SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dieta na masę, pytania, wątpliwości...

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 824

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 147
Witam
Na początek parę informacji na mój temat:

-Wiek: 24,5.
-Wzrost: 192 cm.
-Waga: 82 kg.
-Trening: FBW (co drugi dzień).
-Staż treningowy: ok. 8 miesięcy (z przerwami).
-Cel: przyrost masy mięśniowej (oczywiście z minimalnym przyrostem tkanki tłuszczowej;)). Tak mi się marzy, żeby finalna waga oscylowała koło 92-93 kg.
-Zapotrzebowanie kaloryczne obliczyłem na ok. 3100 kcal.

Proszę o ocenę diety, którą ułożyłem. Jest to w zasadzie lekka przeróbka diety, którą stosowałem przez jakieś 2 miesiące i której wcześniej nikt mi nie sprawdzał. Raz na jakiś czas udawało mi się przeczytac artykuł/posta/cokolwiek na temat odżywiania i jakąś tam wiedzę mam na temat co trzeba jeść i kiedy. Z drugiej strony jak tylko wchodziłem do działu 'odżywianie' na forum po jakieś porady, albo mając zamiar się w końcu wziąć za ułożenie diety, i widziałem tony tematów do przerzucenia to od razu mi się odechciewało nad tym siedzieć. No ale jako, że masa nie rośnie ;) to trzeba się zmusić.

1 posiłek (ok. 6:00)
Płatki owsiane górskie 120 g.
Mleko 3,2% 200 ml.
Rodzynki 40 g.
Jajka (2szt.) 120 g.

36 g. białko
27 g. tłuszcz
119 g. weglowodany
763 kcal.


2 posiłek (ok. 9:15)
Chleb żytni 130 g.
Pierś z kurczaka 150 g.
Warzywa

37 g. białko
4 g. tłuszcz
52,5 g. węglowodany
405 kcal.


3 posiłek (ok. 12:30)
Ryż brązowy 100 g.
Pierś z kurczaka 150 g.
Warzywa

38 g. białko
3,5 g. tłuszcz
68,1 g. węglowodany
472 kcal.


Przegryzka
orzechy włoskie 50 g.
8 g. białko
30 g. tłuszcz
6 g. weglowodany
322 kcal.


4 posiłek (ok. 16:15)
Makaron 'pełne ziarno' 120 g.
Fasolka szparagowa 120 g.
Oliwa 20 g.

20 g. białko
23 g. tłuszcz
81 g. węglowodany
626 kcal.


Trening (ok. 18:00-19:30)


Po treningu
Miód 40 g.
0 g. białko
0 g. tłuszcz
32 g. węglowodany
130 kcal.


5 posiłek (20 min. po treningu)
Ryż biały 100 g.
Pierś z kurczaka 200 g.

50 g. białko
4 g. tłuszcz
76,5 g. węglowodany
540 kcal.


6 posiłek (ok. 22:10)
Twaróg chudy 100 g.
Warzywa
22 g. białko
3 g. węglowodany
0 g. tłuszcz
100 kcal


Sumując to wszystko:
210 g. białko
92 g. tłuszcz
438 g. węglowodany
3360 kcal.

Warzyw nie wliczałem do bilansu, z tego powodu, że maja one znikome ilości wartości odżywczych i przede wszystkim nie wiem wagowo ile ich jem. Podejrzewam, że ta ilość nie przekracza 0,5 kg.

Jako, że jedzenie tego samego dzień w dzień nie jest wskazane, to oczywiście stosuję zamienniki niektórych produktów, np.
wołowina/filet z tilapii/morszczuka/podroby, trewal/makrela wedzona, kasza jęczmienna...

Parę uwag/pytań:
1. Wydaje mi się, że wyszło za dużo białka, węgli, a PRZEDE WSZYSTKIM za mało tłuszczów i przez trochę za mało kcal. Szczerze mówiąc nie wiem co i gdzie wywalić/dodać.
2. Jakieś źrodła witaminy C prawdopodobnie by się przydały, w sensie owoce, nie wiem gdzie je wcisnąć.
3. Mam na stanie odżywkę białkową System protein 80, używam jej w sytuacji, gdy np. nie mam czasu ugotować rano jajek na śniadanie, nie wiem czy wcisnąć ją jeszcze gdzieś? Może bezpośrednio przed/po treningu?
4. Z suplementów jedyne, które myślę, że mogłyby mi się przydać to BCAA, co sadzicie? w jednym z artykułów na forum było zasugerowane picie przed i trakcie treningu.
5. Pisałem ogólnikowo 'warzywa', ale na myśli mam i codziennie staram się jeść: pomidora, marchewkę, selera, kalafiora, sałatę zieloną, fasolkę szparagową, czasem cebulę, kapustę, rzodkiewkę. Z tego co wiem, wszystkie warzywa są wartościowe, ale może zapomniałem o takim rzeczywiście niezastąpionym, z jakimiś super-niezbędnymi składnikami?:)
5. Czy w posiłku nr 2 twaróg chudy/półtłusty byłby lepszym rozwiązaniem? a pierś przesunąć na posiłek przedtreningowy zamiast fasolki szparagowej, którą z kolei definitywnie wywalić?
6. Posiłek przedtreningowy - prawda jest taka, że trochę ciężko się w tym połapać, bo co człowiek to opinia. Jedni sugerują białko, inni odradzają i twierdzą że tylko węgle i tłuszcze, z kolei pomysł z fasolką wziąłem z "Men's health";), gdzie trafiłem na jakis artykuł w którym to polecali, korzystam z tego tylko dlatego, że ugotowanie nie zajmuje dużo czasu. Coś mi się jednak wydaje, że fasolka do wywalenia..

Nic więcej sobie nie przypominam, o co chciałbym zapytać.
Z góry dzięki za odpowiedzi, no i za dotrwanie do końca posta, bo trochę przydługi wyszedł:]

Pozdrawiam
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 4533 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 34420
Wrzuć oliwe z posiłku nr 4 do posiłku ostatniego.
Orzechy z "przegryzki" daj do posilku nr 4, a następnie zamień miejscami posiłek 3 z 4 (czyli tak,żeby mięso było w przedtreningowym i by nie obciążarć za bardzo żołądka )
1.Obniż białko do 2-2,2g/kg a w zamian podbij tłuszcz.
2.Warzywa też maja wit c(np.papryka,brokuły,kalafiory). Owoce wciśnij(szczególnie w sezonie) po treningu-zamiast miodu
3.Bezpośrednio po treningu możesz dac odżywke
4.Jeśli masz dużo kasy to BCAA sie nada(przed+po treningu/w trakcie). Jeśli natomiast nie masz kasy to w ogóle nie kupuj
Zainwestuj też w Omegę 3 oraz witaminy i minerały
5.Szczególnie wartościowe będą jeszcze brokuły,szpinak
6.Lepszym rozwiązaniem będzie mięso w 2 posiłku niż twaróg
7.Przedtreningowo dajesz: białko+ww+ew.dodatek tłuszczu+porcja warzyw.
Jesli masz taką możliwość to jednak daj w każdym posiłku pełnowartościowe źródło białka(mięso/jaja/ryby/twaróg). Aczkolwiek makaron+fasolka+orzechy powinny teoretycznie zapewnić pełny aminogram

Nie ma takich zmian,których my nie możemy wnieść!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 147
Wielkie dzięki za odpowiedź. Oczywiście SOG leci. Postaram się dostosować do Twoich rad. Dziś nie mam za bardzo czasu, ale poprzestawiam to tak jak mówiłeś, pozmieniam trochę wagowo (dziś na allegro zakupiłem wagę kuchenną, więc będzie to trochę dokładniejsze), obliczę całość pod względem kcal. i zamieszczę tu ostateczną wersję:] Pozdrawiam.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

prośba o opinie nt diety

Następny temat

Dieta - masa

WHEY premium