Kulki z wątróbki Składniki: 25 dkg wątróbki duża cebula jajko ugotowane na twardo łyżka masła sól, pieprz natka pietruszki Wykonanie Wątróbkę i cebulę wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak tylko żeby przykryła i gotujemy 8min. Potem miksujemy lub mielimy z jajkiem, łyżką masła, solą i pieprzem. Odstawiamy do wychłodzenia. Następnie turlamy małe [...]
Bardzo prosta rzecz, ale często o najprostszych się zapomina. ;-) Masło czosnkowe. Rewelacyjnie smakuje rozsmarowane na chlebie, świetnie pasuje też do pieczonej ryby/mięsa. Potrzebujemy: -moździerz -40 g masła -1 ząbek czosnku -ŚWIEŻY rozmaryn (ja daję dużo) -1/4 łyżeczki soli W moździerzu rozgniatamy rozmaryn jak najmocniej, by uwolnił swój [...]
"Lasagne" LC - z selerem Ilość składników na dużą formę do zapiekania - 3-4 porcje obiadowe. 1 duuuży seler (wielkości małej kapustki) lub 2 średnie 1/2 kg mięsa mielonego 4 duże pieczarki 4-6 świeżych pomidorów (ewentualnie puszka pelati) 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki 2 pietruszki mały kubeczek śmietany przecier pomidorowy ser żółty [...]
Pasztet ze strączków i wątróbki: 220 g soczewicy zielonej 220 g cieciorki 250 g wątróbki kurzej 3 jajka 2 duże cebule 25 g płatków migdałów sól pieprz czosnek papryka ostra Soczewicę i ciecierzycę odmoczyć (cała noc). Wodę z moczenia wylać. Ugotować do miękkości i zmiksować na gładką masę dodając po kolei resztę składników (pomijając cebulę). Po [...]
ZIELONA SAŁATKA ŚLEDZIOWA Dodaję przepis na mega prostą sałatkę ze śledzi. Jeśli tak jak ja wściekacie się, że na kilogram kupnej sałatki przypada jeden marny śledzik i 2 kilo cukru, to serdecznie polecam;-) Składniki: 0,5kg śledzi matiasów (tjasów?), 1 por, 1-2 jabłka, 2 cebule, śmietana/jogurt naturalny pieprz Przyrządzenie jej jest banalne - [...]
Racuchy ze strączków Dostałam od teściowej sporą porcję wiejskiego twarogu i chciałam go dobrze spożytkować. Umyśliły mi się racuszki twarogowe - smak dzieciństwa:-D Składniki: 150g ciecierzycy (myślę, że soczewica też by się nadała) 300g twarogu ok. 30-50 g mąki żytniej razowej jajko mała cebula sól,pieprz,kminek Wykonanie: Ciecierzycę namoczyć [...]
Krem z pomidorów -puszka 330 gr pomidorów pelatti (uważać co by były naturalne, tzn bez cukru i soli!!) -50cl oliwy z oliwek -duża cebula -3-4 ząbki czosnku -śmietana 12% (lub inna jak ktoś lubi, mi się 12-stka nie waży więc daję taką) -przyprawy- ja daję standardowo sól i pieprz, kurkumę :-D, czerwoną paprykę, bazylię (ostatnio z braku świeżej [...]
"Pasztet" z selera Potrzebujemy: 2 korzenie selera (średniej wielkości) garść posiekanej natki pietruszki 2 jajka 1 czerwona cebula - może byś zwykła, ale moim zdaniem czerwona lepiej pasuje sól, pieprz ( przyprawy wg upodobań) Selery ugotować, ale uważać, żeby nie rozgotować. Odcedzić wodę i poczekać aż wystygną. Następnie obrać ze skórki i [...]
MAJONEZ (ja kręcę tak): 1 jajko 1 łyżeczka octu (u mniej jabłkowy) musztarda kopiasta łyżeczka 0,5 łyżeczki miodu sól pieprz ok 300 ml oleju rzepakowego (najlepiej zimnotłoczony, nierafinowany, ale drogi jest) -wszystkie składniki w temp pokojowej, naczynie wysokie w temp pokojowej (bo się zwarzy!) -ucierać mikserem ręcznym (taką nogą/pałą jak do [...]
Przepis ponoc francuski i fancy, zaczerpniety z mini ksiazki kucharskiej dolaczonej do robota kuchennego i zmodyfikowany: `Suflet` jajeczno-szparagowy Przpis na 6 malych porcji (ale to zalezy kto ile lubi i moze zjesc) 300 gram gotowanych szparagow ze sloika (takich konserwowanych solom) 100 gram chleba nasaczonego woda ze szparagow (ja uzywam [...]