Sierpniowo - brzoskwiniowo Brzoskwinie, morele i nektarynki należą do najsmaczniejszych letnich owoców. co prawda nawet zimą można kupić owoce pochodzące z importu, ale wówczas nie smakują już tak wspaniale jak podczas wakacyjnych miesięcy. Dojrzale owoce brzoskwiń, nektarynek i moreli są bardzo słodkie i soczyste. Posiadają swój [...]
Postanowiłem napisać ten art. gdyż czytając książkę o Żywieniu człowieka bardzo mnie zainteresował ten temat. Nie zdajemy sobie sprawy ile tak naprawdę traci pożywienie podczas obróbki i przechowywania. Praca w większość oparta na autorach Roman Cichon i Lidia Wądołowska. Duża część produktów przeznaczonych do spożycia jest poddawana procesom [...]
Witamina A Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin (stąd jej oznaczenie pierwszą literą alfabetu). Głównym objawem niedoboru witaminy A jest tzw. kurza ślepota, która polega na pogorszeniu się zdolności widzenia o zmierzchu. Schorzenie to było znane już w starożytności, kiedy to ludzie zdążyli odkryć, że spożywanie gotowanej wątroby [...]
Witaminki to wazna rzecz ale zarzywane nie tak jak trzeba moga wyrzadzac szkody...nie ktos nie wiedzial? Niech przeczyta. Sporo tego jest ale warto... WITAMINA B1(Tiamina) odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów, jest częścią składową koenzymu karboksylazy (pirofosforanu tiaminy). Wzmaga [...]
[...] roślinnego. Niacyna powstaje także z zawartego w produktach tryptofanu (z 60 mg tryptofanu powstaje 1mg niacyny). Witamina B2 Synonimy: ryboflawina, laktoflawina, hepatoflawina, witamina G. Budowa Pod względem budowy ryboflawina należy do flawin lub liochromów. Czysta ryboflawina występuje w postaci [...]
[...] koncentracji, niepamięć, zaburzenia układu krążenia, zapalenia i porażenia nerwów, brak apetytu, schorzenia naczyń wieńcowych, osłabienie mięśni 1,7 - 2,0 mg Witamina B2 (ryboflawina) odgrywa bardzo ważną rolę przy rozszczepieniu białek, tłuszczów i węglowodanów, wspiera zdolność widzenia, dba o zdrową skórę, paznokcie, włosy i błony śluzowe, [...]
[...] niepamięć, zaburzenia układu krążenia, zapalenia i porażenia nerwów, brak apetytu, schorzenia naczyń wieńcowych, osłabienie mięśni 1,7 - 2,0 mg Witamina B2 (ryboflawina) odgrywa bardzo ważną rolę przy rozszczepieniu białek, tłuszczów i węglowodanów, wspiera zdolność widzenia, dba o zdrową skórę, paznokcie, włosy i błony [...]
[...] zewnętrznej ziaren zbóż dlatego też procesy technologiczne polegające na łuskaniu i polerowaniu zubażają mąkę w tę witaminę. WITAMINY B2 B5 B12 Witamina B2 Inne nazwy: ryboflawina, laktoflawina, hepatoflawina, witamina G,owoflawina Witamina B2 rozpuszczalna w wodzie, jest koenzymem wielu enzymów flawonowych - dehydrogenaz, odgrywających [...]
Cześć, nie miałem pewności czy kontynuować stary temat (dotyczył czego innego) czy założyć nowy. W tym podejście mam trochę inne więc może to i lepiej, że będzie to coś świeżego. Kaloryczność dość wysoka ze względu na takie zapotrzebowanie. Stopniowo, co tydzień, dodawałem 250kcal i przy 4500kcal dopiero waga ruszyła, obwody się powiększyły, [...]
1.Warto wiedzieć, że organizm zwierzęcy potrafi sam wytworzyć większość spośród 20 aminokwasów, ale w przypadku 8 z nich okazuje się bezradny i musi je otrzymać z zewnątrz, w pożywieniu. Nazwa pochodzenia greckiego: aminokwasy egzogenne oznacza właśnie pochodzące z zewnątrz. Badania naukowe prowadzone przez cały XX wiek pozwoliły ustalić skład [...]
[...] lipidów i cukrów we krwi. Właściwości W skład yerba mate wchodzą 24 witaminy i mikroelementy oraz 15 aminokwasów (karoten, czyli prowitamina A, witaminy A, B, C, E, B1, B2- ryboflawina, kwas nikotynowy, pantotenian, witaminę H, magnez, wapń, wapno, żelazo, sód, potas, krzem, fosfor, siarkę, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę oraz inozytol). [...]
[...] głównie w warstwie zewnętrznej ziaren zbóż dlatego też procesy technologiczne polegające na łuskaniu i polerowaniu zubażają mąkę w tę witaminę. Witamina B2 (Inne nazwy: ryboflawina, laktoflawina, hepatoflawina, witamina G, owoflawina): Witamina B2 rozpuszczalna w wodzie, jest koenzymem wielu enzymów flawonowych - dehydrogenaz, odgrywających [...]