[...] Ci skupić się na odpowiednio zbilansowanym udziale składników odżywczych. Będzie to udział 1,6-2 g/kg masy ciała białka, minimum 1 g tłuszczów i reszta kalorii pochodząca z węglowodanów. Aby wyliczyć zapotrzebowanie kaloryczne, warto zaznajomić się ze wzorem: https://potreningu.pl/articles/5255/zapotrzebowanie-kaloryczne-dla-wnikliwych- W [...]
Jestem tu wlasnie po to zeby ktos mi pomogl ulozyc diete. Co jesc a czego nie bo niektorzy mi mowia ze wlasnie niedobory diety mozna suplementami nadrobic. To samo w internecie znalazlem. Gdybym potrafil sam ulozyc sobie diete i mial pojecie o wszystkim nie pisalbym. Nikt od razu orlem nie jest. Chce zasiegnac opinii czy jest tak jak wyczytalem i [...]
[...] wysokim poziomem aminokwasów rozgałęzionych, najwyższą wartością biologiczną (BV 159), wysokim procentem zawartości białka w 100 g produktu oraz znikomą ilością węglowodanów (w tym cukrów) i tłuszczów. Produkty tej klasy są trochę droższe od prostszych składowo koncentratów białka serwatkowego (WPC), ale jest to związane z jeszcze [...]
czellista a stad biorę takie rarytasy, że nie tajemnica jest, że na IF poprawia się wrażliwość na insulinę a wiec większa pula węglowodanów wchodzi w glikogen mięśniowy a mniejsza w tkankę tłuszczową, widzę, że braki wiedzy u Ciebie są. OTTO według mnie Piotrkowicz wie co mówi, sam miałem progres i masowy i siłowy na średnio 80 g węgli. Jak dasz [...]
czellista a stad biorę takie rarytasy, że nie tajemnica jest, że na IF poprawia się wrażliwość na insulinę a wiec większa pula węglowodanów wchodzi w glikogen mięśniowy a mniejsza w tkankę tłuszczową, widzę, że braki wiedzy u Ciebie są. Jak dasz 200 g węgli a reszta tłuszcz to się ulejesz jak prosiaczek. Jeśli nie wierzysz to uwierzysz po jakimś [...]
[...] nienasyconych kwasów tłuszczowych i ich stosunek względem nasyconych są bardzo korzystne z punktu widzenia odżywczego. Ponadto „maca” zawiera około 70% węglowodanów ogółem, w tym przyswajalnych 52% oraz około 20% błonnika pokarmowego. Bogaty pod względem jakościowym i ilościowym jest zestaw witamin: A,B1,B2,B6,C i E oraz [...]
[...] warto stosować? Suplementacja aminokwasami jest zasadna szczególnie w takich przypadkach, jak: -niski poziom tkanki tłuszczowej, -niska kaloryczność diety, -niska podaż węglowodanów, -intensywne i następujące po sobie w krótkich odstępach czasu jednostki treningowe. Podczas rozwoju masy mięśniowej wspomaganie się aminokwasami jest jak [...]
Gdzieś przeczytałem nie pamiętam gdzie,że do wytworzenia jednego grama białka mięśniowego potrzebne są 4 objetości węglowodanów , stąd skład gainerów 1:4, 1:3..........Więc same białko nie bardzo nadaje się do robienia masy mięśniowej, chyba że jedziesz na rzeźbe i chcesz zrobic definicję mięśni to jak najbardziej białko zważywszy na fakt o [...]
[...] nerki przez związki azotowe będace produktami przemiany białka. Co więcej nadmiar białka także jest przekształcany w tłuszcz jest to jednak proces nie tak łatwy jak w przypadku węglowodanów. Zatem wynika z tego następujący fakt: Trzeba zjeść tonę mięcha i odżywek białkowych wtedy masa pójdzie, ale nasze nery dostana mocno po du...ie" :)
z wolna przemiana materii raczej nie powinienes siegać po gainery- ogolnie nie za duzo węglowodanów w diecie. musisz to sam obliczyć i wdrożyć, sprawdzic w praktyce. jednak ogólnie odradzam każdego gainera w takich przypadkach.
[...] na koniec treningu siłowego niszczymy sobie tym sposobem mięśnie? Słyszałam, że trening siłowy zle odbija się na naszych mięśniach, organizm wyczerpany z energii z węglowodanów zaczyna ja spożywać z tłuszczów ale także z białka i mięśni. I cardio niszczy mięśnie. To w takim razie lepiej odpuścić sobie cardio/interwały na koniec [...]
[...] - odpowiedzialność za skurcz mięśni, - immunologia, - budulec, - regulacja Pamiętać należy o tym, że nie tyje się od danego składnika odżywczego: białka, tłuszczu, czy węglowodanów a od ilości kalorii. Każdy składnik odżywczy dostarcza nam energii: białko 4 kcal, węglowodany 4 kcal i tłuszcze 9 kcal. To właśnie ilość dostarczonej energii w [...]
[...] pełnowartościowego białka, tłuszczów i różnego rodzaju witamin. Białko to przez długi okres uważane było za wzorcowe. W 100 g jajka zawierają 155 kcal, 13 g białka, 1,1 g węglowodanów i 11 g tłuszczów. Jedno średniej wielkości jajko ma około 50 g, więc automatycznie zawiera połowę wartości odżywczych co 100 g produktu. Wielką zaletą jajek jest [...]
Czyli odejmuję trochę tłuszczu, dodaję węglowodanów (nie policzyłem cukru, a wypijam sporo herbat z cukrem :P). Pytanie pozostaje czy w ogóle ten kalkulator dobrze mi to policzył... Ja tam uważam, że każdy jest inny i takie automaty czy wzory mogą być zupełnie nietrafione. Ale pobawię się tym i będę miał chociaż złudzenie, że odżywiam się idealnie [...]
[...] te owoce, mleko czy tuńczyka. Jem więcej i po prostu tak jakbym nie nadążał trawić, ciągle pełny brzuch. Naprawdę można mieć dość... To tylko kwestia proporcji? (które już mam w miarę równe). Wczoraj jeszcze trochę węglowodanów mi brakło, bo zjadłem z 60%... ale czy to tego wina? Na pewno? Zmieniony przez - MarcinZzzz w dniu 2008-08-21 13:15:36
Dobrze slyszales Ogolnie zwiekszona ilosc bialka poleca suie przy spalaniu tkanki tluszczowej.Organizm aby zamienic aminokwas na glukoze potrzebuje przeznaczyc na to 3,2 kcal, ponadto nie wszystkie aminokwasy moga byc zamieniane.Bialko trawiac sie powoduje takze zuzycie energi na jego trawienie oraz spowalnia wchlanianie cukrow, co rowniez [...]