[...] kaloryczną. w tym celu dodajemy do naszego zapotrzebowania np. +400-500 kalorii. Oczywiście równie ważne jest ustawienie makroskładników, odpowiedniej ilości białka, węglowodanów i tłuszczów. Następnie stosując dietę, obserwujemy czy nasza waga i ewentualne pomiary zmieniły się na plus. Oczywiście aby wyniki były obiektywne, najlepiej [...]
[...] około 300 kcal w celu redukcji tkanki tłuszczowej. Następnie ustalić zalecane ilości makroskładników: 1,6-1,8 g/kg masy ciała białka, 1 g tłuszczów i reszta pochodząca z węglowodanów. Oczywiście przy założeniu, że 1 g białka to 4 kcal, 1 g węglowodanów 4 kcal i 1 g tłuszczów 9 kcal. Wśród zalecanych źródeł makroskładników warto bazować na: 1. [...]
Kasza gryczana jest jednym z najlepszych źródeł węglowodanów do jakich mamy łatwy dostęp w naszej diecie. Jej zaletą są: - krótki czas gotowania (około 10 minut), - cena (około 2,5 zł za 400 g), - dostępność praktycznie w każdym sklepie, - smak (jednak to kwestia gustu), - wartości odżywcze (świetne źródło magnezu, sporo białka pochodzenia [...]
[...] był ujemny. Otrzymany wynik rozkładamy na zalecane ilości składników odżywczych. Będą to 2 g/kg masy ciała białka, 1-1,3 g tłuszczów i pozostała część kalorii pochodząca z węglowodanów. Skąd jednak pozyskiwać te wszystkie źródła? Jakie produkty będą najlepsze jakościowo? Oto zalecane źródła, z których warto komponować posiłki: 1. Białko: [...]
Ciężka praca fizyczna wymaga od nas dostarczenia organizmowi odpowiedniej ilości kalorii, w tym białka, tłuszczów i węglowodanów. Dodatkowe treningi siłowe i cel, jakim jest w Twoim przypadku budowa masy mięśniowej, zwiększa jeszcze bardziej Twoje zapotrzebowanie kaloryczne. To właśnie ono powinno być podstawą tego, co powinieneś zrobić, aby [...]
[...] Od otrzymanego wyniku odejmujemy około 300 kcal, a następnie dzielimy go na zalecane ilości makroskładników. Będą to: 2 g/kg masy ciała białka, 1 g tłuszczów i reszta kcal z węglowodanów. Ustalamy ilość posiłków, która nam pasuje i komponujemy je z zalecanych źródeł składników odżywczych. Zaliczyć możemy tutaj źródła białka: [...]
[...] zdaniem powinny być na takiej diecie pozyskiwane głównie z warzyw, i te źródła potrafią zapewnić te minimalne 30g dziennie. - czy w tej diecie ma znaczenie umieszczanie węglowodanów w konkretnym posiłku? Niekoniecznie, natomiast znaczenie ma głównie źródło węglowodanów, czyli najlepiej te o niskim IG / niskim ładunku glikemicznym. Węgle - [...]
[...] i jędrności. Krótko mówiąc, redukując kilogramy nie stajesz się miękki i wiotki :-) Często ludzie zastanawiają się czy lepsza jest dieta zbilansowana z dużym udziałem węglowodanów, czy dieta niskowęglowodanowa / tłuszczowa. Badania naukowe pokazują, że w początkowej fazie odchudzania nieco szybsze efekty może przynosić dieta o niskim [...]
[...] przygotowanie szejka. Według najnowszych badać z marca 2020 roku, maksymalne przyrosty uzyskamy jeśli taki szejk będzie składał się z białka serwatkowego ok 30g + 30-40g węglowodanów prostych. Mając to na uwadzę najprostszym rozwiązaniem będzie gainer lub bulk. Jeśli natomiast nie jesteś w okresie budowania masy mięśniowej i kontrolujesz [...]
Posiłek potreningowy nocny z minimalną ilością węglowodanów, np jakiś niewielki owoc, mandarynka... do tego białko, najlepiej WPC, jeśli nie to kawałek ryby/kurczaka. Ogólnie to nie dzieliłbym w Twoim przypadku posiłków na treningowe/nietreningowe. Masz tak ogromną nadwagę, że pozbycie się węglowodanów jest dla Ciebie kluczowe. Więc tnij tam gdzie [...]
Witam W pierwszej kolejności musisz dobie uświadomić , że nie ma możliwości jednoczesnego budowania masy mięśniowej a zarazem spalania tkanki tłuszczowej . Budowanie potrzebuje nadwyżki kalorycznej , natomiast redukcja deficytu kalorycznego. Pozostańmy przy redukcji.W praktyce jeśli restrykcje energetyczne są zbyt głębokie rośnie ryzyko utraty [...]
Witam , proponuje ułożyć dietę zbilansowaną. Dieta zbilansowana to dieta, która dostarcza nam wszystkiego czego potrzebujemy, czyli: - makroskładników – węglowodanów, białek, tłuszczu - odpowiednich wartości tych makroskładników, zgodnych z zapotrzebowaniem organizmu, na który składa się nasza podstawowa przemiana materii, tryb życia, rodzaj [...]
Podczas budowania masy mięśniowej ważna jest nadwyżka kaloryczna oraz białko, który jest budulcem - tutaj masz jak najbardziej rację. Nie można zatem stawiać na równi węglowodanów i tłuszczy i określać je jedynie jako źródło energii. Owszem oba są źródłem energii, ale są między nimi duże różnice jeśli chodzi o wykorzystanie przez nasz organizm. [...]
[...] będzie: https://sklep.sfd.pl/Szukaj.aspx?q=mass+acceleration Gainer o proporcjach podobnych do Devil Mass (20g B / 70g ww w 100 g produktu), zawierający 2 różne źródła węglowodanów (hydrolizowana skrobia kukurydziana i dekstroza) oraz jedno źródło białka - koncentrat białka serwatkowego, ale co istotne bez domieszek białek roślinnych i [...]
[...] w formie szejka należy wypić. Według najnowszych badań z 2020 roku taka receptura najlepiej aby zawierała: ok 30g białka serwatkowego (= 35-40g odżywki białkowej) + 30-40g węglowodanów o szybkiej kinetyce. Jeszcze lepszy efekt da jeśli te 30g białka z odżywki białkowej zmienisz na 20g białka z odżywki białkowej + 10g EAA. [...]
[...] Ciężko odpowiedzieć na takie pytanie, a zaraz napiszę dlaczego. Pisząc o uzupełnieniu diety, nie piszesz jak wygląda Twoja dieta. Czy aby spożywasz odpowiednią ilość białka, węglowodanów i tłuszczy. Ważne jest również z jakich źródeł one pochodzą. Czy spożywasz odpowiednią ilość kalorii? Jeżeli nie wiesz jak wyliczyć ile kalorii spożywać zachęcam [...]
[...] aby nie obniżać komfortu podczas treningu. Dla uzyskania maksymalnych efektów związanych z budową mięśni, przed samym treningiem warto wypić napój składający się z bcaa i węglowodanów prostych np. 10-15 g BCAA i 20-30 g węglowodanów prostych (np. carbo). https://www.sfd.pl/sklep/SFD_NUTRITION_Power_Up_Carbo-opis36938.html Natomiast po treningu [...]
Co do pozyskiwania energii z tłuszczy czy z węglowodanów fajna lektura, oczywiście wszystko bardzo ogólnie ale nie trzeba studiować biochemii, żeby zrozumieć, że tłuszcze nasycone dają więcej energii od wielonienasyconych do tego dochodzi strata energii przy utlenianiu i usuwaniu zbędnych wiązań z metabolizowania kwasów wielonienasyconych. Dr. [...]
no jak na razie ja zauważyłem u siebie pogorszenie wrażliwości insulinowej..... nie da się wyeliminować insuliny. Nie znaczy że jedząc małą ilość węglowodanów nie będzie ona potrzebna. Na posiłki Białkowo tłuszczowe też muszę ja dawać tylko trochę mniejsza dawkę ale z kolei pompa musi podawać ją (zależnie od ilości B T) 6- 8 h a nie jak przy [...]
[...] nie taka zła? VLOG https://www.youtube.com/watch?v=-LyZVS3yxgU BADANIA, O KTÓRYCH MOWA W FILMIE, ZAMIESZCZONO PONIŻEJ Dieta wysokotłuszczowa składa się z białka, tłuszczu i węglowodanów w proporcjach 1:3:0,5. Może zawierać 60-80% tłuszczu, 10-20% białka i maksymalnie 10% węglowodanów. Z diety tej wyklucza się węglowodany łatwo przyswajalne przez [...]