Napisałem ten art. głownie dla Tych początkujących, którzy nie przywiązują większej uwagi do posiłku przedtreningowego jak i po.
Moze ten art uświadomi Wam co dzieje się z Waszymi mięśniami jeśli nie dacie im tego czego najbardziej potrzebują w okresie okołotreningowym - ww proste
Bezpośrednim źrudłem energii dla skurczu mięśnia jest ATP.Mimo że zapasy ATP zgromadzonego w komórkach mięśniowych wystarczają jedynie na kilka sekund intensywnej pracy mięśnia, to nawet przy długotrwałym, intensywnym wysilku nie dochodzi do jego wyczerpania w komórkach mieśniowych. Dzieje się tak dlatego, że ATP jest stale odnawiane z ADP, m. in. dzięki procesom utleniania węglowodanów(głównie glukozy) i wolnych kwasów tłuszczowych.
Jeżeli proces ten przebiega w obecności tlenu, to wówczas rozkład tych związków dostarcza wystarczającej ilości energii do produkcji ATP.
Natomiast jeżeli zaopatrzenie mięśnia w tlen jest niedostateczne, np. podczas intensywnego wysiłku fizycznego, to wówczas organizm czasowo korzysta z przemian beztlenowych, w wyniku których powstaje mniej ATP, a za to tworzą się znaczne ilosci kwasu mlekowego. Wysokie stężenie tego związku we włuknach mięsniowych prowadzi do zakwaszenie mięśni(czyt. katabolizm)Nagromadzenie kwasu mlekowego w mięśnaich połączone z wyczerpaniem się rezerw ATP, powoduje osłabienie siły skurczu mięśnia i jego zmęczenie. Rozpad glikogenu i gromadzenie się kwasu mlekowego podczas wysiłku fizycznego prowadzą do powstawania tzw. długu tlenowego.Dług ten zostaje "spłacony"(czyt. zniwelowany) w okresie spoczynku po zakończeniu wysiłku, dzięki przyśpieszeniu rytmu oddychania i zwiększeniu objętości wyrzutowej serca.Wszystkie te zmiany powodują lepsze zaopatrzenie pracujących mięśni w tlen i glukozę niezbędne do budowy rezerw związków wysokoenergetycznych.Równoczesnie zbedne produkty metabolizmu(m.in. CO2, kwas mlekowy) będą szybciej odbierane z pracującego miesnia, tak by zapobiec jego nadmiernemu zakwaszeniu. Dwutlenek węgla usuwany jest na zewnątrz organizmu podczas wymiany gazowej, natomiast kwas mlekowy metabolizowany (spalany) jest w wątrobie.
Wiem ze nie odkryłem Ameryki bo o tym wiemy wszyscy ale chiałem poprostu poprawnie to ująć i przedstawić z naukowego punktu widzenia
Jeśli są jakeiś błedy w pisowni to sorki bo musiałem to wklepywać na klawiaturze
Pozdrawiam
Rado
99% sukcesu to chęci... jeżeli je masz to witaj w klubie:]
>>pozdro<<