Wykorzystanie mleka poddanego procesowi sterylizacji oznaczonego skrótem UHT (z j.ang. Ultra High Temperature) jest równie wartościowe, jak pozostałe rodzaje mleka. Co więcej, naukowcy z Francji odkryli, że białka zawarte w mleku poddanym tego typu procesowi obróbki cieplnej są szybciej wchłaniane.

Naukowcy twierdzą, że wykorzystanie mleka świeżego niesie za sobą możliwość dostarczenia białka mniej przetworzonego, które nie jest zdenaturyzowane poprzez proces obróbki i które jest bardziej wartościowe dla organizmu. Jednak Naukowcy z Francji postanowili sprawdzić, czy Holendrzy mają rację i wykorzystali trzydzieścioro chętnych osób do udziału w teście.

Podzielono uczestników na 3 grupy, które miały za zadanie wypić pół litra:

  • mleka pasteryzowanego,
  • mleka mikrofiltrowanego,
  • mleka sterylizowanego UHT.

Naukowcy dokonywali pomiaru stężenia aminokwasów we krwi i obserwowali, jak organizm radzi sobie z białkami dostarczanymi przez poszczególne formy mleka.

mleko UHT

Wyniki

Białka zawarte w mleku UHT są szybciej trawione, jak i koncentracja aminokwasów we krwi jest większa. Oznacza to, że białka poddane procesowi sterylizacji są wykorzystane w większej ilości, niż białka zawarte w pozostałych formach mleka. 

Wnioski

Proces obróbki cieplnej najprawdopodobniej wpływa na osłabienie wiązań peptydowych białek, dzięki czemu ich strawność jest dużo szybsza. 

Gdy zależy nam na wykorzystaniu białek o przedłużonym czasie wchłaniania, wykorzystać powinniśmy mleko pasteryzowane.

Wykorzystanie mleka UHT w porze okołotreningowej znajduje po raz kolejny potwierdzenie  swojej przydatności dla podniesienia możliwości metabolicznych organizmu. Koktajle na bazie mleka i dodatkowych protein są doskonałym połączeniem, aby osiągnąć efekt anabolicznego szejka. 

Taką też recepturę stosował Arnold Schwarzenegger, pisaliśmy o tym: Tutaj

Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18996866