Zarówno odżywkę białkową jak również gainer powinno się pić tylko i wyłącznie z wodą. Jedynym wyjątkiem jest mleko od zdrowej "wiejskiej" krowy, pasącej się na trawie.
Dlaczego?
Pierwszą kwestią są alergie. Z badań wynika, iż na nietolerancję laktozy cierpi co czwarty człowiek. Laktoza w dużym stopniu obciąża układ pokarmowy wywołując problemy gastryczne. Dodatkowo laktoza zawarta w mleku jest dodatkowym cukrem w naszej diecie. Kolejnym składnikiem o wysoko uczulającym działaniu jest kazeina, która nie tylko obciąża jelita, lecz zdaniem wielu lekarzy może przyczyniać się do chorób i wzmagać nadwrażliwość na inne składniki m.in. gluten.
Co więcej, dieta bogata w nabiał może zwiększać problemy z cerą takie jak trądzik, bóle stawów, zaostrzenie stanów zapalnych, obniżać przyswajalność żelaza oraz obniża mocno odporność.
Kolejnym aspektem są zaburzenia hormonalne, które mogą mieć związek ze zbyt dużym spożyciem nabiału, w którym znajduje się estrogen i progesteron.
Naukowcy Uniwersytetu Yamanashi podjęli się eksperymentu, w którym wzięło udział siedmiu dorosłych mężczyzn oraz pięć dorosłych kobiet. Od mężczyzn pobrano próbki moczu na godzinę przed spożyciem (600ml) mleka i po jego wypiciu oraz krew przed spożyciem mleka, a następnie co kilkanaście minut po jego konsumpcji. U kobiet oceniano wpływ mleka na przebieg cyklu menstruacyjnego, podając im 500ml mleka przed snem przez 21 dni, przy czym markerem był moment wystąpienia owulacji.
Eksperyment pokazał, iż spożycie mleka przez mężczyzn wiąże się ze wzrostem poziomu estronu i progesteronu, przyczyniając się do spadku testosteronu i hormonów pomocniczych. Jednak z drugiej strony, u czterech z pięciu kobiet nie zarejestrowano wpływu konsumpcji mleka na owulację. Z badania wynika, iż mleko stanowi źródło hormonów, które mogą wpływać na naszą fizjologię. Oddziaływanie jest szczególnie zauważalne w przypadku mężczyzn.
Jednakże hormony zawarte w mleku mają niekorzystny wpływ nie tylko na mężczyzn. Niektóre źródła wskazują na to, że mleko (w szczególności przemysłowe) może przyczyniać się do niepłodności i chorób kobiecych narządów m.in. raka jajników.
Dodatkowo
odżywka białkowa zmieszana z wodą dużo szybciej wchłania się w naszym układzie pokarmowym niż odżywka zmieszana z mlekiem bogatym m.in. w ciężkostrawną kazeinę.
Nabiał - jeść czy nie?
Mleko i jego przetwory mają zarówno pozytywne aspekty, jak i negatywne. Jednakże nabiał jest nabiałowi nierówny, o czym wiele osób zapomina. Większość produktów mlecznych dostępnych w sklepach ma niewiele wspólnego ze zdrowiem, w przeciwieństwie do tradycyjnych, naturalnych wyrobów. Ogólnodostępne produkty są zazwyczaj wysoce przetworzone oraz pochodzą od krów hodowanych z nastawieniem na masową produkcję, karmionych modyfikowaną żywnością, faszerowanych ogromnymi ilościami hormonów, antybiotyków i substancji, które powodują tragiczne skutki w naszym zdrowiu, przyczyniając się do powstawania alergii żywieniowych oraz różnych chorób. Surowe mleko krowie, w przeciwieństwie do mleka UHT, zawiera enzymy pomagające nam poradzić sobie z laktozą.
Przetwory mleczne w diecie mogą mieć pozytywny wpływ, jednakże tylko te pochodzące z dobrych, naturalnych źródeł. Całkowite wykluczanie nabiału z diety, jeżeli nie jest się uczulonym na któryś z jego składników, nie jest dobrym pomysłem, ponieważ odbieramy sobie świetne źródło wielu prozdrowotnych składników. Jednak powinniśmy dobrze dobierać to, jaki nabiał jemy.