Lepiej grzeszyć a potem żąłować niż żałować, że sę ne grzeszyło
...
Napisał(a)
gotowane jajka mają takie same właściwości jak surowe z tym, że białko zawarte w gotowanym jajku jest szybciej przyswajalne gdyż rozbiciu ulegają wiązania polipeptydowe (albo jakoś tak),znaczy się łańcuchy białkowe ulegają skróceniu (lekcja chemii z 3 klasy gim także mogę nie pamiętać dokładnie).
...
Napisał(a)
Białko jaja wystarczy zemulgować (tzn. ubić), żeby straciło swoje ujemne właściwości (poza sanmonelką oczywiście ). Jeśli się tak zrobi, to jest tak samo przyswajalne jak gotowane albo inaczej podgrzane.
...
Napisał(a)
Przetwarzanie jajek ( gotowanie, smażenie itp..) na ogół zwiększa ich wartość biologiczną. Nie powinno się zjadać jajek na surowo bo surowe białka z tzw. białka jajka wiążą się w trwałe kompleksy z niektórymi witaminami których organizm nie może wówczas przyswoić
Co wy z tą salmonellą?
Co wy z tą salmonellą?
...
Napisał(a)
Z tą salmonellą to już chyba takie zboczenie zawodowe
Lepiej grzeszyć a potem żąłować niż żałować, że sę ne grzeszyło
...
Napisał(a)
Surowe białka...gratuluje pomysłowości.
Jak ktos słusznie zauważył, ugotowane białka nie tracą na wartości.
Wręcz zyskują gdyż są łatwiej przyswajalne.
a co do salmonelli to nie znajduje sie ona w bialku tylko gromadzi sie na skorupce i dlatego nalezy jaja gotowac!!! pałeczki salmonelli giną w temp 70 stopni! Jest to raczej rzadko spotykane zjawisko ale nikomu nie życzę. Widziałem kogoś kto się tym zatruł, lekarz powiedzial ze gdyby przybyl pol godziny pozniej to kolega juz by wąchał kwiatuszki:)pozdrawiam
Jak ktos słusznie zauważył, ugotowane białka nie tracą na wartości.
Wręcz zyskują gdyż są łatwiej przyswajalne.
a co do salmonelli to nie znajduje sie ona w bialku tylko gromadzi sie na skorupce i dlatego nalezy jaja gotowac!!! pałeczki salmonelli giną w temp 70 stopni! Jest to raczej rzadko spotykane zjawisko ale nikomu nie życzę. Widziałem kogoś kto się tym zatruł, lekarz powiedzial ze gdyby przybyl pol godziny pozniej to kolega juz by wąchał kwiatuszki:)pozdrawiam
Pablo
...
Napisał(a)
wole jajecznice albo jajko na twardo
cwicz cwicz a bedziesz wielki :)
moja silownia
http://www.sfd.pl/temat167019/
...
Napisał(a)
Ja mialem salmonelle. Tak samo robilem mixowalem surowe jajka. Nie polecam nikomu. Dwa tygodnie przelezalem w szpitalu. Wziolem ze 20 kropluwek i nic przez ten czas nie jadlem. Schudlem 8 kilo.
...
Napisał(a)
jeśli chodzi o łykanie surobych jajek - odruch żygania jest jak najbardziej na miejscu wg mnie z jajek najlepiej zrobic jajoche , bez zadnych dodatkow - doprawic tylko sola i pieprzem i mniam, chyba ze uwazasz na tluszcz..
skupuje motywację, tylko ilości hurtowe :>>
...
Napisał(a)
a jajka w proszku??
stosowane przez piekarzy lub cukierników
mają właściwosci jak zwykłe jaja??
i wie ktoś gdzie je mozna dostać??
stosowane przez piekarzy lub cukierników
mają właściwosci jak zwykłe jaja??
i wie ktoś gdzie je mozna dostać??
Polecane artykuły