[...] z najlepszych źródeł tłuszczu do długich obróbek termicznych i badania wykazały ze oliwa dopiero po 17H ciągłego smazenia zaczynała tracić swoje właściwości , potem smalec jak najbardziej ( jednak smak nie każdy lubi ) smalec ma skład lipidowy zbliżony do oliwy z oliwek i ta samo bardzo wysoką temp dymienia a do tego jest tani. Masło [...]
Obecne badania wyraźnie wskazują, że najlepsza do jakiegokolwiek smażenia jest oliwa z oliwek, inne tłuszcze które się nadają to te z nasyconymi kwasami tłuszczowymi np. smalec. Ale prywatnie polecam dusić na oliwie aniżeli smażyć
[...] oraz zmniejszenie ekspresji genów prozapalnych i uwalnianie czynników prozapalnych. Zabójcze nawyki Oliwa z oliwek wydaje się o wiele zdrowszych wyborem niż np. smalec czy masło, co wynika z proporcji tłuszczów nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych. Ludzie posiadają jednak określone, mocno zakorzenione przyzwyczajenia i [...]
[...] zostawiłeś/aś olej na patelni na dużym ogniu? Jeśli tak, zapewne wiesz, że pojawiający dym nie był przyjemny dla Twoich oczu i nosa. Każdy tłuszcz kuchenny czy to masło, smalec czy olej, ma swój własny punkt dymienia. Zmienia się w zależności od mieszaniny zawartych kwasów tłuszczowych, zawartości procentowej wody i innych czynników. [...]
ja do smażenia używam tłuszczy w sprayu, nie wyobrażam sobie gotowania bez puszki obok, masz teraz mnóstwo różnych rodzajów w postaci smaków, jak potrawa się do tego nadaje to na suchej patelni, a jak potrzeb trochę tłuszczu npormalnego do najlepiej do smażenia nadają się smalec, olej kokosowy, masło klarowane
Hej, Szykuję posiłek do pracy na jutro. W menu mamy kaszę gryczaną- węgle, schab bez kości- źródło białka i teraz pytanie co do tłuszczy. Czy mogę tłuszcze użyte do smażenia wliczyć w moje zapotrzebowanie kaloryczne? W tym przypadku będzie to smalec
Smalec będzie bdb wyborem do smazenia ( ma dobry skłąd lipidowy i wysoką temp dymienia ) krótkie oborbki śmiało na oliwie , olehu rzepakowym , jakąś jajecznice na maśle mozesz, masło klarowane bedzie dobrym wyborem .Kokosowego nie używaj i nigdy nie podgrzewaj knianego
Smażyć możesz na różnych rodzajach tłuszczów, między innymi: masło klarowane, olej kokosowy, oliwą z oliwek, czy smalec. Te cztery będą najbardziej stabilne i najmniej podatne na wpływ wysokiej temperatury. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w artykule przedstawionym poniżej: [...]
Nie, ani smalec, ani olej kokosowy nie będą najlepszym wyborem. ;-) O ile samą „przydatność” do smażenia w przypadku kokosowego możemy porównać do oliwy, to jednak pod względem zdrowotnym przegrywa z nią w każdym aspekcie. Natomiast smalec, czy inne źródła tłuszczu zawierające cholesterol, ze względu na jego utlenianie, nie będą najlepszym [...]
do smażenia najlepsze tłuszcze to smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek (krótkie smażenie i nie za wysoka temperatura), olej kokosowy na łyżce - olej lniany, oliwa z oliwek, rzepakowy Dodam, że smażenie w 1 badaniu nawet przy długotrwałym smażeniu na oliwie, w mało znaczący sposób się utleniała ze względu na chroniące ją polifenole
do smażenia najlepsze tłuszcze to smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek (krótkie smażenie i nie za wysoka temperatura), olej kokosowy na łyżce - olej lniany, oliwa z oliwek, rzepakowy
wazne aby na oliwie z oliwek był napis że z pierwszego tłoczenia, a nie np z wytłoczyn, firma juz druga sprawa ja z lidla biore jakąś smalec gęsi to jedynie do smażenia, ja wiem czy sens jest przepąłcać.
[...] skrobię i drożdże – zabronione w GAPS – Poleca wszystkie tłuszcze zwierzęce (tłuszcze te nie zmieniają struktury chemicznej podczas obróbki chemicznej) – Do gotowania poleca smalec lub masło ghee ew.tłuszczu z kaczki, gęsi czy kury - Poleca oliwe z oliwek, rowniez do smazenia – Chlorek sodu jest tragiczny dla organizmu (sól kuchenna), prowadzi do [...]
[...] :) Co do tluszczu( a przerobiłem ten temat i parę książek) to nie tylko jednonasycone jak ketogenicy mówią. Dieta śródziemnomorska,- ryby, orzech, oliwa. A nie tylko smalec, mięso i bekon. Teraz jestem na w:60 b:30 t:10 I chudnę z tłuszczu jak maszyna. Miesnie puchną bo jest glikogen. Owszem GW i blue leci w tle więc kcal się spala [...]
[...] to masło. Nie jest to szczególnie zalecany tłuszcz w celu smażenia. Wynika to z tego, że bardzo szybko ulega ono spaleniu z wytworzeniem toksycznej (działanie kancerogenne/rakotwórcze) akroleiny. Jeżeli już, to dobrym rozwiązaniem będzie masło klarowane, smalec, olej kokosowy. https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia
[...] a na e że część omijasz i nie uwzgledniasz. Białko 2 gramy na kilogram masy ciała. https://potreningu.pl/articles/4731/silownia---ile-bialka-potrzebuje Można smażyć na oliwie z oliwek. Najlepszymi tłuszczami w tym kierunku będą jednak smalec, olej kokosowy, czy masło klarowane. https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia
[...] diecie. Jeżeli chodzi o smażenie, to warto do tego używać minimalnej ilości tłuszczu aby rozsmarować patelnię. Jako źródła warto wybrać olej kokosowy, masło klarowane, czy smalec. Polecam poczytać więcej na ten temat w artykule poniżej: https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia Z kolei do smarowania pieczywa np. masło. [...]
[...] Ewentualnie jeżeli smażymy coś trudniejszego, np. omleta, to jak najbardziej warto wysmarować patelnie tłuszczem. Resztę tłuszczów spożyć na zimno. Najlepiej olej kokosowy, masło klarowane, czy smalec. Można również użyć oleje w sprayu do smażenia, np. coś takiego: https://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_Cooking_Spray_Butter_Oil-opis39557.html