Szacuny
5
Napisanych postów
47
Wiek
47 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
1075
Dlaczego produkty mleczne typu mleko, kefir, maślanka, jogurt naturalny nie są wskazane przy ścisłej diecie kulturystycznej?
Przecież jest to źródło dobrego białka, posiadają wolno wchłaniane węglowodany (niski indeks) a tłuszczu nie ma raczej za dużo...
Więc jak to jest?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6273
Napisanych postów
76043
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754908
Są jak najbardziej wskazane. Może nie mleko, ale reszta wymienionych przez Ciebie produktów jest bardzo dobrym źródłem wapnia i pozytywnie wpływa na układ trawienny.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6273
Napisanych postów
76043
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754908
Dlatego, że nie ma w składzie nic na co warto zwrócić uwagę. UHT - brak wapnia, laktoza, alergeny. W mlecznych napojach fermentowanych masz sporo wapnia i bakterie/drożdże.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6273
Napisanych postów
76043
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754908
Wszystkie produkty mleczne mają laktozę. Mleczne napoje fermentowane mają mniej niż mleko z uwagi na fermentację bakteryjną. Laktoza jak każdy cukier o w miarę prostej budowie nie będzie zalecana w większej ilości. W jej przypadku dodatkowo występuje problem z produkcją laktazy przez organizm dużej części osób a co z tym związane bóle i biegunki.
Przeciwwskazaniem jest zła proporcja białko:tłuszcz, w związku z czym ciężko uwzględnić go jako źródło białka a raczej jako dodatek. Mimo, że ma bardzo dużo wapnia to ma również bardzo dużo fosforu, przez co proporcja wapń:fosfor będzie zaburzona.
Zmieniony przez - domer w dniu 2013-12-04 12:05:57