Generalnie jakieś 2 lata temu udało mi się ładnie schudnąć na diecie south beach, nauczyłam się, że biała mąka i słodycze są złe, potrafiłam większość posiłków przerobić na dietetyczne. Później niestety miałam taki okres w życiu, że czasu nie było na nic, więc wróciłam do kuchni mamy i stopniowo straciłam dobre nawyki. W odstawkę poszedł też [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Siemka, mam pytanie co do chleba. Obecnie jem chleb razowy mieszany (2000 mąka żytnia, 750 pszenna, robiony na naturalnym zakwasie) i jedna kromka waży tam 40g. I to wydaje mi się strasznie duzo, ale to na pewno jest przez to ze jest tam dosyć mocno podpieczona skórka. Czy ja powinienem tą skórkę odkroić i wtedy ważyć czy jak??? Bo juz 4 kromki to [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Powiedzcie mi coś o białej mące ?? Chcialbym czasem zjesc cos z maki glownie np naleśniki czy gofry na redukcji czy moge ? Czy ta biała mąka jest faktycznie bardzo kiepska i nie nalezy jej używac na redukcji szzcegolnie ?? Wytłumaczy ktoś ?
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Chłopaki może to być posiłek po treningowy: Mąka pszenna 70g Płatki owsiane 50g 5 jajek Wszystko miksuje i robie z tego placek. Zmieniony przez - okazja w dniu 2014-06-15 13:35:32
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Chyba masło bo kw. tł. nasycone to mniejsze zło niż trans (trans są kancerogenne), a mąka pszenna - głównym składnikiem jest skrobia, która po prostu 'tuczy' bardziej (pewnie o ig chodzi), możesz jeść, ale inne mąki dają więcej korzyści (mają więcej pierwiastków itd.)
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
nie zwracam uwagi na takie pierdoły, nie jestem kulturystą :-) chodzi o to, że mąka pszenna jest oczyszczona i przetworzona. Chleb razowy mniej rpzetworzony, mniej syfu
Ja mam trochę inny sposób na chleb, dostałam kiedyś od koleżanki zaczyn, czyli po prostu garść ciasta wziętą tuż przed odstawieniem chleba do wyrastania. Robię tak, że tą garść ciasta czyli zaczyn trzymam w lodówce i nie dokarmiam, jak robię chleb to po prostu mieszam to z mąką i wodą i znowu odkładam tyle samo zaczynu. Chleb rośnie ok 8 godzin.
Bunia Ja już różne wersje przerabiałam... ;-) Jajka kokosowe, orzechowe, chałwowe, z malinami w środku i ostatni hit z mąką jaglaną \-) W mojej mikrofalówce wystarczą 2,5 minuty i gotowe. Zmieniony przez - Dotkazoz w dniu 2012-07-06 22:56:17
wyszlo ciasto %-) a chcialam placki, ale troche rozcienczylam mlekiem kokosowym i teraz tak pacze to niezle wygladaja, jak racuchy. maka migdalowa nie spelnila pokladanych oczekiwan, a ta niezla jest
No żywiąc się zupą przez cały dzień to i można się w 8 zł zmieścić %-) No dokładnie. Ja niestety gotuję przepyszne kaloryczne, złe zupy, ogórkowa zagęszczana mąką i zabielana śmietaną, zupy kremy, jarzynowe - oczywiście wszystko pełne ziemniaków, śmietany, wszystko gęste - mogłabym gotować dla schronisk górskich, bo nie ma nic lepszego w zimie niż [...]
No żywiąc się zupą przez cały dzień to i można się w 8 zł zmieścić %-) No dokładnie. Ja niestety gotuję przepyszne kaloryczne, złe zupy, ogórkowa zagęszczana mąką i zabielana śmietaną, zupy kremy, jarzynowe - oczywiście wszystko pełne ziemniaków, śmietany, wszystko gęste - mogłabym gotować dla schronisk górskich, bo nie ma nic lepszego w zimie niż [...]
tu z forum naszego od Ovejki, maka, woda i na koniec sol. Ja mam dwie lewe rece do pieczenia, ale udalo mi sie i nawet, nawet w smkau jest. Zakwas trzymalam przy kaloryferze i za kazdym dodaniem maki dokladnie drewniana lycha mieszalam calosc i wsio