[...] (zwłaszcza ciemne), fasolę, groch, kapustę, a także objętościowe (np. ziemniaki), a zwiększać ilość produktów o wysokiej wartości energetycznej lecz mało objętościowych, jak miód, dżem, marmolada, cukier i słodycze, które powinny wchodzić w skład śniadania i kolacji. Ograniczenie stosowania tłuszczów uzyskujemy poprzez podawanie potraw [...]
"Forma prosta węglowodanów to cukier prosty - glukoza, który prawie natychmiast po spożyciu włącza się w krwiobieg. Efektem spożycia cukru prostego (batonik, lody, miód) jest szybki przypływ energii; jednak duża dawka glukozy stymuluje wydzielanie insuliny, która przyśpiesza magazynowanie glukozy w wątrobie oraz metabolizm glikogenu w [...]
[...] Dzień 5 Śniadanie: chudy jogurt ze 100 g truskawek, ewentualnie pół łyżeczki miodu Obiad: 100 g ryżu, ćwierć litra mleka, jabłko, 30 g rodzynek, cynamon, cukier waniliowy, miód. Ryż z obranym jabłkiem i rodzynkami ugotować na mleku z odrobiną wody. Przyprawić do smaku cynamonem, miodem i cukrem waniliowym Kolacja: ćwiartka kurczaka upieczonego [...]
[...] lub dużych ilościach, śmietana, Margaryna (poza wymienionymi jako dozwolone), smalec, słonina, łój wołowy i barani, Cukier, wszystkie wyroby i przetwory z cukrem, miód. Dieta anty-wrzodowa Założenia: Jest to dieta ochronna z ograniczeniem substancji zwiększających wydzielanie soku żołądkowego. Stosuje się ją w przypadków choroby [...]
[...] natomiast bym komuś coś przekazał, a już zwłaszcza - lansowanie tego jako okazji do "udowodnienia czegoś Tobie" jest trochę kuriozalne. Dla mnie nie ulega wątpliwości, że miód może mieć wiele ciekawych zastosowań, choć jego działanie w większości przypisywanych mu walorów "farmakologicznych" jest raczej miejscowe niż ogólnoustrojowe. Miód nie [...]
miód to slaba opcja aby na stale dac do diety za duzo fruktozy! nie bedzie klopotu przy malym spozyciu ww ale przy sporym i przy spozyciu fruktozy w wiekszych ilosciach moze nie pojsc tak jak chcielibysmy za szybko moze podlac z reszta sama fruktoza slabo uzupelnia glikogen miesniowy i nie podnosi poziomu glukozy/insu z reszta nie wiem czy taniej [...]
[...] on nie tylko cenionym produktem spożywczym ale również wykorzystywany jest w medycynie naturalnej do leczenia różnych schorzeń. W większości opracowań popularno-naukowych miód jest przedstawiany jako skuteczny i bezpieczny środek spożywczy i leczniczy. Niestety ta pozytywna ocena miodu nie zawsze znajduje potwierdzenie w publikacjach [...]
Uzdrawiający miód Starożytni cenili go za właściwości lecznicze. Wie- rzyli, że dodaje mocy i urody. Współczesna nauka dowiodła, że mieli rację. Zwany w dawnych czasach nektarem bogów, miód w 80 procentach składa się z cukrów prostych: fruktozy i glukozy, zawiera także bogaty zestaw witamin, m. in. wit. C, oraz makro- i mikroelementów [...]
Basterek, nie chodzi o to, że sacharoza, tylko o to, że cukier rafinowany. Zawsze możesz jeść miód czy cukier trzcinowy. Będzie zdrowiej. A ze słodzików masz w 100% naturalną stevię. Niemniej jak jesteś na diecie to od 2 zwykłych słodzików dziennie na pewno nie umrzesz
Miód nie jest wcale zdrowszy. Jest bowiem po prostu mieszaniną cukrów i wody - 70% to glukoza i fruktoza, 10% sacharoza i maltoza, 20% H2O, do tego 20 innych sacharydów, kwas glukonowy, minimalne ilości białek i soli mineralnych, śladowe ilości innych substancji, które nadają mu specyficzny smak i aromat ( głównie fenylooctan metylu). Miód to po [...]
chcialam jeszcze dopisac, ze mam niski poziom glukozy we krwi i kiedy probowalam odstawic miod i cukier calkowicie, owoce nie spelnialy zapotrrzebowania i miewalam straszne ataki `na slodkie`, zawroty glowy itp. Zostawilam wiec sobie miod do kawy i czasem troche do owsianki - wszystko wydaje sie byc w porzadku. Czasem uzywam troche cukru podczas [...]
[...] Dlatego jaki jest sens podawania czegokolwiek skoro zostanie to oplute za twoim przyzwoleniem a uwagi jak zwykle będziesz miał tylko pod moim adresem. Dlatego uznajmy że miód to tylko cukier, badania naukowe potwierdzające jest skutecznoćć w wielu płaszczyznach nie są wiarygodne, a powód zawsze możesz jakiś znaleźć. Bo skoro nie zanegowałeś [...]
[...] złożonej. Forma prosta węglowodanów to cukier prosty - glukoza, który prawie natychmiast po spożyciu włącza się w krwiobieg. Efektem spożycia cukru prostego (batonik, lody, miód) jest szybki przypływ energii; jednak duża dawka glukozy stymuluje wydzielanie insuliny, która przyśpiesza magazynowanie glukozy w wątrobie oraz metabolizm glikogenu w [...]
[...] składa się z takich samych cukrów, jak każdy inny produkt węglowodanowy. Około 80% to cukry proste, które w nadmiarze będą szkodzić tak samo jak z innych źródeł. Co prawda miód zawiera unikalną aktywność enzymatyczną, potencjalne przeciwutleniacze, właściwości przeciwbakteryjne (choć do końca nie wiadomo, czy to działa in vivo). Miód raz na [...]
no spoko historia, ale i tak efekty mogłby być lepsze. Mówisz ze zero cukru, co?? Ale miód to też cukier... a mała łyżeczka cukru gdzieś tam przy jakims tam posiłku też jest cukrem. W kurczaku z ananasem takze jest cukier (tak, w ananasie) Piszesz ze zero chleba a następnie piszesz że jadasz chleb wieloziarnisty (to też chleb) Nie żebym się [...]
To wrecz niesamowite jak zmienia sie smak po odstawieniu cukru. Dla mnie bataty sa za slodkie o bananach nie wspominajac. Teraz to i cukinia prawie jak karmelki. Jadlam wczoraj ananasa i wrazenie mialam takie jakbym cukier lyzeczka prosto z cukiernicy jadla. Mam w planach jutro upiec batatowe brownie wg przepisu hexe ale miod sobie daruje bo sie [...]