[...] okres po-treningowy -> tzw. okno anaboliczne. Ponadto, jeśli masz limit do 100 g węglowodanów, na co dzień, nie ma powodu, by unikać takich ważnych produktów jak owoce i warzywa, jak to ma miejsce na dietach gdzie ten limit jest 20 czy 30 gram. To nie tylko pozwala jeść Ci smacznie, ale otwiera Twoją dietę na szersza gamę produktów, masz [...]
[...] of Technology. Przez dwanaście tygodni obserwowali dwie grupy mężczyzn w wieku 15-25 lat: pierwsi nie przestrzegali żywieniowych zaleceń, drudzy byli na diecie bogatej w warzywa, białko i nieprzetworzone węglowodany, jak razowy chleb, makaron. Po trzech tygodniach u mężczyzn z drugiej grupy trądzik znacznie się zmniejszył, poza tym schudli i [...]
Metabolizm - co to właściwie? Jak czytamy w wikipedi metabolizm to: „całokształt reakcji chemicznych i związanych z nimi przemian energii zachodzących w żywych komórkach, stanowiący podstawę wszelkich zjawisk biologicznych. Procesy te pozwalają komórce na wzrost i rozmnażania, zarządzanie swoją strukturą wewnętrzną oraz odpowiadanie na bodźce [...]
PODSTAWY UKŁADANIA DIETY Jak powinno się układać dietę? Co powinniśmy brać pod uwagę? Jak dobierać produkty? Na te pytania postaram się odpowiedzieć w tym krótkim instruktażu. Pominę tu całkowicie obliczanie zapotrzebowania i liczenie kalorii w posiłkach, bo nie zawsze trzeba to robić. Wystarczy dobrze jeść. Temat został potraktowany ogólnie, nie [...]
[...] dobrym wyborem). Powinien mieć mniejszą kaloryczność, więc najlepszym wyjściem będzie zmniejszenie ilość węglowodanów w tym posiłku - pozostałe elementy mogą być bez zmian(warzywa i tłuszcz). Podsumowując: Możemy skonsumować trzy większe posiłki(śniadanie, posiłek przed treningiem i po treningu) i dwa mniejsze (2 śniadanie i posiłek nocny) - w [...]
[...] + 1 mały kubek (150 g) jogurtu owocowego + 2 plastry (40 g) sera żółtego + 1 opakowanie (200 g) serka homogenizowanego + 50 sera topionego dobre połączenia mleko + owoce i warzywa w świeżych warzywach i owocach występują duże ilości witaminy C, której nie ma w mleku, oraz błonnik pokarmowy regulujący pracę przewodu pokarmowego; dlatego warto [...]
[...] sam spacerek do sklepu ze zdrowa żywnością nie wystarczy, aby spalić ogromne wartości kalorii, jakie wegetarianin dostarcza sobie, opierając swoją dietę wyłącznie o mąkę i warzywa. Nie zrozumcie mnie źle . Uważa- i nie tylko ja- że kulturyści spożywają zbyt mało błonnika, czy to zawartego w warzywach, czy innych suplementach, a ponadto zamiast [...]
[...] rolę spełniają tłuszcze i tu proponuję odstawić margarynę i zdecydować się na kupno oliwy z oliwek, tranu czy chociażby jakichś orzechów. Warto dodawać do każdego posiłku warzywa, lecz niestosować ich w posiłkach przed i po treningu. /SFD/2016/11/24/5cde6707ad444b769fed2c144f623710.jpg Posiłki spożywać trzeba mniej więcej co 3 godziny, więc u [...]
[...] Tłuszcze tak nisko jak tylko się da. Kalorie redukuję do 3000 dziennie i znowu jest u mnie si!!! Dzień 2 ostatniej fazy to jedzonko z niskim indexem glikemicznym jak warzywa, mleko, chude mięso, etc. Ostatnie uwagi: W skrócie jeśli żygacie, macie mdłosći odstawcie towar i nie próbujcie ponownie zaczynać przed upływem 36 godzin. Jeśli [...]
[...] odżywczych. Rozsądne chudnięcie to zrzucanie 0,5-1 kg nadwagi tygodniowo. Przy naszej diecie w takim tempie możemy pozbyć się od 6 do 12 kg tłuszczu. Dieta obfituje w warzywa i przetwory mleczne, czyli produkty o niskim tzw. indeksie glikemicznym. Zapobiega to dużym wahaniom poziomu cukru we krwi, dzięki czemu unikamy napadów głodu. [...]
Podstawy układania diety Witam. Ze względu na to, że powstaje wiele diet błędnych w których ilość kcal, btw i co najczęściej się zdarza tłuszcze i warzywa są w okolicach treningowych napiszę gdzie co powinno się znajdować aby było ok. Na pierwszy miejscu zawsze ale to zawsze stawiamy na Dietę, a raczej powinno się tak robić. Obliczamy [...]
[...] mleczne, niesłodzone- jogurty naturalne, kefir, maślankę, sery białe, mleko. Ze względu na wczesną porę nie musimy się przejmować zawartą w nich laktozą. Do tego jakieś warzywa, czy nawet owoc i śniadanie gotowe. -II ŚNIADANIE do 200 kcal godz 10.00 -rola drugiego śniadania to utrzymanie metabolizmu na wysokich obrotach, na które „wskoczył" [...]
[...] Tłuszcze - 1g, Węgle - 60g. Małe dodatki do diety: - Margaryna - Woda mineralna około 1 l. - Ketchup lub musztarda w małych ilościach - Miód od czasu do czasu - Owoce lub warzywa - Nieraz jakiś jogurt lub coś innego lekkiego - W niektóre dni więcej oliwy z oliwek Podliczając: Białko: 80-100g. Tłuszcze: 60-70g. Węglowodany: 450-500g. Kalorie: [...]
[...] - Dobrymi "zapychaczami" są produkty bogate w błonnik (patrz punkt 28.) takie jak otręby (ktore możesz zjeść z jogurtem) czy zielone warzywa, jak sałata, szpinak, brokuły. Pokarmy te mają bardzo małe ilości węglowodanów strawnych, a białka i tłuszczu prawie wcale, więc nie spowodują tycia, a hamują głód [...]
[...] ich ilość jak i połączenie z innymi składnikami odżywczymi posiłku, (które Np. obniżą całość IG naszego posiłku). Do pierwszej grupy zaliczymy: zielone warzywa, cebulę, pomidory, groch i fasolę, bakłażany, cukinię, brokuły, dziki ryż (tzw. czarny), surową marchew, makaron sojowy, soję, soczewicę, orzechy laskowe i włoskie, [...]
[...] Żeby osiągnąć cel, jakim jest obniżenie poziomu spożywanych kalorii, potrzebne jest zastąpienie bogatotluszczowych produktów, pokarmem ubogoenergetycznym takim jak np. warzywa i owoce. W tłuszczu nie ma nic magicznego! Myślenie, że ograniczając tłuszcz do minimum, zawsze będziemy tracić na wadze, jest zupełnie niedorzeczne. Żywienie bogate [...]
[...] 25% protein, 15% tłuszczów. • Wyżej wymienione składniki powinny być czerpane spośród 4 głównych grup żywieniowych: mięso i jaja, produkty ziarniste i orzechy, warzywa i owoce, produkty mleczne. Należy zwracać uwagę na to, aby proces przygotowania tych produktów do spożycia był jak najprostszy i najkrótszy. • Węglowodany [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
[...] które możemy spożywać na redukcji są: Białka: mięso z kurczaka (zwłaszcza pierś), inne chude mięsa, ryby, jaja, twaróg chudy lub półtłusty Węglowodany: kasze, ryże, owoce, warzywa, płatki owsiane, chleb razowy Tłuszcze: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, masło orzechowe (nie z orzechów ziemnych), ryby, jaja, orzechy włoskie i laskowe, migdały [...]