Zródło: www.sms.edu.pl
Wartość odżywcza:
Kcal: 216/100g
Białko: 15,5g
Tłuszcz całkowity: 4,3g
w tym:
nasycone: 0,6g
jednonienasycone: 0,6g
wielonienasycone: 2,2g
Węglowodany: 64,5g
w tym:
błonnik: 42,8g
cukry: 0,4g
Ponadto duża zawartość witamin i minerałów, więcej tu: http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c21Uc.html
Krótko, treściwie i na temat. Zamieściłem ten post ponieważ wciąż wiele osób nie wie, że takie coś jak "otręby" istnieje. Moim zdaniem są doskonałym dodatkiem do śniadania (nie polecam stosowania w dużych ilościach) - ja jem głównie z mlekiem, wodą, jogurtem lub maślanką. Polecam ze względu na smak i walory prozdrowotne. Co do roli błonnika - jest wiele tematów na forum, polecam przeczytać
Jeżeli było na forum (ja nie znalazłem) to wykasujcie
Zmieniony przez - xeran w dniu 2007-03-12 12:23:47