Ożywione pokarmy są kluczem do naszego zdrowia i długowieczności. Pozwalają naszemu ustrojowi funkcjonować jak należy. Nasz ustrój ewoluował ponad 4 miliony lat. Przez ww. 3950000 lat jedliśmy tylko surowe, ożywione pokarmy. Zaledwie ostatnio zaczeliśmy jadać przegrzną żywność. Kiedy spojrzymy na inne zwierzęta w naturze, nie spostrzegamy [...]
"Kiedy pożywienie jest termicznie obrabiane powyżej 47.2oC przez 3 min. zaczynają zachodzić szkodliwe zmiany powodujące postępujący wzrost uszkodzeń pożywek, użycie wyższych temperatur przez dłuższy okres doprowadza do koagulacji białek, struktura ww. białek po denaturacji prowadzi do niedoborów niektórych niezbędnych aminokwasów, wytwarzanie [...]
1. zbyt długa obróbka termiczna podwyższa IG węgli (jak to dokładnie jest dokładnie o ile sie podnosi i czy wzrasta kalorycznosc 2. czy zbyt długa obróbka termiczna protein wywołuje jakies zmiany?? narazie tyle miałęm jeszcze kilka zadam je potem
Witam! Tradycyjnie: googlowałam i używałam szukajki na sfd. Przepraszam serdecznie, jeśli było plus witam (pierwszy post). Zaznaczam, że konto jest może świeże, ale forum przeglądam z różną częstotliwością od kilku miesięcy. Dziękuję, bo nauczyliście mnie zdrowo jeść! A teraz sedno sprawy: od kilku tygodni zastanawia mnie kwestia obróbki [...]
Od jakiegoś czasu męczy mnie urozmaicenie jadłospisu produktami bogatymi w kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Ogólne zalecenie proporcji kwasów tłuszczowych to np. 1:1:1 (czy np. o-6:o-3 5:1 do 1:1), jednak nie uwzględnia ono suplementacji różnymi kwasami tłuszczowymi. Wg. literatury i danych które zebrałem, najistotniejszymi (tj. powodujące [...]
Atak na mnie, czas, start. nie ukladaj zdania w ten sposob - to nie atak bedzie - ale skoro cytujesz Wodyna: - Solaros - wyjasniales ze nie zalega w zoladku? ale ci ludzie mieli 12h postu, mieli ponadto bodajze 6 bialek na jedno zoltko i tyle . a ja jem zawsze tyle samo zoltek co bialek oni glodowali i zmniejszyli przez to aktywnosc ukladu [...]
Nie wiem jak to jest ale powiem szczerze ze używałem tego ćwiczenia zarówno przy treningu klatki jak i poprawianie najszerszego choć bardziej czuje klatkę najszerszy muszę być skoncentrowany bardzo. Na plecy wolałem stosować ściąganie drążka wyciągu górnego prosymi rekami na najszerszy cud Ps Krzych666 nie wiem jak dokładnie z tym ryżem ale [...]
Cześć , Słuchaj REGUŁA JEST ZAWSZE TAKA SAMA: - -- - PRODUKTY WAŻYMY PRZED OBRÓBKA TERMICZNA ITP. - -- - czyli - Surowe Piersi, Ryż Przed gotowaniem itp. jedyny wyjątek ale to mi się tylko wydaje to jajka bo z nich nic się nie wydostaje itp. A tak to albo wyleci nam woda podczas smażenia lub gotowania np. piersi Albo Napęcznieje i będzie ważyć [...]
Wszystko waży się przed obróbką termiczną. 100g płatków przed ugotowaniem to xx płatków po ugotowaniu bo nasiąkają wodą/mlekiem i robią się cięższe. Wartości mają i tak dalej jak 100g płatków. Oczywiście te wartości mogą się ciut różnić bo działa na to obróbka termiczna produktu ale tym się nie ma co przejmować. To nie są takie ogromne różnice. W [...]
z ważeniem produktów jest tak: jeżeli ważysz przed obróbką termiczną to wpisujesz np. "mięso z piersi kurczaka bez skóry" jeżeli chcesz ważyć po obróbce to musisz sprawdzać w internecie wartości i dodawać produkty np. "pierś smażona na suchej patelni kcal" i wtedy wagę usmażonej ;) jednak moim zdaniem jest to bardziej problematyczne niż ważenie [...]
Przecież logiczne jest, że obróbka termiczna zmienia wagę produktu. Woda wyparowuje, objętość się zmniejsza, tłuszcz wytapia. Więc zawsze są dwie różne wagi przed i po. Dlatego też należy ważyć wszystko przed obróbką termiczną. Waga się zmniejsza, ale wartości BTW zostają takie same.
Tak jak koledzy wspomnieli, przede wszystkim warto obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne i jednak liczyć kalorie - 'na oko' ciężko jest pracować nad sylwetką. W mojej opinii najpierw rzeczywiście warto złapać kilka kg mięśnia, dopiero później myśleć o redukcji, ale zarówno jeden jak i drugi efekt osiąga się głównie w kuchni. Teraz jest dużo [...]
Witaj, doskonale rozumiem o co Ci chodzi. Pytasz o to czy możesz wpisywać w kalkulator kalorii produkty gotowe, po obróbce termicznej, a nie tak jak to robi większość osób, czyli surowe. Rozumiem, że z racji tego, że dla całej rodziny gotuje mama jest to dla niej bardziej wygodne. Jednak w tym wypadku zachodzi znaczne ryzyko błędu związane raz z [...]
Cześć! Tak, możesz spożywać te płatki na surowo, to znaczy bez obróbki termicznej. Osobiście uważam jednak, że obróbka termiczna pozwala na lepsze przyswojenie mikroskładników. Dodatkowo obróbka termiczna płatków owsianych i pszennych, pozwala na zmniejszenie wpływu składników antyodżywczych jak kwas fitynowy. Najłatwiej jest zalać płatki [...]
Wszystkie produkty jakie masz wypisane w diecie w aplikacjach czy obojętnie gdzie liczysz sobie kaloryke to ważymy przed obróbką termiczną i wartości dla niej też przyjmujemy jak przed obróbką termiczną ;) Czyli 300g kury to okolo 60g białka po obróbce zostanie Ci jej przykładowo 230g to to 230g po obróbce też będzie miało 60g białka.
Aspekty zdrowotne związane ze spożywaniem mięsa Podstawą pożywienia człowieka są produkty pochodzenia roślinnego. Wynika to z łatwości ich pozyskiwania i co za tym idzie - niższą ceną. Obecnie na świecie przeważają populacje, które stosują dietę mieszaną, w skład, której wchodzą produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Nieliczne są [...]
zrobilem jak mowiliscie i wyszla:papka i nei cale platki sie zalaly. a czy tak bedzie dobrze: 1)zmielone platki dodaje do jajek i smarze (robie omleta)-jest obrobka termiczna 2)zmielone paltki dodaje d cieplego mleka dodaje odzywke bialkowa lyzke oliwy i biore do szkoly-tu tez jest chyab obrobka termiczna? pzdr
Napenwo jesz makaronu 300g Wszystko wazymy przed obrobka termiczna, ryz/makaron/kasze/mieso/ryby, tak wiec nie patrz na ilsoc gramowa ugotowanego produktu, a na ta przed obrobka termiczna. Makaron najlepiej razowy lub z maki durum, przed treningiem warzywa sa zbedne.Po treningu zostaw same WWzlozone+bialko, za chleb lepiej daj lepsze zroblo ww. [...]
kolego, jakby tak było, jak piszesz, to białko serwatkowe w proszku by nie miało racji bytu. nie wiem czy wiesz, ale proces technologiczny białka polega między innymi na tym, że białko jest suszone w temperaturze około 85 stopni Celcjusza. witamin i minerałów nie da się zabić, bo one nie żyją, nie są to mikroorganizmy, jak np. bakterie [...]
[...] to temp. nie powinna byc wyzsza jak +4 C wiec lepiej je zamrozic poniewaz dla niektorych produktow moze to byc temp. zbyt niska. 3: raczej sie nie popsuje tak szybko (obrobka termiczna robi swoje) ale na gorace dni uwazam, ze warto zaopatrzyc sie w jakas torbe termiczna, ktora jednak w jakims stopniu ochroni zywnosc przed negatywnym [...]