Zmieniony przez - Scorpio93 w dniu 2010-08-26 10:05:10
...
Napisał(a)
Moje tez bylo zadne dopoki nie wyjechalem z Polski (podobne zdanie potwierdza kazdy polak ktorego znam i ktory stal sie na obczyznie stekorzerca, kazdy wczesniej uwazal wolowine z grilla za podeszwe nie do jedzenia), zobaczymy co kolega Pitbull wyczaruje - czekamy na relacje...
Zmieniony przez - Scorpio93 w dniu 2010-08-26 10:05:10
Zmieniony przez - Scorpio93 w dniu 2010-08-26 10:05:10
...
Napisał(a)
Przy pierwszej okazji nie omieszkam sprawdzić. Może następnym razem stestuj tą ligawę i coś a'la wyjdzie. Zastanawiam się czy w sieciówkach typu lidl da się trafić zachodniego woła. Ostatnio kupiłem jajka z wolnego wybiegu, w domu czytam kod a tam nederlanden
...
Napisał(a)
Tesco to brytyjskie supermarkety, kupilem tam wolowine za 60zl/kg to myslalem ze z importu - guzik, takie samo gowno, nie wiem gdzie w polsce mozna dostac importowana wolowine (oprocz restauracji), szukalem 2 miechy w szczecinie - nie znalazlem
W Australii juz nie mam tego problemu T-Bone steak u lokalnego rzeznika kupuje za $15/kg
W Australii juz nie mam tego problemu T-Bone steak u lokalnego rzeznika kupuje za $15/kg
...
Napisał(a)
Stek z udźca wołowego
Mięsiwo
Marynata
Smarowanko i hop na noc do lodówy
Zamarnowane
Zrzucamy resztki marynaty
Rozgrzana patelnia i piekarnik
Na rozgrzaną patelkę (40sek z jednej strony, 40sek z drugiej)
Do piekarnika na 3min
Na deseczkę..
Przekrój
Na talerzu
THE END
Mięsiwo
Marynata
Smarowanko i hop na noc do lodówy
Zamarnowane
Zrzucamy resztki marynaty
Rozgrzana patelnia i piekarnik
Na rozgrzaną patelkę (40sek z jednej strony, 40sek z drugiej)
Do piekarnika na 3min
Na deseczkę..
Przekrój
Na talerzu
THE END
https://www.sfd.pl/pitbull61__DT__droga_do_startu_w_MPJiW_2020_start_masy,_str_15-t1172367-s61.html#post-19106389
Aby zwyciężać, trzeba być i lwem i lisem...
...
Napisał(a)
Po pierwsze - dziwna technika, myslalem ze uzyjesz po prostu bbq. Zdjecia niestety nie powiedza nam czy stek jest miekki, choc szczerze jak patrze na zdjecia przekroju nie wydaje mi sie.
Bylo trzeba zrobic zdjecie z przycisnieciem steka widelcem z gory, albo cos takiego.
Takiej fotorelacji nie chce mi sie robic, ale jak bede sobie robil steka nastepnym razem to przekroje na pol i zrobie fote, aby pokazac jaka jest roznica miedzy prawdziwym miesem, a ta tania imitacja z pl
PS. Zle mieso wybrales, "stek" z udzca to mylaca nazwa, antrykot i ligawa to w jezyku polskim akceptowalne ciecia na steka.
Zmieniony przez - Scorpio93 w dniu 2010-08-31 00:34:28
Bylo trzeba zrobic zdjecie z przycisnieciem steka widelcem z gory, albo cos takiego.
Takiej fotorelacji nie chce mi sie robic, ale jak bede sobie robil steka nastepnym razem to przekroje na pol i zrobie fote, aby pokazac jaka jest roznica miedzy prawdziwym miesem, a ta tania imitacja z pl
PS. Zle mieso wybrales, "stek" z udzca to mylaca nazwa, antrykot i ligawa to w jezyku polskim akceptowalne ciecia na steka.
Zmieniony przez - Scorpio93 w dniu 2010-08-31 00:34:28
...
Napisał(a)
Scorpio, spokojnie, zloozuj, ten stek nie wyszedł i wylądował w gulaszu
Udziec się nie nadaje !
Jutro proobuję z rostbefa. Oczywiście wrzucę fotorelację..
Co do t-bone, to znalazłem dzisiaj w MAKRO za 35pln/kg z Sokołowa. Ciekawe, czy się nada...
Widziałem też stek z kangura australijskiej produkcji. Co o tym myślisz ?
Udziec się nie nadaje !
Jutro proobuję z rostbefa. Oczywiście wrzucę fotorelację..
Co do t-bone, to znalazłem dzisiaj w MAKRO za 35pln/kg z Sokołowa. Ciekawe, czy się nada...
Widziałem też stek z kangura australijskiej produkcji. Co o tym myślisz ?
https://www.sfd.pl/pitbull61__DT__droga_do_startu_w_MPJiW_2020_start_masy,_str_15-t1172367-s61.html#post-19106389
Aby zwyciężać, trzeba być i lwem i lisem...
...
Napisał(a)
Haha, to bylo trzeba to napisac od poczatku Fotke i tak pykne dla poronania
Jak znalazles t-bone to bierz, moze cos z tego bedzie bardziej niz z rostbefu.
I jezeli masz dostep do bbq uzyj bbq.
Za knagurem nie przepdam, jak dziczyzne trzeba to dobrze zmarynowac i przyprawic, bo inaczej kiepsko smakuje.
Ale jak zrobisz rare to owszem miesko jest miekkie, trzymam sie jednak wolowiny i baraniny
Zmieniony przez - Scorpio93 w dniu 2010-08-31 00:40:08
Jak znalazles t-bone to bierz, moze cos z tego bedzie bardziej niz z rostbefu.
I jezeli masz dostep do bbq uzyj bbq.
Za knagurem nie przepdam, jak dziczyzne trzeba to dobrze zmarynowac i przyprawic, bo inaczej kiepsko smakuje.
Ale jak zrobisz rare to owszem miesko jest miekkie, trzymam sie jednak wolowiny i baraniny
Zmieniony przez - Scorpio93 w dniu 2010-08-31 00:40:08
...
Napisał(a)
Ok panowie, szybka fotorelacja, jak tutul wskazuje ma to byc "szybki stek" zrobienie wszystkie zajelo 15min, prezenacja wiec lezy itd. To wersja obiadowa, codziennosc dla mnie w sumie, jezeli ma sie troche wiecej czasu kolacje mozna przyrzadzic na o wiele ciekawszy sposob, ale na kolacje i tak wole pieczenie
Stek nie byl marynowany, uzyta jest tylko sol, pieprz i oliwa z oliwek do posmarowania z kazde strony "na dziko". Mieso zachowuje wyrazny posmak krwi w ten sposob, to moze niektorym przeszkadzac, ja to lubie.
Zdjecia (sorry za kiepska jakosc, ale glodny bylem ) maja tylko pokazac roznice miedzy prawdziwa wolowina a polska podeszwa.
Rib-eye w kawalku, steki beda za chwile cial sam, jedno z lepszych ciec, choc nie uzyskamy z niej formy steka wiekszego niz talerz [do tego idealnie nadaje sie t-bone, ktorego wrzuce nastepnym razem]
Wolowinka umyta, jeszcze okroic swinstweka i jedziemy.
Steki....
Rozgrzewamy grilla....
Czas na maly aperitif
Temperatura odpowiednia, jedziemy
Tak wyglada medium-rare...
Parszywe podanie, ale liczy sie smak
A jezeli stek to u was specjalna okazja po polecam sie troche dluzej postarac niz ja, podac np z sosem grzybowem z koniakiem i odpowiednim winem
Nie bede sciemnial ze je otworzylem, bo dzentelmeni nie pija do obiadu, porto sie nie liczy bo bylo przed
Zmieniony przez - Scorpio93 w dniu 2010-08-31 06:28:23
Stek nie byl marynowany, uzyta jest tylko sol, pieprz i oliwa z oliwek do posmarowania z kazde strony "na dziko". Mieso zachowuje wyrazny posmak krwi w ten sposob, to moze niektorym przeszkadzac, ja to lubie.
Zdjecia (sorry za kiepska jakosc, ale glodny bylem ) maja tylko pokazac roznice miedzy prawdziwa wolowina a polska podeszwa.
Rib-eye w kawalku, steki beda za chwile cial sam, jedno z lepszych ciec, choc nie uzyskamy z niej formy steka wiekszego niz talerz [do tego idealnie nadaje sie t-bone, ktorego wrzuce nastepnym razem]
Wolowinka umyta, jeszcze okroic swinstweka i jedziemy.
Steki....
Rozgrzewamy grilla....
Czas na maly aperitif
Temperatura odpowiednia, jedziemy
Tak wyglada medium-rare...
Parszywe podanie, ale liczy sie smak
A jezeli stek to u was specjalna okazja po polecam sie troche dluzej postarac niz ja, podac np z sosem grzybowem z koniakiem i odpowiednim winem
Nie bede sciemnial ze je otworzylem, bo dzentelmeni nie pija do obiadu, porto sie nie liczy bo bylo przed
Zmieniony przez - Scorpio93 w dniu 2010-08-31 06:28:23
...
Napisał(a)
ZWYCIĘSTWO !!!
Przed chwilą oyebałem za***istego, miękkiego pół-krwistego steka z rostbefu.
Wieczorem wrzucę relację.
Przed chwilą oyebałem za***istego, miękkiego pół-krwistego steka z rostbefu.
Wieczorem wrzucę relację.
https://www.sfd.pl/pitbull61__DT__droga_do_startu_w_MPJiW_2020_start_masy,_str_15-t1172367-s61.html#post-19106389
Aby zwyciężać, trzeba być i lwem i lisem...
...
Napisał(a)
Po sukcesie z rostbefem będę celował w ligawę, myślę, że powinno być jeszcze lepsze.
W weekend sproobuję zrobić T-BONE.
Stek z Rostbefu - New York Steak
Mięcho
Ocet balsamiczny z Modeny do marynaty
Gotowa marynata
Zamarynowane mięsko
next day, mięcho po zrzuceniu resztek marynaty
Na patelce (60sek z jednej, 60sek z drugiej strony)
W piekarniku teściowej - 3 min, 180 stopni
Na talerzu
Cały stek na widelcu
Przekrój
Mniam - soczysty kąsek
THE END
W weekend sproobuję zrobić T-BONE.
Stek z Rostbefu - New York Steak
Mięcho
Ocet balsamiczny z Modeny do marynaty
Gotowa marynata
Zamarynowane mięsko
next day, mięcho po zrzuceniu resztek marynaty
Na patelce (60sek z jednej, 60sek z drugiej strony)
W piekarniku teściowej - 3 min, 180 stopni
Na talerzu
Cały stek na widelcu
Przekrój
Mniam - soczysty kąsek
THE END
https://www.sfd.pl/pitbull61__DT__droga_do_startu_w_MPJiW_2020_start_masy,_str_15-t1172367-s61.html#post-19106389
Aby zwyciężać, trzeba być i lwem i lisem...
Poprzedni temat
Wesołych Świąt Kucharki i Kucharze !
Następny temat
Sałatka owocowa w 3 odsłonach.
Polecane artykuły