SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Sezon grillowy

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2558

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 508 Napisanych postów 1600 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 179352
Hej.

Z okazji zbliżającej majówki sezon grillowy rozpocznie się na całego i będzie trwał minimum do końca sierpnia. To trudne nie jeść kiełbas, zagryzając białym chlebem i siedzieć z wywieszonym jęzorem i głodnym brzuchem

Jakie są wasze dietetyczne, fit, zdrowe przepisy na grilla?
Ja zrobić pierś z kurczaka żeby nie była sucha i twarda jak tektura albo surowa?
Jakieś konkretne ryby polecacie, warzywa z mięsem?
Można zrobić mielone mięso na grillu? Jeśli tak, to jak?
Jestem zielona w temacie i zawsze jadłam kiełbaski i kaszankę, karkówki nie lubię.
Poratujcie i podzielcie się, dzięki
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 866 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 85525
1. Używaj aluminowej tacki na grillu. To zmniejsza stopień zwęglenia, ilość dymu w którym leży jedzenie i zawartość szkodliwych substancji w grillowanaych produktach.

2. Mięso mielone - pewnie. Po prostu burgery. Można też do nich dodać siekane warzywa. Nie tylko wołowina - mozna je zrobić z indyka lub kuczaka.

3. Filety - klucz żeby nie wysechł to bardzo wysoka temperatura i krótki czas obróbki. Nie powinno być trudne. Sekret grilla (vs pierkarnik) to inna forma transportu ciepła. W piekarniku to głównie konwekcja. Na grillu konwekcja plus duża ilośc promieniowania cieplnego (podczerwonego), które ułatwia szybkie upieczenie zewnętrznej warstwy mięsa - to daje chrupkość i zbrązowienie mięsu z grilla. W niektórych piekarnikach funkcja "grilla" to właśnie dodatkowy promiennik podczerwieni.

W praktyce znaczy to że dobrze by kawałki mięsa na grillu nie były za duże, by promieniowanie cieplne upiekło zewnętrzne warstwy, ale byśmy nie musieli długo czekać na upieczenie środka (kiedy to się stanie, warstwy zewnętrzne mogą się już przypalić).

4. Jeśli chodzi o filety - ważne by były naprawdę świeże. Nie chodzi tylko o to by nie było popsute. Świeże mięso zawiera więcej wody i będzie bardziej soczyste w środku.



Zmieniony przez - Mellopl w dniu 2018-04-27 10:16:38
1

FLUCTUAT NEC MERGITUR

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5254 Napisanych postów 4534 Wiek 27 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 236103
ryby to raczej wszystkie możesz, te delikatniejsze, może w folii aluminiowej lepiej
pierś z kurczaka czy indyka grilluję często w lato, zwykłe obsypanie przyprawami ulubionymi (bez ziół bo się przypalają) i nigdy nie była sucha, tylko trzeba pamiętać, że temu rodzajowi mięsa dużo nie potrzeba czasu
z mięsa mielonego robię takie hmm w jakimś lokalu to podobne było do shish kebab, czyli mieszam z cebulą, przyprawami ulubionymi i robię takie kiełbaski z tego.....chyba moja ulubiona rzecz z grilla, zawsze naładuję tone chilli i choć jedno ma smak taki jak lubię
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
makrosięzgadza Kuchnia Dzika Moderator
Ekspert
Szacuny 326 Napisanych postów 370 Wiek 36 lat Na forum 240 dni Przeczytanych tematów 13648
właśnie się marynuje kura - nowe pomysły, jak wyjdzie to wrzucę. narazie testy na grillu elektrycznym, ale on weryfikuje wszystko:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 156 Napisanych postów 241 Wiek 25 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 11656
Tak z dzisiaj :D Burgerki







2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 508 Napisanych postów 1600 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 179352
o burgery pierwsza klasa :) muszę spróbować

zrobiłam szaszłyki ale kilka minut podgotowałam pierś, tak że na grillu tylko zarumieniłam kurczaka i warzywa. Był soczysty a warzywa chrupiące

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 64 Wiek 191 dni Na forum 191 dni Przeczytanych tematów 415
Andzia Zarzucisz przepisem na te bułki :D ?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Proteinowe chia