j/w ryż ma 100g, po dobry ugotowaniu może mieć nawet i 300 bo złapie 200 ml wody i jak te 300g weźmiesz i podzielisz to masz 100g ugotowanego czyli ok 1/3 saszetki suchego ryżu.
[...] do treningu do dolej oliwy z oliwek/olej lniany IV Zaraz po treningu banan, po ok 30-45 min łatwo przyswajalne białko(kurczak,chuda ryba/woł/wieprz, białka jaj) z białym ryżem/ziemniakami V Daj twaróg półtłusty z oliwą z oliwek/ olejem lnianym + warzywa Stosunek tłuszczy 1:1:1 Na siłkę ruszaj teraz bo masz lepszy dostęp do sprzętu i nie [...]
[...] zupa pomidorowa domowa z zytnim makaronem oraz udałem z kurczaka Z braku czasu ugotowaniu kasze gryczana nie paloną na 3 posiłek ze schab wieprzowym i sałata. Kolacja to ryż na mleku i twaróg cały dzień byłam w pracy na polu, po południu juz nogi mnie piekły od pracy a jeszcze z moimi 3 córkami na zumbe pojechałam. Na koniec mieliśmy tabate. [...]
kartofle po ugotowaniu mają wyzsze ig i maja witamine c ryż biały ma mało składników troche niższe ig najlepier ryże pełnoziarniste brazowy dziki i paraboliczny maja wiecej składników odżywczych
A wyobrazasz sobie jeść surowy ryz i kasz skoro boisz się o utratę wartości . Kcal wliczaj przed ugotowaniem bo po ugotowaniu jest bardzo mylny wynik , im dłuzej gotujesz tym więcej wody wpijają i waga może wzrosnąć 2-3 krotnie
Nie pij na siłę, nie pijasz herbaty, zupy nie jadasz, woda jest w wielu produktach spożywczych. Nawet jak ryż jesz po ugotowaniu on waży ok 300g więc 200g wody dodatkwo w nim jest. Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2013-05-26 19:54:20
[...] około 6kcal Ale wszystko się sprowadza do tego, że obróbka wodna/termiczna nie zmienia wartości energetycznych i makroskładinków ogólnie, może tylko zmienić wagę produktu poprzez zwiększenie lub zmniejszenie objętości wody. 100g ryżu = 70g węgli, 10g białka Po ugotowaniu ten sam ryż waży 250g i ma identycznie 70gW i 10gB. (referat skończony) %-)
Mięsa będą traciły na macie, ale np makaron czy ryż już odwrotnie bo wsiąka w nie woda, dajesz 100g ryży po ugotowaniu około 250 może być ale nadal to jest 100g ryżu i 150g bezkalorycznej wody.
waży sie przed obróbką termiczną bo jedząc 300g ryżu ważonego przed gotowaniem to ktoś inny może ważyć po ugotowaniu i wychodzi 1kg 100g suchego produktu ma 70-80g ww, zalezy od tego jaki to ryż
jak odmierzysz 100g ryżu na wadze, ugotujesz - to po ugotowaniu ryż bedzie wazyć np:300g bo nasiąknie wodą, ale wartości odżywcze będą dla 100g które ugotowałes jak mowie cos zle to mnie zabijcie