Tak informacyjne. Dość mocno boli mnie głową czasami na tej diecie. Wczoraj lyknalem z głupia magnez ... I jak ręką odjal... Może przestawka z glukozy na ketony? Wody dużo pij i - jak nie przestanie boleć - nie zaniedbuj soli. "Witaminy" jakieś łykasz? Błonnik dodatkowy? Zdecydowanie. Bol glowy pewnie od przestawienia na ketoze, ale magnez pomogl [...]
[...] żeby nie umrzeć, zjadłem posiedziałem chwile i przeszło :P Teraz czuje się już git %-) Włączam od dziś do swojej suplementacji 5g MSM dziennie biorąc razem z 5g witaminy C, do tego wrzucam też magnez cytrynian 600-800mg Oprócz tego leci GABA 1,5g-2,5g dziennie, 5000j D3 + 100mg K2, Gymnema Sylvestre 400mg do węgli na noc Tran [...]
Dziękuję za odpowiedź , jest tak jak myślałem. Ale mam taki charakter ze wole sie upewnić. Aczkolwiek słyszałem ze jak sie przyjmuje syntetyczne minerały i witaminy to wchłania sie wszystko nie jak w przypadku pochodzenia naturalnego to moze byc prawda ? Tzw może wystąpić hiperwitaminoza .
[...] jajników) w artykułach z potreningu.pl, czyli: - co to jest PCOS, diagnostyka, leczenie - jak się odżywiać mając PCOS - podstawowa i dodatkowa suplementacja dla osób z PCOS (witaminy, pierwiastki, omega3 itd.) http://potreningu.pl/articles/4332/pcos-czyli-zespol-policystycznych-jajnikow---kluczowe-informacje---cz--i/page/1 [...]
czytam o Diecie na wysoki cholesterol: Dużo błonnika w formie pektyn, który utrudnia wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. Z owoców szczególnie dobrze wpływają: jabłka, czarne jagody, porzeczki, agrest, grejpfruty. Z warzyw najbardziej bogate we frakcję pektyn są nasiona roślin strączkowych (groch, soja, fasola), marchew oraz dynia. [...]
[...] pigmentu dla typowo ciemnych barw warzyw i owoców tym więcej antocyjanów. I tak dla przykładu : dziki ryż, który jest barwy czarnej charakteryzuje się tym, że ma sporo witaminy E i innych związków podczas, gdy jego biały "kuzyn" w zasadzie jest jałowy. Różnica polega jeszcze na pęcznieniu i ilosci. O ile biały ryż wzdyma brzuch i powoduje [...]
[...] itp. - tracą na wartości, bo wiele tych cennych składników ulega zniszczeniu pod wpływem obróbki. Rozdrabnianie owoców, dosładzanie , gotowanie, przechowywanie - niszczy witaminy i antyutleniacze w nich zawarte. Wystarczy, że do owocowych wyrobów dosypiemy cukru i już tracą wiele ze swojego prozdrowotnego działania... Stąd zupełnie czym [...]
[...] nawet sobie szybko ogólne przeliczenia i zważyłem jabłko, a potem z jakiejś tabelki przeczytałem ilości mikroskładników i np. żeby 'zrealizować' jabłkiem dzienną dawkę witaminy C, potrzebuje zjeść TYLE jabłek, że to by było np. 20 łyżeczek cukru ! I TO JEST TA PUŁAPKA. A zresztą, nowe "dane". Właśnie przed chwilą leciał inny program [...]
Jasne... oglądajmy tv, unikajmy owoców, warzyw - żeby było komu wciskać witaminy w tabletkach i sprzedawać leki na raka ;). Telewizja kłamie, wyolbrzymia i sprzedaje skrajności... Radzę poczytać artykuły na po treningu na takie tematy, są bardziej obiektywne.
[...] o fruktozie :? Jestem zaskoczony. Przecież pamiętam jak niektórzy mówili, że gdy czujesz głód między posiłkami i potrzebujesz coś przegryźć, przegryź jabłkami itd. "Owoce to witaminy! Jedz różnorodne owoce." Jeśli piłem sok pomarańczowy i szukałem tego na którym jest napisane w składzie, że to 100% sok z owoców, na liście składników nie było [...]
Tylko wydaje mi się, że "ludzie" dlatego piją sok bo nie dadzą rady zjeść tyle pomarańczy, żeby dostarczyć ODPOWIEDNIĄ ilość np. witaminy C ? Tylko to oczywiście odpada jeśli już wiemy, że przetwarzanie do soku powoduje utratę tychże witamin. Teraz jest ta moda na wyciskarki. I jeden kolega się w to wciągnął i mówi, że używa dlatego bo może w [...]
[...] minerałów i witamin przypadające na 1 posiłek. Czym innym zjeść owoc, czym innym spuścić szklankę soku z owoców. Jesli ktoś pije namiętnie soki, bo to zdrowie, bo to witaminy itp i ciągle się zastanawia czemu jest gruby, to już nie musi się zastanawiać. a jak jesteś głodny między posiłkami to są 2 opcje : 1. za mało jesz i masz dobrze [...]
[...] wit. C współdziała w organizmie z innymi witaminami i antyutleniaczami, a przetworzony sok jest również i w nie bardzo ubogi... Czyli straty jakby się potęgują. Bo ani dostatku witaminy C, ani substancji towarzyszących i wzmacniających jej działanie. Wiele antyutleniaczy znajduje się w skórce owoców - sok pozbawiony skórki jest z zasady uboższy.
"a jakie jest zapotrzebowanie na wit np podczas przeziębienia? Pewnie kilka a nawet kilkadziesiąt gram. " Otóż to. Ja to nawet gdzieś znalazłem, że jeśli jest problem z opornym tłuszczem (czy pośrednio z kortyzolem) to właśnie stosować dzienną dawkę Witaminy C w ilości....1 g.
"a jakie jest zapotrzebowanie na wit np podczas przeziębienia? Pewnie kilka a nawet kilkadziesiąt gram. " Otóż to. Ja to nawet gdzieś znalazłem, że jeśli jest problem z opornym tłuszczem (czy pośrednio z kortyzolem) to właśnie stosować dzienną dawkę Witaminy C w ilości....1 g. i co? to jest jakaś duża dawka? sam przyjmuje w okresie jesiennym około [...]
Ja też w końcu zacząłem szukać witaminy C "z probówki" ;) bo gdybym chciał tyle gramów z bezpośredniego jedzenia owoców to bym czasu nie miał na nic innego oprócz jedzenia, a teraz dodatkowo doszedł ten aspekt zbyt dużej ilości fruktozy. Ale, jeśli tam wcześniej koleżanka pisała jak szybko składniki odżywcze tracą swoją 'wartości' zaraz po tym jak [...]
[...] 90 % zawiera odnośniki do sklepu internetowego. Nawet na zdrowy chłopski rozum, to ewolucja przez tysiące lat nie przystosowała nas do pochłaniania takiej ilości pojedynczej witaminy.. Jest to kompletnie nienaturalne a może być po prostu niebezpieczne. Np "niszczenie raka" wlewami dożylnymi witaminą B 17 i C. Znam to z doświadczenia w [...]