, który zawierałby wszystkie niezbędne dla organizmu składniki odżywcze w odpowiednich ilościach. Aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował, należy mu dostarczać, w odpowiednich [...]
[...] indyk), ale w ilościach nie większych niż 3 razy w tygodniu w ilości do 250 g dla mężczyzn i 150 g dla kobiet i dzieci. Wybitnie przeciwwskazane są również wędliny, które zawierają konserwujące związki azotowe, które mogą się przyczynić do wystąpienia raka żołądka u osób z niedokwaśnością - charakterystyczna dla osobników z gr. A. Ryby i [...]
[...] występujących w naszym organiżmie w większych ilościach. Wapń Wiele produktów - od mleka i sera począwszy, a na sardynkach i ciemnozielonych warzywach liściastych kończąc - zawiera wapń. Jest on podstawowym składnikiem kości i zębów, które zawierają 99% ogółu pierwiastka w organizmie. Pozostały 1% ustrojowego wapnia odgrywa ważną rolę zarówno w [...]
[...] TA SAMA SUBSTANCJA (chlorek sodu). Tak więc w minimum 95% są to identyczne produkty. Około 0,2% stanowi woda. Zostaje więc maksymalnie 4,8% na resztę substancji. Sól może zawierać śladowe ilości (do 3%) takich pierwiastków jak wapń, magnez, żelazo, potas, mangan - w zasadzie zależy to od pochodzenia soli. Są to jednak wartości, z punktu [...]
[...] się łączy. Poniżej podaje co należy a czego nie należy jesć przy przyjmowaniu tego leku aby uniknąć przytycia Zalecenia: 1. Dieta wysokopotasowa. Wysokie zawartości potasu zawierają: wszystkie owoce, a szczególnie banany, jeżyny, kantalupa, melony, pomarańcze, śliwki, owoce suszone, ryż oraz warzywa: szparagi, brokuły, brukselka, pietruszka, [...]
[...] szczeblach, zaczynając od podstawy i nie pomijając żadnego. Wtedy okaże się, że na to, co jest na samej górze, zostanie już niewiele miejsca. Pamiętajmy, że piramida zawiera tylko ogólne wskazówki dotyczące zdrowej diety, dlatego nie musimy się jej kurczowo trzymać. Chodzi o to, by uzmysłowić nam, jak dobierać produkty w codziennym [...]
[...] i warzywa zapewniają niezbędne witaminy i minerały, błonnik, a także inne substancje, które są istotne dla zdrowia. Większość ludzi (w tym także dzieci) je mniej potraw zawierających owoce i warzywa, niż jest to zalecane. Aby zachować zdrowie, jedz różnorodne warzywa i owoce (co najmniej 2 x dziennie owoce i 3 x dziennie warzywa). Po co [...]
[...] Bowiem sok odtworzony odpowiada właściwościom przynajmniej średniej jakości soku świeżego. Pod warunkiem że wyprodukowano go zgodnie z przepisami. Dobry sok musi zawierać 85-100%. owoców. Soki owocowe (z wyjątkiem soku z gruszek i winogron) mogą mieć w składzie także niewielkie ilości cukru (albo innych, ściśle określonych naturalnych [...]
[...] jest z aspartamem, słynnym słodzikiem bez kalorii. Jest bezpieczny, gdy spożywamy go w niewielkich ilościach. Tyle tylko, że tak wiele różnych artykułów spożywczych go zawiera: soki, wody gazowane, witaminy, cukierki itp. Można się nim nafaszerować po dziurki w nosie, a producenci rozłożą ręce i powiedzą: przecież zawartość aspartamu w [...]
[...] witamin A, E, K1, C, B1 oraz mikroelementów - potasu, fosforu, wapnia, żelaza i chromu. Co jednak najważniejsze, brokuły, podobnie jak kalafior, brukselka oraz kapusta, zawierają także dużą ilość sulforafanu, substancji chemicznej o właściwościach antynowotworowych. Ten składnik, znajdujący się w brokułach, ma także inne ważne właściwości - [...]
[...] izotonicznych takie same. Zanim wybierzesz, przeczytaj etykietę i skład napoju, zapoznaj się też ze sposobem użycia, zalecanym przez producenta. Część napojów izotonicznych zawiera dodatek aminokwasów (np. glutaminy), witamin, dlatego pije się je po wysiłku, a nie w jego trakcie. Napoje różnią się między sobą zawartością i składem węglowodanów, [...]
[...] na to forum z miłymi wspomnieniami . Postanowiłem się podzielić z wami ciekawym produktem Jest to wyciąg z młodych pędów jęczmienia. Poniżej wklejam opis : Młody jęczmień zawiera w porównaniu z pszenicą 25 razy więcej potasu, 37razy więcej wapnia, więcej niż dwa razy magnezu, 5 razy więcej żelaza, ale o połowę mniej fosforu - pierwiastka, [...]
[...] L-karnityny) by podnosić wytrzymałość i poziom tlenku azotu a także skracać czas regeneracji, co przekłada się na wzrosty wydolności aerobowej i anaerobowej. ANAVITE zawiera też biodostępne kofaktory witaminowe takie jak metylokobalamina i minerałowe takie jak metyloselenocysteina, możesz wiec oczekiwać, że suplement ten zmieni twoje [...]
[...] na rynku Animal Cuts jest czymś więcej niż tylko środkiem termogenicznym. Jest to pełna i całościowa formuła. Przyjrzyj się czołowym spalaczom tłuszczu. Ich lista mogłaby zawierać efedrynę, kofeinę, być może pochodne aspiryny oraz kilka innych dodatków. Nie popełnij tego błędu - to są produkty termogeniczne i tylko tyle. Te podstawowe [...]
[...] spożywać więcej kalorii niż spalasz. W związku z tym, specjaliści zalecają przyjmowanie sześciu posiłków dziennie w celu skutecznego zwiększenia masy ciała. Titan v.2.0 zawiera wysokoenergetyczne, długo i krótkołańcuchowe węglowodany, w unikalnej mieszance węglowodanów. Pomaga znacznie zwiększyć magazynowanie glikogenu, skrócić czas [...]
[...] kierunkiem dr. Tomasza Zdrojewskiego z Akademii Medycznej w Gdańsku. Zbyt niskie spożycie kwasu foliowego spowodowane jest również tym, że sprzedawane w sklepach mleko UHT zawiera go o 60 proc. mniej niż mleko nie poddawane obróbce termicznej. Kwas zamiast Kwaśniewskiego Dieta Kwaśniewskiego (Atkinsa) zawierająca małe ilości witamin z grupy B [...]
[...] diuretyk, stymulujący szybką stratę wody w organizmie. Dodatkowo przypisuje mu się właściwości odtruwające oraz oczysczające, przyspiesza metabolizm. 2. Mącznica lekarska - zawiera silny składnik zwany arbutyną, potrafiący odprowadzić zbędną wode z komórek, zwiększając w ten sposób działanie diuretyczne ! 3. Ekstrat z zielonej herbaty - [...]