[...] oraz produkty zbożowe, zwłaszcza uzyskane z tzw. grubego przemiału tj. pieczywo razowe i grube kasze. Do warzyw i owoców szczególnie bogatych w witaminę C należą wszystkie rodzaje kapusty, kalafiory, kalarepa, papryka oraz większość owoców. Dobrym źródłem witaminy C szczególnie w okresie zimowym, są także soki cytrusowe. Ziemniaki wprawdzie nie [...]
[...] tej grupy mogą mieć problemy z przemianą materii, co może powodować zatrzymanie płynów, groźny spadek cukru we krwi po zjedzeniu posiłku (hipoglikemia) oraz zmęczenie. Pewne rodzaje żywności, szczególnie orzeszki ziemne, gryka, kukurydza i soczewica prowadzą do takich właśnie dolegliwości. Aby temu zapobiec, wystarczy wyeliminować z diety te [...]
[...] szczepów bakteryjnych jelit - często przerost wybranych szczepów. Bakterie powodujące nadmiar gazów żywią się głównie więglowodanami - najczęściej złożonymi typu wybrane rodzaje błonnika oraz rodzajami węglowodanów, z których człowiek do końca nie potrafi zmetabolizować i docierają do niższych rejonów jelit. Zasada działania jest prosta - [...]
[...] nadmiernym spożyciem wątróbki :D Wątróbka jednak zalecana jest do 2 razy w tygodniu (w porcjach większych niż 100g), ze względu właśnie na retinol, ale też niektóre rodzaje są bardzo bogate w miedź (np. wołowa, cielęca mają w granicach 500% RDI) co również może być niebezpieczne. Nie zapominajmy, że te pierwiastki to są metale, i w [...]
[...] łacznie ze strączkowymi ( około 20%) a także owoce (ok. 13%). Oprócz pieczywa i grubych kasz, cennym źródłem błonnika w polskiej diecie są produkty śniadaniowe (różne rodzaje preparowanych płatków i ziaren zbóż, musli często z dodatkiem suszonych owoców) i na nie warto szczególnie zwrócić uwagę, gdyż dostarczją oprócz włókna także wielu [...]
[...] kretyny na poziomie 1gr/kg masy ciała i tak codziennie tyle powinno się dostarczać kreatyny a czy dla organizmu to jest obojętne jaka to forma? np przez pierwsze 20 dni po 10gram mono potem przez 20 dni 10 gr jabłka potem przez 20 dni 10gram orotanu Czy organizm rozróżnia rodzaje kreatyn? Zmieniony przez - kscman w dniu 2010-12-07 20:11:26
[...] zdrowo ****DIETA************************************************* JAK WYGLĄDA TWOJE ODŻYWIANIE OBECNIE? Staram sie jesc zdrowo i różnorodnie. Warzywa, owoce, ryby, rożne rodzaje mięsa, pstki dyni, orzechy itp. Na śniadanie głownie jajka w szelakiej formie lub musli. Troche za mało wody pije, jak juz to głownie herbatki ziołowe. Ciagle dokucza [...]
Nie dajmy się przeziębieniom Tradycyjnie jesień i zima, to okres wzmożonych zachorowań na wszelkie rodzaje infekcji górnych dróg oddechowych. Spośród nich najczęstsze, to zwykłe przeziębienia i grypa. Oba schorzenia to infekcje, czyli zakażenia górnych dróg oddechowych, do których należy nos, gardło i krtań. Termin zakażenie oznacza, że nasze [...]
to powiedz mi cos wiecej o tej L-karnitynie. Skoro wszyscy kupuja w tym miejscu to czemu sa 3 -4 rodzaje L-karnityn? 1. cytrynian magnezu 2. winian karnityny 3. kwas "blebleble" 4. cytrynian "blebleble" (inna nazwa niz pierwszy) Wyjasnij pliz Kto na ulicy raz porzadnie nie dostanie - ten sie nigdy wszystkiego porzadnie nie [...]
[...] w cholesterol • dieta bogata w tłuszcze nasycone • dieta bogata w cukry • cukrzyca • niski poziom magnezu lub cynku • niski poziom witaminy C i B6 • ekspozycja na szkodliwe rodzaje promieniowania • tłuszcze trans (typu hydrolizowane LA) • choroby wirusowe • genetyczne predyspozycje Czynniki zwiększające efektywność konwersji: • witamina B6 • [...]
[...] Obawy kulturyści boja się soi ze względu na zawartość isoflaminy, mimo dużo prozdrowotnych właściwości. Naukowcy potwierdzają, ze ten antyoxidant zwalcza niektóre rodzaje raka, zmniejsza poziom cholesterolu. Mężczyźni obawiają się ze flavonina może zmniejszyć poziom testosteronu, dobra wiadomość: Nic z tego nie jest prawda! Wszystkie [...]
[...] insulinową czy stan flory jelitowej. Nie należy przesadzać z substancjami pobudzającymi, drażniącymi (kofeina czy nadmiar ostrych przypraw). Stąd dobrze znać różne rodzaje naturalnych spalaczy i korzystać z nich równolegle, nie nadużywać tych "najostrzejszych". No i trzeba pamiętać, że równowaga hormonalna jest ważniejsza - bez niej [...]
[...] Obawy kulturyści boja się soi ze względu na zawartość isoflaminy, mimo dużo prozdrowotnych właściwości. Naukowcy potwierdzają, ze ten antyoxidant zwalcza niektóre rodzaje raka, zmniejsza poziom cholesterolu. Mężczyźni obawiają się ze flavonina może zmniejszyć poziom testosteronu, dobra wiadomość: Nic z tego nie jest prawda! Wszystkie [...]
[...] jest miarą jego wartości biologicznej. więć zarówno wpi czy wph sa jak najbardziej polecane. oczywiście wiąże sie to z dużymi kosztami. można oczywiście stosować inne rodzaje białek i nie bezie to niewłaściwe ani jakieś gorsze znacznie.niestety liczyć sie należy z dostarczaniem przy tym innych nie zawsze chcianych składników. zwracam też [...]
[...] fazie ciazy mogą pojawic się zaparcia jako uboczny skutek stosowania preparatow z zelazem. Aby im zaradzic,należy pamietac o bilansie plynow oraz blonniku. Sa dwa jego rodzaje,rozpuszczalny, który usprawnia funkcjonowanie przewodu pokarmowego ,przeciwdziala zaparciom i wspomaga utrzymanie na stalym poziomie cukru we krwi(glowne zrodła: [...]
[...] róznica wtedy. Jeżeli to pierwsze to ja bym sie nie bawił w robienie własnych wynalazków tylko kupił jakies najtańsze carbo ( ktore btw nie ma samej glukozy, ma jeszcze inne rodzaje wegli w sobie). poza tym nie uzywam carbo bo łatwo łapię tłuszcz... Natomiast ja kiedy np ide pograć w piłkę, aelbo jade gdzieś dalej rowerkiem robie sobie napój [...]
[...] witamin A, E, D, K, a także kwasó omega 3. Dieta wymaga korekty z uwzględnieniem priduktó takich jak: - inne niż wymienione warzywa, m.in. awokado, zikemniaki, sałaty, warzywa korzeniowe + pewne ilosci owocó (najlepej cytrusów takich jak grejpfruty) - inne rodzaje mięsa, w tym wołowina, podroby - ryba morska tłusta 2 - 3 x w tyg - orzechy
[...] cholesterol • dieta bogata w tłuszcze nasycone • dieta bogata w cukry • cukrzyca • niski poziom magnezu lub cynku • niski poziom witaminy C i B6 • ekspozycja na szkodliwe rodzaje promieniowania • tłuszcze trans (typu hydrolizowane LA) • choroby wirusowe • genetyczne predyspozycje Czynnikami zwiększającymi efektywność konwersji są m.in: [...]