Składniki:
1 marchew
1 pietruszka
100g selery
1 pęczek natki pietruszki
0,5kg białych szparag
20g jarzynki
50g śmietany słodkiej 12%
Sól, pół łyżeczki cukru
1 bułka
woda
Sposób przyrządzania:
1. Do garnka wlewamy 3l wody, zagotowujemy, dodajemy odrobinę soli, cukru następnie pokroić warzywa w kostkę.
2. Pokrojone warzywa wrzucamy do zagotowanej wody, wsypujemy jarzynkę, gotujemy na małym gazie przez około 20min „zdjęcie 1”
3. Dodajemy pokrojone szparagi, gotujemy przez około 15min „zdjęcie 2”
4. Odstawiamy nasz krem na 5-10minut, następnie blendujemy do uzyskania jednolitego koloru „zdjęcie 3„ zagotować
5. Wyłączamy, dodajemy śmietanę oraz natkę pietruszki NIE GOTOWAĆ „zdjęcie 4”
Podawać z grzankami bądź groszkiem ptysiowym
Sposób przyrządzenia grzanek:
1. Bułkę pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni przez kilka minut.
Smacznego!