SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Troszke o Oliwie z oliwek

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 9733

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 93 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 7218


Rodzaje Oliwy z Oliwek

Extra Vergine - oliwa uzyskana z tłoczenia świeżych oliwek, nie podlegająca żadnym procesom chemicznym - 100% sok z oliwek. Cechy oliwy z oliwek extra vergine, takie jak smak, kolor, zapach czy gęstość, zależą bezpośrednio od rodzaju oliwek, z jakich została wytłoczona. Zaliczenie oliwy do kategorii extra vergine wiąże się ze spełnieniem oficjalnych wymagań chemicznych (m.in. kwasowość poniżej 0,8%). Oliwa taka nie może też posiadać znaczących wad smakowych.

Polska definicja oliwy z oliwek extra vergine brzmi: ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Definicja ta wymagana jest na wszystkich etykietach oliw extra vergine sprzedawanych w Polsce. Zdarza się jednak, że producenci umieszczają dodatkowo nazwę "extra vergine" lub "extra virgin".

Vergine - oliwa gorszej jakości, nie spełniająca restrykcyjnych norm jakościowych, właściwych dla oliw extra vergine. Oliwa vergine nie jest dostępna w sprzedaży. Używa się jej do uszlachetnienia oliwy rafinowanej.

Rafinowana oliwa z oliwek (często nazywana pure) - oliwa otrzymywana w wyniku chemicznej rafinacji oliwy, która nie może być sklasyfikowana jako extra vergine, ze względu na jej niską jakość. W czasie rafinacji zostaje pozbawiona smaku, woni i koloru, przez co staje się zupełnie neutralna. Niewielka ilość oliwy z pierwszego tłoczenia zostaje dodana pod koniec procesu rafinacji.

Polska definicja brzmi: oliwa z oliwek zawierająca rafinowaną oliwę z oliwek i oliwę z oliwek pierwszego tłoczenia.

Sansa (z wytłoków oliwnych) lub pomace oil - oliwa uzyskiwana przy użyciu substancji chemicznych z masy pozostałej z tłoczenia oliwek, tzw. wytłoków oliwnych. Masa ta zawiera niewielką ilość oliwy, która jest ekstrahowana za pomocą rozpuszczalnika. Następnie uzyskana oliwa podlega rafinacji (patrz opis powyżej). Jest to najniższej jakości dopuszczona do konsumpcji oliwa.

cena i jakosc

10-14 złotych to cena bardzo niska i najprawdopodobniej mamy do czynienia z oliwą gorszej lub nawet bardzo niskiej jakości.
Cena miedzy 15-20 złotymi jest normalna.

Cena przekraczająca 20 złotych jest zarezerwowana dla oliw premium i powinna być uzasadniona specjalnie wyselekcjonowanymi oliwkami, szczególnie owocowym smakiem i aromatem.

Około 30 złotych warto zapłacić tylko, gdy mamy do czynienia z oliwą biologiczną.


KOLOR

Generalnie kolor nie jest wyznacznikiem jakości i nie powinniśmy się nim sugerować pod warunkiem, że jest zielonkawy lub lekko wpadający w żółć. Pomarańczowy lub czerwonawy odcień oliwy oznacza, ze produkt uległ procesowi utleniania i nie nadaje się do spożycia.


Dlaczego warto spożywać oliwę z oliwek?
Oliwa z oliwek extra vergine (z pierwszego tłoczenia), będąca podstawą diety śródziemnomorskiej, bogata w obniżające poziom cholesterolu jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E i polifenole, które przeciwdziałają starzeniu się komórek, uznawana jest za najzdrowszy ze wszystkich tłuszczów. Wyjątkowość oliwy z oliwek związana jest również ze sposobem jej wytwarzania. Tłuszcz znajduje się w miąższu oliwki a nie w pestce, do jego wydobycia wystarcza więc mechaniczne wyciśnięcie owocu. Tłuszcze pochodzące z pestek wymagają użycia substancji chemicznych i rafinacji.




Zmieniony przez - forcid w dniu 2008-12-01 14:14:07
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
takie pytania zadaje sie w "pojedyncze pytania", a nie wykopuje tematy sprzed kilku lat. oliwa extra virgin (a taka jest w lidlu) jest OK. smakowo- wiadomo, nie bedzie to na poziomie drogich oliw, ale jak najbardziej sie nadaje

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 93 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 7218
????.Co nie podoba sie

Zmieniony przez - forcid w dniu 2008-12-01 16:55:57
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 2614 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 17596
poprostu juz bylo ;D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 93 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 7218
nie widzialem nigdzie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
sorry za odswiezanie. czy to, ze oliwa jest z pierwszego tloczenia (extra vergine) oznacza tez, ze jest tloczona na zimno, czy moze byc wtedy tez rafinowana? bo mam dylemacik:) acha, co myslicie o tej oliwie http://www.gocciadoro.pl/oferta.html kliknijcie w "Przyprawy smakowe na bazie oliwy z oliwek" u mnie w Realu kosztuja ok 6 zl. zastanawiam sie, czy to nie jakis syf, skoro taka tania. Kupilam 2 butelki, smak wskazuje na...hm, sreednia jakosc, wlasciwie smak jest dziwny, ale kusi ten dodatek trufli lub cytryny, no i cena. czy mozliwe, ze to oliwa rafinowana?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
Z opisu można ewidentnie sprawdzić że jest to PRZYPRAWA z na BAZIE oliwy z oliwek nie znam dokłądnego składu trudno sie wypowiadać

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
"przyprawa to w istocie aromatyzowana oliwa z oliwek extra vergine" cytat ze strony producenta. sklad jest taki: dla smaku cytrynowego: oliwa z oliwek extra vergine, cytryna, aromat. i tyle.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
wygląda ok ten aromat pewnie w dużej ilości do3walony dlatego raczej jako przyprawę traktuj i nie pij dużych ilości

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
spocz, tak tez uczynie. dzieki za rade :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 331 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 3986
mam takie pytanie do tematu, lyzka stolowa oliwy ile to jest g oliwy ?

glupot nie ma co gadac, z dala trzymac od ploty, nie ma co opowiadac, plota to efekt glupoty

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 140 Wiek 43 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 10274
http://www.ilewazy.pl/lyzka-oliwy-z-oliwek 

"to czym mam smarowac głupi chleb, ocipieje zaraz z tym forum,
tego nie można to nie bo tamto zaszkodzi ludzie wyzluzjcie" :D

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

''Bezpieczny spalacz tłuszczu''

Następny temat

Dieta low carb do sprawdzenia i oceny

WHEY premium