Oto krótki fragment publikacji.
Na podstawie danych pochodzących z ponad 50 niezależnych badań naukowych amerykańskie Biuro ds. Żywności i Leków (FDA – Food and Drug Administration) zezwoliło producentom produktów spożywczych, które zawierają co najmniej 6,26 g białka sojowego w jednej porcji, na stosowanie następującego oświadczenia zdrowotnego, które można umieszczać na opakowaniu produktu: „25 g białka sojowego dziennie, wraz ze stosowaniem diety z ograniczoną zawartością tłuszczów nasyconych i cholesterolu, może zmniejszać ryzyko chorób serca”.
Eksperci FDA uznali, że istnieje wystarczająca liczba przekonywujących wyników badań, które dowodzą, że u osób z podwyższonym stężeniem cholesterolu w surowicy krwi, które zastępują częściowo lub całkowicie białko pochodzenia zwierzęcego białkiem pochodzącym z soi, dochodzi do obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL („złego” cholesterolu).
Dokładny mechanizm tego działania nie jest ciągle dobrze poznany, ale badacze proponują kilka jego wyjaśnień. Jednym z nich jest zwiększenie wydzielania kwasów żółciowych, które zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi. Inną możliwością jest stymulowanie przez białko sojowe wątroby do usuwania cholesterolu LDL z surowicy krwi a jeszcze inną, że izoflawony zawarte w soj poprzez działanie antyoksydacyjne zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych, co utrudnia wbudowywanie cholesterolu do ścian naczyń i zapobiega ich uszkodzeniu.
W Europie Zachodniej spożycie estrogenów roślinnych ocenia się na około 1 mg dziennie, podczas gdy w Japonii na 20 - 50 mg dziennie. A właśnie w Japonii rak piersi występuje od 5 do 8 razy rzadziej niż w Europie Zachodniej. Może to oznaczać, że regularne spożywanie soi może być korzystne nie tylko dla zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia ale również potencjalnie sprzyjać poprawie zdrowia dla kobiet w wieku przed i po-menopauzalnym.
autor- prof mecycyny -Aleksandra Szczygała.
Tłumaczył:
dr n. med. Janusz Ciok
Zmieniony przez - wnc1964 w dniu 2015-09-17 09:37:30
Zmieniony przez - wnc1964 w dniu 2015-09-17 09:46:04
Zmieniony przez - wnc1964 w dniu 2015-09-17 09:47:58
najsłabszy inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny,
- najmniej selektywny inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny.
TABELA WEDŁUD KSIĄŻEK PISANA NA PODSTAWIE MOICH ODCZUĆSKDER-paroksetyna fluvoksamina